3 maj 2024
torsdag, 05 juni 2014 10:44

Storvision för Centralstationen i Göteborg

Skrivet av 
alt

Storvisionen för Centralen i Göteborg förändrar stadsbilden radikalt.

 

alt

Flygbild RegionCity Göteborg.

 

alt

RegionCity Business Connections.

 

alt

RegionCity Morning.

 

alt

RegionCity Autumn.

 

alt

RegionCity Winter.

 

alt

RegionCity Summernight.

 

alt
RegionCity Rain.

 

Ett skandinaviskt arkitektteam bestående av Erik Møller Arkitekter (DK), Reiulf Ramstad Arkitekter (NO) och Kanozi Arkitekter (SE), har efter fem gemensamma workshops, dialog med staden, barn och unga, besökare, resenärer samt Jernhusen, arbetat fram ett koncept för centralstationsområdet i Göteborg.

 

Göteborg står inför en gigantisk omvandling de kommande åren. Mitt i Göteborg ligger Centralstations-området som Jernhusen vill förvandla till en levande plats som stärker banden till våra skandinaviska grannregioner och ger tillväxt i hela Västsverige – ett hållbart RegionCity. Jernhusen utvecklar RegionCity för att stötta Göteborgs Stad och regionens utveckling med attraktiva och kommunikationsnära lägen för arbete, handel och möten.

 

– Konceptet för RegionCity bygger på övertygelsen att tillväxt kommer ur möten. I RegionCity möts staden och regionen, här möts staden och stationen, här möts Älvstadens nya och gamla stadsdelar och här formas platser och byggnader för möten mellan människor, säger Urban Hammarlund, regionchef Stadsprojekt på Jernhusen.

 

Jernhusens koncept för RegionCity bygger vidare på det arbete som presenterats i maj 2012 och juni 2013 samt feedback från Göteborgs Stad och dialog med invånare i regionen.

 

Sedan i höstas har Jernhusen, i samspel med Göteborgs Stads masterplangrupp med Stadsbyggnadsprogrammet för Centralenområdet, låtit tre skandinaviska arkitektkontor ta fram ett koncept för RegionCity. Arbetet har liksom tidigare år genomförts genom en serie gemensamma workshops.