3 maj 2024
torsdag, 12 juni 2014 16:56

Akademiska Hus säljer för 2 Mdr till Sisab

Skrivet av 
alt
År 2003 byggde Akademiska Hus om Campus Konradsberg för Lärarhögskolan.

 

Akademiska Hus har tecknat avtal med kommunägda Skolfastigheter i Stockholm AB (Sisab) om försäljning av Campus Konradsberg på Kungsholmen till ett fastighetsvärde överstigande 2 Mdr kr.

 

Campus Konradsberg omfattar drygt 62 000 kvm och den äldsta bebyggelsen på området uppfördes i mitten av 1800-talet som mentalsjukhus.

 

I mitten av 1990-talet togs sjukhusets lokaler över av Lärarhögskolan och så sent som 2003 anpassade Akademiska Hus campuset för Lärarhögskolan.

 

Redan 2008 började högskolan successivt lämna området för att integreras i Stockholms universitets övriga verksamhet på Frescati och sedan dess har Akademiska Hus utvecklat Konradsberg till ett skolcampus.

 

Hyresgäster på området förutom kommunala grundskolor är Stockholms Internationella Montessoriskola samt Manillaskolan och Hällsboskolan (genom Specialpedagogiska Skolmyndigheten). Totalt genomför cirka 3 000 barn och ungdomar från förskola till gymnasium, med skilda inriktningar och förutsättningar, sin skolgång i området.

 

Akademiska Hus väljer nu att sälja Campus Konradsberg eftersom den nuvarande verksamheten inte ingår i bolagets kärnverksamhet som är att äga, utveckla och förvalta fastigheter för universitet och högskolor.

 

SISAB är ett kommunalt bolag som äger och förvaltar merparten av Stockholms förskolor, grundskolor och gymnasieskolor. Totalt förvaltar företaget 1,7 miljoner kvadratmeter, där mer än 100 000 personer vistas dagligen.

 

– Jag är mycket glad och stolt över uppdraget att förvalta och utveckla Campus Konradsberg tillsammans med våra kunder säger Åsa Öttenius, vd för SISAB.

 

– Vi är glada över att så framgångsrikt lyckats utveckla Konradsberg till ett varierat och unikt skolcampus. Vi är övertygande om att SISAB kommer att förvalta och ytterligare utveckla denna vackra skolmiljö på ett klokt och bra sätt för Stockholms bästa, säger Sten Wetterblad, regiondirektör för Akademiska Hus region Stockholm.

 

PwC Real Estate har varit rådgivare och MAQS advokatbyrå juridisk rådgivare för Akademiska Hus. För Sisab har Kilpatrick Townsend & Stockton Advokat KB varit juridisk rådgivare.

 

Campuset byter ägare den 9 oktober 2014.