17 maj 2024
tisdag, 01 juli 2014 18:32

NREP köper 700 bostäder i Danmark

Skrivet av 
alt

Bostadsprojektet Isbjerget i vid Aarhus Havn, byggt av NCC, ingår i PensionDanmarks försäljning till NREP. Arkitekter i projektet är danska CEBRA och JDS Architects samt holländska Search och franska Louis Paillard.

 

NREP Nordic Strategies Fund har, för en icke offentliggjord summa, köpt en portfölj med över 700 högkvalitativa bostäder av PensionDanmark. Portföljen omfattar totalt 73 000 kvm och består av sex fastigheter i Köpenhamn och en vardera i Vejle respektive Århus – städer som gynnas av stark befolkningstillväxt och inflyttning. Byggnaderna är uppförda mellan 2006 och 2013 och de är väl belägna på respektive ort.

 

PensionDanmark, som sedan 2006 investerat stort i bostäder, har själv utvecklat projekten, varit byggherre och därefter antingen sålt eller hyrt ut bostäder. I försäljningen ingår det på Mipim prisbelönta Isbjerget vid Aarhus Havn, Kanalfronten i Vejle och Horisonten i Ørestaden.

 

– Genom försäljningen gör vi några fina vinster och skapar samtidigt plats för att utveckla nya bostadsprojekt. Vi är i full gång med ett stort projekt på Islands Brygge i Köpenhamn, där vi under de kommande åren färdigställer 500-600 nya bostäder, säger Torben Möger Pedersen, vd PensionDanmark.

 

PensionDanmarks investeringar i danska fastigheter omfattar knappt 10 miljarder danska kronor (12,3 Mdr kr) och under de närmaste åren räknar pensionsbolaget med att investera i storleksordningen 2,5 Mdr kr om året i fastigheter.

 

För närvarande är PensionDanmark, på egen hand eller tillsammans med andra investerare, byggherre för sex större kommersiella projekt runt om i Danmark, nämligen kontor för Alfa Laval i Aalborg, Semco Maritime i Esbjerg, Nordea Bank Danmark i Ørestaden, NCC i Gladsaxe och MTH i Søborg samt ett psykiatriskt sjukhus i Vejle.