16 maj 2024
måndag, 23 juni 2014 17:54

Succé: Nu byggs Stockholms nya citybad

Skrivet av 
alt
Förebilden för Stockholms citybad är Havnebadet i Köpenhamn.

 

alt

Till sommaren 2015 ska stranden vid Tanto och Drakenbergsparken bli hela 280 meter lång.

 

alt

 Strömbadet, invigt år 1884 och rivet år 1936, låg i Norrström vid Vasabron.


Under tisdagen den 24 juni tar stadsmiljöborgarråd Per Ankersjö (C) tillsammans med och Christorffer Järkeborn (M), ordförande för Södermalms stadsdelsnämnd, första spadtaget för Stockholms Citybad vid Tanto strandbad i Drakenbergsparken på Södermalm i Stockholm.

 

Enligt det budgetförslag som alliansen i Stockholms stad har presenterat ska ett nytt citybad bli till verklighet under nästa år, 2015. Det är Tanto strandbad som blir ett nytt citybad efter förebilden Havnebadet i Köpenhamn, se bild.

 

Sommaren 2012 rustades Tanto strandbad på Söder. Till sommaren 2015 ska Södermalmsstranden vid Drakenbergsparken bli hela 280 meter lång, vilket då blir den längsta playan i Stockholm. Tanto strandbad som öppnade år 2010 efter att Årstaviken renats så pass, att vattnet blivit mer än tjänligt, har inneburit att Tantobadet blivit en succé. Idag mäter Tanto strandbad cirka 80 meter.

 

Stockholm saknar ett citybad. En gång i tiden fanns Strömbadet, som var det första stora flytande kallbadhuset i Stockholm, beläget i Norrström, strax norr om Riddarholmen. Det öppnades 1884 och var byggt helt i trä i nyrenässansstil. För utformningen stod arkitektbröderna Axel och Hjalmar Kumlien. Arkitektoniskt anslöt byggnaden med sina tinnar och torn, kupoler till kallbadhus i brittiska Brighton och till det svenska kallbadhuset i Varberg. Strömbadet revs år 1936.