18 maj 2024
tisdag, 13 maj 2014 17:48

Citycon tillförs 400 MEUR och får ny delägare

Skrivet av 
alt

Marcel Kokkeel, vd för Citycon Oyj.

 

Citycon genomför en riktad nyemission på cirka 200 MEUR till CPP Investment Board European Holdings S.àr.l, ett helägt dotterbolag till Canada Pension Plan Investment Board, i utbyte mot 15 procent av aktierna och rösterna i Citycon. Det blir den andra transaktionen mellan CPPIB och Citycon. År 2012 köpte företagen Kista Galleria till ett fastighetsvärde om cirka 530 MEUR. Efter den riktade nyemissionen genomför Citycon en nyemission på cirka 200 MEUR riktad till sina aktieägare.

 

– Det är glädjande att vi har fått ännu en global aktör inom fastighetsinvestering med högt anseende som en av Citycons strategiska aktieägare. Det stärker vår profil som ledande inom köpcentrum och vår finansiella position ytterligare. Vi uppskattar att våra huvudägare Gazit-Globe och Ilmarinen har varit så aktiva i den här transaktionen, säger Marcel Kokkeel, vd för Citycon Oyj.

 

Citycon kommer att använda kapitalet från nyemissionerna för att återbetala skulder om cirka 300 MEUR. Därmed stärks balansräkningen ytterligare och företaget får större utrymme för kapitalåtervinning genom möjligheten att investera i utvalda attraktiva exploateringsprojekt och förvärv av stormarknadsförankrade köpcentrum i tätbebyggda platser i Norden och Baltikum. Som en del av transaktionen föreslås två nya styrelsemedlemmar som nomineras av CPPIBEH ersätta två nuvarande medlemmar i Citycons styrelse.

 

I en kommentar säger Graeme Eadie, Senior Vice President, Real Estate Investments, CPPIB:

– Den här investeringen innebär att vi kan expandera ytterligare i Norden, som fortsatt är en attraktiv marknad för detaljhandel. Citycon är en av de ledande ägarna inom detaljhandeln i Norden som vi känner väl genom vårt gemensamma ägande av Kista Galleria. Vi ser fram emot att fördjupa vårt partnerskap med Citycon och huvudägaren Gazit-Globe och delta i deras fortsatta expansion av verksamheten.