6 maj 2024
onsdag, 07 maj 2014 22:11

Ny skola för 800 elever till Norra Djurgårdsstaden

Skrivet av 
alt

Den nya skolan i Norra Djurgårdsstaden, intill Bobergs Gasklocka, har ritats av Max Arkitekter.

 

Den 14 maj väntas Stockholms stads kommunstyrelse att fatta inriktningsbeslut för en ny skola i Gasverksområdet i Norra Djurgårdsstaden. Den nya skolan kommer att byggas intill Ferdinand Bobergs klassiska tegelgasklockor och den ska arkitektoniskt smälta in bland de befintliga byggnaderna.

 

– I Norra Djurgårdsstaden bygger vi en levande stadsdel i ett historiskt område. Skolor är en nyckel för att vi ska kunna ha en blandad befolkning med människor i olika stadier av sina liv, inklusive barnfamiljer. Därför är det viktigt att vi i ett tidigt skede i utvecklingen av denna stadsdel planerar för och bygger skollokaler, säger Sten Nordin (M), finansborgarråd och kommunstyrelsen ordförande Stockholms stad.

 

Projektet omfattar 10 700 kvm, med antingen F-6 med fyra parallellklasser/årskurs eller F-9 med tre parallellklasser/årskurs. Beroende på vilket av alternativen som blir verklighet kommer skolan rymma 760 eller 890 elever. SISAB kommer att genomföra projektet tillsammans med handläggare på utbildningsnämnden.

 

I höst väntar samråd, som beräknas vara klara i oktober. Antagande av detaljplan kommer ske cirka ett år efter det, alltså hösten 2015. Byggstart kan därmed ske vid årsskiftet 2016/2017 och skolan kan stå klar att användas 2019. Total projektkostnad, inklusive mervärdesskatt, är beräknad till 350 Mkr.