29 april 2024
fredag, 13 juni 2014 16:58

Rekord i Stockholms bostadsbyggande

Skrivet av 
alt

I Barkabystaden, Järfälla, ska 14 000 bostäder, 10 000 arbetsplatser och två tunnelbanestationer byggas under de närmaste 15 åren. Tengbom har fått i uppdrag att ta fram en detaljplan för Barkarbystaden, etapp I. Detaljplanen reglerar allmän plats och bebyggelse inom 12 bostadskvarter och fem kvarter för handel, kontor och centrum.

 

Inte sedan miljonprogrammets tid har det byggts så mycket bostäder i Stockholms län som under 2013. Och trenden ser ut att fortsätta, första kvartalet i år påbörjades lika många bostäder som under samma period förra året.

Det visar Länsstyrelsens rapport ”Läget i länet – bostadsmarknaden i Stockholms län 2014”. Länsstyrelsen i Stockholm publicerar årligen en genomgång av bostadsmarknadsutvecklingen.

 

Av årets rapport framgår det att ett rekordstort antal nya bostäder, 12 200, påbörjades under förra året, vilket är nästan en fördubbling jämfört med 2012.

 

– Fungerande bostadsmarknad är en av de frågor som avgör hur väl regionen ska kunna utvecklas de kommande åren, och nu har det äntligen börjat gå åt rätt håll, säger landshövding Chris Heister.

 

Rapporten visar också att det höga bostadsbyggandet fortsätter. Under första kvartalet i år påbörjades i stort sett lika många bostäder som samma period 2013, 2 640 bostäder jämfört med 2 800.

 

Detta är oerhört positiva signaler, men det betyder inte att vi kan slå oss till ro. Länets befolkning växer med ungefär 35 000 människor om året och bostadsbeståndet behöver öka med ungefär 16 000 nya bostäder per år under överskådlig framtid, säger Chris Heister.

 

Av rapporten framgår att kommunerna i länet har en förhållandevis god planeringsberedskap, och det finns i nuläget laga kraftvunna detaljplaner för över 47 000 nya bostäder som ännu ej påbörjats.

 

– Länets samtliga kommuner uppger att de har brist på alla typer av bostäder och storlekar, och hårdast drabbar detta personer som står längst bort från bostadsmarknaden och som saknar kötid eller pengar. Produktionen av hyresrätter har visserligen ökat på senare år, men skulle behöva bli ännu större, säger Chris Heister.