4 maj 2024
torsdag, 12 juni 2014 15:40

Prudential och Tredje AP-fonden köper för 2,4 Mdr

Skrivet av 
alt

Klas Åkerbäck, senior portföljförvaltare på Tredje AP-fonden.

 

Amerikanska Prudential Real Estate Investors (PREI) och svenska Tredje AP-fonden (AP3), har bildat ett joint venture för att investera i handelsfastigheter i Tyskland. Det gemensamma företaget har förvärvat en första fastighetsportfölj, men även villkorat att förvärva en andra portfölj av butiksfastigheter ägda av fonder, vilka förvaltas av Taurus Investment Holdings, ett bolag som förblir en minoritetspartner i båda transaktionerna.

 

Det gemensamma företaget, ägt av PREI och AP3, har i dessa två separata transaktioner nått en sammanlagt förvärvsbelopp om 265 MEUR, cirka 2,4 Mdr kr.

 

Den första transaktionen genomfördes i april och medan den andra förväntas avslutas nu under det andra kvartalet, med Taurus som minoritetsägare i båda transaktionerna. De förvärvade portföljerna innehåller 83 högavkastande, dagligvarubutiker omfattande drygt 200 000 kvm belägna runt om i hela Tyskland. Ankarhyresgäster är stora tyska livsmedelskedjor som Rewe, Aldi, Lidl, Netto, NORMA och Tegut. Huvuddelen av fastigheterna finns i Bayern och Hessen, i närheten av München, Frankfurt och Wiesbaden.

 

– Den tyska marknaden erbjuder goda utsikter för detaljhandeln i regioner med låg arbetslöshet, låg hushållsskuldsättning och med stigande löner, säger Sebastiano Ferrante, CEO, PREI Tyskland, (Pramerica Real Estate Investors.)

Han fortsätter:

– Dagligvarubutiker fortsätter att fylla ett kritiskt behov på marknaden. Vi är glada att samarbeta med AP3 på denna viktiga euromarknad.

 

Klas Åkerbäck, senior portföljförvaltare på Tredje AP-fonden, tillägger:

– Vi ser en potential för en attraktiv riskjusterad avkastning på den etablerade tyska marknaden för dagligvaruhandeln, eftersom hyresgästerna är starka företag med butiksetableringar på platser där det är svårt för nybyggnation på grund av stränga planregler. Jag är mycket glad över att få arbeta med denna investering tillsammans med Pramericas erfarna team.