6 maj 2024
onsdag, 12 mars 2014 18:49

NCC renoverar centralt för 230 Mkr

Skrivet av 
alt

NCC renoverar vid Centralstationen på uppdrag av Jernhusen. Foto: Per Myrehed


NCC påbörjar i dagarna att renovera 8 000 kvm vid Stockholms Centralstation. Uppdraget från Jernhusen, som är värt 230 Mkr, gäller den stora kontorsbyggnaden längs med Vasagatan. Bygg-naden invigdes för 140 år sedan och är idag ett byggnadsminne. Nu ska NCC återskapa 1800-talet genom att plocka fram och restaurera originalinteriörerna. Kontorslokaler för omkring 450 personer ska vara färdiga för inflyttning med start våren 2015.

 

– Vi har renoverat många kulturhistoriska miljöer, men ett så stort uppdrag som Centralstationens kontorsbyggnad är ovanligt. När huset invigdes 1871 var bara slottet större i Stockholm, säger Fredrik Elmgren, affärschef NCC Construction i Stockholm.

 

NCC:s arbete innebär bland annat att ta fram och återställa väggar, tak, golv, dörrar, stuckatur och dekorationsmålningar som idag är dolda under mattor och väggskivor. Det som tidigare tagits bort eller inte passar in miljön ersätts med material av hög kvalitet.

 

Kontoren utrymdes förra året och sedan i höstas har NCC, Jernhusen, antikvarier och länsstyrelsen planerat för varsam modernisering och att skapa ett toppmodernt kontor anno 1872. Uppdraget att omvandla det karaktärsfulla huset gick till BSK Arkitekter.

 

– Den stora utmaningen i det här projektet var att få lokalerna anpassade för moderna företags behov. Samtidigt har vi framhävt karaktären i byggnaden och fått modern teknik att samspela med de historiska kvaliteter och de kulturmärkta delarna av huset, säger Alessandro Cardinale, affärschef och uppdragsansvarig arkitekt på BSK Arkitekter.

 

Läget är en stor fördel för företag som vill ha centrala kontor som gör det enkelt för både anställda och kunder att ta sig dit med kollektivtrafik. Upp till sju olika hyresgäster kan dela på de totalt cirka 8 000 kvadratmetrarna. Enligt JLL:s bedömning bör kontoren på Centralstationen komma ut på hyresmarknaden helt rätt i tiden.
    

– Nu när vakansgraden är så låg som 3,6 procent är Centralstationens kontor ett välkommet tillskott på hyresmarknaden. Så här låga vakanser har vi inte haft sedan början av 2000-talet. Vi ser att det finns en stor efterfrågan på lokaler i området och vi har visningar varje dag, säger Robert Bolmgren, uthyrningsansvarig på Jones Lang LaSalle.