30 april 2024
onsdag, 19 mars 2014 19:15

Byggnads varslar om strejk

Skrivet av 
alt

Mats Åkerlind, förhandlings-chef Sveriges Byggindustrier.

 

I går varslade Byggnads om stridsåtgärder mot företag som är medlemmar i Sveriges Byggindustrier. Varslet är utformat i tre etapper att träda i kraft 1 april, 8 april och 15 april.

 

Parterna är ense om att det behövs ordning och reda i byggbranschen, men inte hur detta ska gå till. Sveriges Byggindustrier vill utveckla branschens gemensamma kontrollsystem ID06 och se regler och lagar som inkluderar alla företag i branschen.

 

Byggnads vill däremot införa ett huvudentreprenörsansvar med solidaransvar i kollektivavtalet, vilket innebär att företag tvingas ta ett ekonomiskt ansvar för andra företags anställda.

 

– Det kan vi aldrig gå med på. Byggnads förslag når inte målet utan skapar olika förutsättningar för olika företag. Dessutom är det både olagligt och olämpligt. Vi vill ha sund konkurrens genom lagar och regler som når hela branschen, inte bara den tredjedel som har kollektivavtal, säger Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef Sveriges Byggindustrier.

 

Kontakter tas nu med Medlingsinstitutet för att få en medlare som kan hjälpa till att bygga upp förtroendet mellan parterna så att de kan komma tillbaka till förhandlingsbordet.