30 april 2024
måndag, 24 mars 2014 14:57

IVG rekonstrueras

Skrivet av 

 

alt
CEO för IVG, Wolfgang Schäfer, har tvingats avgå.

 

IVG Immobilien AG (IVG), ett av Tysklands största fastighetsbolag, ska rekonstrueras av sina långivare, som bland annat är Cerberus Capital Management LP, Aurelius Capital Management LP och Morgan Stanley. Totalt ska skulder i IVG om 3,2 miljarder euro ombildas, enligt ett domstolsbeslut om insolvensförfaranden (Insolvenzordnung).

 

IVG: s värde har rasat sedan år 2007 då efterfrågan på kontor började minska, vilket blev allt tydligare efter finanskrisen 2008 på IVG:s tyska och engelska huvudmarknader. Den välkända Gurkan, Gherkin Tower i London, ägt av IVG till 50 procent via en av sina fonder, har IVG tvingats sälja till den tyska konkurrenten Zech Group GmbH.

 

Det i Bonn baserade bolaget äger fastigheter värderade till cirka 5 miljarder euro, därutöver förvaltar IVG fastigheter till ett värde om cirka 12 miljarder euro för privata och institutionella kunder.

 

Aktien, i det som en gång var Tysklands största börsnoterade fastighetsbolag, har blivit värdelös. I fredags föll aktien med 30 procent till betydelselösa 1 cent per aktie, vilket kan jämföras med toppnoteringen om 35 euro år 2007.

 

Rekonstruktionen innebär att IVG ska emittera nya aktier till ett värde om 1,4 miljarder euro, aktier vilka i sin tur ska bytas ut mot syndikerade lån och konvertibler.

 

Bedömare menar i tysk press att rekonstruktionen innebär att de gamla aktieägarna har förlorat sin insats och att borgenärerna har ersatt dem som nya aktieägare. SF