16 maj 2024
torsdag, 10 juli 2014 15:34

NP3 köper av Kungsleden för 760 Mkr

Skrivet av 
alt

Andreas Nelvig, vd NP3 Fastigheter.

 

alt

Biljana Pehrsson, vd Kungsleden.

 

NP3 Fastigheter har förvärvat 38 fastigheter belägna i norra Sverige för 760 Mkr. I och med förvärvet uppnår NP3 en stark marknadsposition även i Luleå och Umeå.




Fastighetsportföljen, som huvudsakligen är belägen i Borlänge, Falun, Härnösand, Luleå, Sundsvall och Umeå, omfattar totalt 145 000 kvm, varav merparten består av industri och logistik.


Umeå utgör den största andelen av förvärvet med 15 fastigheter. Umeå, tillsammans med Luleå, är de städer där NP3 har som mål att stärka sin närvaro i under 2014. Förvärvet ingår i bolagets tillväxtplaner inför en planerad börsnotering vid årsskiftet 2014/2015. Säljare är Kungsleden AB och fastigheterna tillträds 1 september 2014. 


Catella Corporate Finance har biträtt NP3 som finansiell rådgivare och Falkenborn Advokatbyrå som legal rådgivare i förvärvet.

 

– Med förvärvet av en portfölj i denna storlek befäster vi ytterligare vår position som en betydande aktör på den norrländska marknaden. Förvärvet ger oss en stark närvaro i bland annat Umeå, säger Andreas Nelvig, vd NP3 Fastigheter AB (publ).

 

Kungsleden säger i pressmeddelande att bolagets strategi, som fastställdes 2013 med ett treårigt perspektiv, är att koncentrera fastighetsportföljen till valda segment och valda regioner med god ekonomisk tillväxt och lokalefterfrågan i syfte att uppnå attraktiv totalavkastning. Viktiga strategiska delmål är att vikta om fastighetsportföljen och öka andelen kontor till cirka 50 procent och minska andelen industri/lager till cirka 35 procent liksom att öka andelen fastigheter i Stockholm, Göteborg och Malmö till minst 50 procent. Dessa mål är sedan december 2013 uppnådda. Ett annat delmål är att koncentrera fastighetsbeståndet från 110 kommuner till 70 kommuner på medellång sikt. Genom gjorda försäljningar under första halvåret 2014 kommer Kungsleden att äga fastigheter i 95 kommuner.

 

– Det är glädjande att vi under årets första sex månader framgångsrikt sålt fastigheter med en sammanlagd vinst omkring 170 Mkr. Vi har utnyttjat det gynnsamma marknadsläget och genomfört renodlingen snabbare än plan till bra priser. I och med försäljningen i Norrland tar vi nu nästa steg i vår strategi och blir aktiva köpare igen, säger Kungsledens vd Biljana Pehrsson.

 

I en kommentar kan sägas att NP3 förvärvar till direktavkastningar mellan 9 och10 procent. En strategi som kan vara klok inför NP 3 Fastigheters kommande börsnotering, medan Kungsleden koncentrerar sin förvärvs- och försäljningsstrategi till att skapa en portfölj med lägre avkastning till färre orter, men till mindre risk. SF