29 april 2024
måndag, 16 juni 2014 19:11

DTZ säljs för 7,61 Mdr kr

Skrivet av 
alt

Tod Lickerman kommer att kvarstå som CEO 

för DTZ.

 

Av Stefan Fröjdendahl

 

Private equity-bolaget och riskkapitalisten TPG Capital, Ontario Teachers' Pension Plan (OTT) och riskkapitalisten PAG Asia Capital Ltd förvärvar som ett konsortium DTZ Holdings Plc för 1,22 australienska miljarder dollar, cirka 7,61 Mdr kr.

 

I december 2011 förvärvades DTZ av det australienska energibolaget och teknikkonsulten UGL för 77,5 miljoner pund. UGL som fusionerade sin fastighetsrörelse med DTZ Holdings verksamhet hade sedan planer på att notera DTZ, men dessa planer skrinlades och istället påbörjades en försäljning, eftersom UGL har kämpat med en alltför hög skuldsättning och fallande vinster, i huvudsak orsakade av sjunkande intäkter för bolagets gruvindustri i Australien.

 

UGL säger i ett pressmeddelande att bolaget meddelade i februari att UGL genomfört en process för att utvärdera huruvida en avknoppning av DTZ eller en försäljning av verksamheten vore det bästa alternativet för aktieägarna.

 

Efter slutförandet av denna process, har styrelsen i UGL bestämt sig för att ingå ett bindande försäljningsavtal med TPG och PAG Consortium.

 

UGL:s ordförande Trevor C. Rowe AO säger i ett pressmeddelande:

– Under de senaste arton månaderna har styrelsen noggrant utvärderat olika alternativ för att bestämma den optimala bolagsstrukturen för UGL. UGL/DTZ består av två distinkta och stora företag som är verksamma på olika marknader, med olika geografiska tyngdpunkter och strategiska krav. Styrelsens bedömning är att en strukturell separation av DTZ och Engineering ligger i aktieägarnas bästa intresse och kommer att vara till nytta för både våra kunder och våra medarbetare.

 

Styrelsen i UGL anser att transaktionen är i enlighet med styrelsens avsikt att strukturellt separera UGL:s två operativa verksamheter.

 

Vidare anser styrelsen i UGL att private equity är bäst lämpad för att stödja den starka framtida tillväxtpotentialen av DTZ och maximera långsiktiga intressen hos kunder och personal.

 

I mitten på maj i år meddelade en budgivare TPG Capital sitt intresse, ett intresse som utvecklades till att TPG Capital fick med sig de två delägarna Ontario Teachers' Pension Plan och PAG Asia Capital Ltd, att förvärva DTZ för 7,61 Mdr kr i en affär som parterna menar kan slutföras i september i år.

 

DTZ hade intäkter på 1,9 australienska miljarder dollar under räkenskapsåret 2013 och sysselsatte 45 000 personer globalt, enligt UGL.

 

Tod Lickerman kommer att kvarstå som CEO för DTZ medan Brett Vit, före detta CEO för CBRE Group Inc, blir arbetande styrelseordförande.


Efter försäljningen av DTZ kommer UGL bli en dedikerad leverantör av ingenjörs-, bygg- och underhållsservicetjänster i Australien, Nya Zeeland och Sydostasien med 6 650 anställda till en årlig omsättning på drygt 2,3 miljarder australienska dollar.

 

TPG är en amerikansk riskkapitalist, grundad 1992, med 59 miljarder dollar i förvaltning.

 

Ontario Teachers' Pension Plan (OTT), som är en av Kanadas största pensionsfonder med tillgångar om 140,8 miljarder kanadensiska dollar vid årsskiftet 2013/2014, har i genomsnitt haft höga 10,2 procent i årlig direktavkastning sedan grundandet 1990.

 

Riskkapitalisten PAG Asia Capital Ltd, grundat 2002, förvaltar cirka 10,2 miljarder dollar i fastighetstillgångar och i private equity.

 

– DTZ är ett starkt varumärke i hela Norden och Baltikum och vi har redan sedan tidigare planer på flertalet rekryteringar för att ytterligare stärka vår position i regionen, säger Agneta Jacobsson, vd för DTZ i Sverige.