3 maj 2024
onsdag, 04 juni 2014 18:24

SPG gör god vinst åt Otium

Skrivet av 
alt

Tobias Emanuelsson, transaktionschef och partner, på SPG.

 

alt

Stora Torget i Karlstad ingick i Nordeaportföljen.

 

I maj 2008 köpte norska privatägda Otium AS en portfölj (Nordeaportföljen) bestående av tolv fastigheter i regionstäder (Linköping, Karlstad, Sundsvall, Borås, Skövde, Västerås, Helsingborg och Malmö) från Landic för 920 Mkr. Scandinavian Property Group (SPG) var rådgivare till Otium i samband med affären och har sedan dess varit förvaltat och utvecklat fastigheterna. Efter investeringar om 100 Mkr har hittills har åtta fastigheter ur portföljen sålts för 700 Mkr, de flesta till lokala aktörer på respektive ort. Ett facit som Tobias Emanuelsson, transaktionschef och partner, på SPG är mycket nöjd med.

 

Två av de hittills genomförda transaktionerna genomfördes under 2010 och 2011, medan resterande affärer har slutits andra hälften av 2013 fram till idag. I de senare affärerna har Eversheds, Ashurst och JLL Tenzing medverkat som rådgivare.

 

I ett samtal med Fastighetsaktien berättar Tobias Emanuelsson att målsättningen är att de tre återstående fastigheterna i portföljen ska säljas i år. Han räknar med att genomföra ytterligare investeringar i storleksordningen 80-100 Mkr, varav merparten i portföljens enskilt största fastighet vid Lilla torg i Malmö. Här har Nordea valt att flytta sitt kontor, vilket har öppnat för en genomgripande utveckling av fastigheten.

 

SPG sitter för närvarande i samtal med intressenter för lokalerna och hoppas att inom kort kunna presentera framtidsplanerna för dem.