3 maj 2024
onsdag, 11 juni 2014 16:37

Vasakronan skapar nytt cityhandelsindex

Skrivet av 
alt

Kristina Petterson Post är Vasakronans regionchef i Göteborg.

 

Vasakronan säger att omsättningssiffror från bolagets butiker i citylägen är basen i det nya cityhandelsindexet. Indexutvecklingen ger Vasakronan möjlighet att följa cityhandeln på nära håll och indexet blir ett verktyg när bolaget ska utveckla sina handelslägen.

 

Kristina Petterson Post är regionchef i Göteborg. Hon har en gedigen handelserfarenhet och är en av dem som varit med att utveckla det nya indexet. Hon säger att det har varit möjligt att utveckla cityhandelsindexet eftersom Vasakronan har en stor koncentration av butiker i citylägen.

 

Pettersson Post berättar att hon tar fram ett omsättningsindex genom att samla in omsättningssiffror från bolagets butiker i citylägen. Tillsammans har dessa butiker en potential att omsätta cirka 8 Mdr kr.

 

Dessa omsättningssiffor analyseras sedan och sätts i relation till läge, kundflöden, butikssammansättning med mera, vilket gör att hon snabbt kan se hur handeln utvecklas i just dessa handelsstråk.

 

Idag ger HUI ut Detaljhandelsindex och Köpcentrumbarometern. De ger en bra bild av köpcentrumutvecklingen och handelns utveckling i Sverige som helhet. Kristina Post Pettersson berättar att bolagets index ger naturligtvis inte en total bild av handelns utveckling, men det ger en fingervisning av hur handeln presterar i citynära lägen och det är något som har saknats på marknaden.

 

Vasakronan ser cityhandelindexet som ett underlag som bolaget kan ge till de kunder som lämnar sina omsättningssiffror. De, och även Vasakronan, får då en uppfattning om hur citystråket utvecklas i relation till handeln i stort. Butikshyresgästerna kan även se hur just deras butik går i förhållande till stråket, vilket är en värdefull parameter, både för dem och för Vasakronan, vilket är underlag när Vasakronan med ska utveckla sina handelslägen tillsammans med sina kunder.

 

För närvarande lämnar drygt hälften av Vasakronans alla butiker omsättningsrapporter. Men Vasakronans mål är att alla som hyr butikslokal hos bolaget ska vilja bidra med sin omsättning just för att det kan bidra till deras egen affär.