4 maj 2024
torsdag, 12 juni 2014 16:26

Bokriskommitténs lösning på bokrisen

Skrivet av 
alt

Olle Zetterberg, vd Stockholm Business Region, förklarar hur ett förenklat planförfarande påskyndar bostadsbyggande, för Klas Eklund, ordförande i

Bokriskommittén.

 

alt

I debattpanelen ingick bland annat från vänster: Stefan Attefall, bostadsminister, PM Nilsson, politisk redaktör på Dagens Industri och Klas Eklund, seniorekonom SEB.

 

alt

Maria Rankka, vd Stockholms Handelskammare, inledde seminariet.

 

På ett väl besökt seminarium presenterade idag Bokriskommittén sin rapport: ”En fungerande bostadsmarknad – en reformagenda”.


Krisen på bostadsmarknaden är komplex och svår med långa bostadsköerna där framförallt ungdomar inte finner en ny bostad. Det innebär att segregationen tilltar och att sysselsättning och tillväxt drabbas. Bostadskrisen skadar därför hela Sverige.


Men krisen går att övervinna. Bokriskommittén har i sin rapport lagt fram förslag som medför att nya bostäder byggs, att många nya jobb skapas och att tillväxten ökar, att bostadsköerna krymper, att statsfinanserna stärks – samt att den enskilde får lättare att finna bostad.

 

Bokriskommittén tillsattes i höstas av Fastighetsägarna Sverige samt av Handelskamrarna i Sydsverige, Västsverige och Stockholm.

 

Bokriskommittén föreslår:

 

1. För att öka rörligheten på bostadsmarknaden bör reavinstbeskattningen av villor och bostadsrätter sänkas och hyresregleringen måste reformeras.

En stor del av problemen på bostadsmarknaden beror på att det befintliga bostadsbeståndet utnyttjas ineffektivt, att rörligheten är dålig och att flyttkedjor blockeras. Kommittén föreslår därför en reformering av hyresregleringen tillsammans med förändringar i skattesystemet som gör det billigare att flytta. Det ökar rörligheten.

 

Bokriskommittén menar att regleringen av hyrorna inte kan avskaffas helt och hållet. Det skulle ge för snabba hyresstegringar. En reformering bör ske i en takt som är socialt godtagbar.

 

Hyresgästernas besittningsrätt ska värnas. Skyddet mot oseriösa hyresvärdar ska skärpas. Anpassningen av hyrorna ska ske stegvis, med i de flesta fall med maximala höjningar på fem procent om året. Efter några år får Sverige då en hyressättning som inte längre skapar inlåsningseffekter. När bostadsbyggandet samtidigt ökar blir det lättare att hitta bostad. Även med en gradvis anpassning finns dock risken att några kommer i kläm. Bokriskommitté föreslår därför ett tillfälligt bostadsbidrag – finansierat av en tillfällig förmögenhetsskatt på äldre fastigheter – för att skydda hushåll med svag ekonomi.

 

Kommittén vill även se ett närmare samarbete mellan kommuner och bostadsbolag. Bolagen måste vara beredda att reservera en viss andel bostäder för kommunal förmedling i slumpvis utspridda i olika områden. Men kommittén är emot ”social housing” där utsatta hushåll samlas i särskilda områden – vilket tyvärr har blivit fallet med dagens system.

 

Bokriskommittén skriver i sin rapport att den höga reavinstbeskattningen vid försäljning av villor och bostadsrätter bromsar rörligheten på bostadsmarknaden. Därför bör denna skatt sänkas, liksom skatten på uppskov. Sänkningen bör finansieras med en ny, låg och effektivt utformad fastighetsskatt. Pantbrevsskatt och lagfartsavgift bör däremot sänkas.

 

2. Bokriskommittén föreslår en rad förenklingar av planprocessen som påskyndar bostadsbyggandet. I alltför hög grad har bostadspolitiken beslutats i separata stuprör, där förslag läggs och åtgärder genomförs utan hänsyn till helheten. Samtidigt bör bostadsbyggandet stimuleras genom att kommunernas planering påskyndas och blir mindre byråkratisk. Här har regeringen lagt en rad bra förslag – men kommittén menar regeringens ambitionsnivå borde vara ännu högre genom att inskränka kommunernas användning av planmonopolet.

 

Låsningarna i bostadspolitiken skapar stora samhällsekonomiska problem. Dessa problem kan lösas genom en klok helhetspolitik, där hyresregleringen, vissa skatter och kommunernas plan- och tillståndsprocesser reformeras samtidigt. Det förutsätter en bred politisk överenskommelse, som sträcker sig över flera mandatperioder.

 

Bokriskommitténs ledamöter:

Tor Borg, chefekonom, SBAB. Klas Eklund, seniorekonom, SEB (ordförande). Ulrika Francke, vd, Tyréns. Björn Hasselgren, tekn dr, KTH (sekreterare). Hans Lind, professor i fastighetsekonomi, KTH. Sonny Modig, bostadsutredare och debattör. Barbro Wickman-Parak, f d vice riksbankschef och Olle Zetterberg, vd, Stockholm Business Region.