16 maj 2024
onsdag, 25 juni 2014 19:45

Sweco planerar miljardprojekt i Västerås

Skrivet av 
alt

Bild från sjukhusplan 2012 – upprättad av Sweco.

 

Swecos arkitekter har fått i uppdrag att genomföra en förstudieutredning av ett nytt operationshus för Västmanlands sjukhus i Västerås. Det nya operationshuset ska innehålla en operationsavdelning med drygt 20 operationssalar, en ny sterilenhet och en intensivvårdsavdelning. Landstingets budget för hela projektet är i storleksordningen drygt 1 Mdr kr i kostnadsläge 2014.

 

Nuvarande operationssalar planerades och byggdes på 60-talet. Dagens krav på ändamålsenliga lokaler och tekniska förutsättningar kräver en helt annan standard på operationssalar med tillhörande lokalytor. Därför har landstingsstyrelsen fattat beslut om att genomföra en förstudie. Sweco genomför en utredning om var operationshuset ska placeras.

 

– En utmaning i inplaceringsstudien som vi genomför är att hitta yta till en ny byggnad på 20 000-30 000 kvm i sjukhusets mest centrala delar med olika sambandskrav. Där finns det egentligen inte någon yta, men vi har redan flera förslag på lösningar, säger Anders Melin, arkitekt på Sweco.