5 maj 2024
onsdag, 12 februari 2014 20:57

Göteborg anvisar 75 000 nya bostäder

Skrivet av 
alt

Brunnsbo är ett av nio så kallade kraftsamlingsområden som pekas ut i

Göteborgs utbyggnadsstrategi. Foto: Johannes Haglund

 

Enligt prognoser kan Göteborg ha 150 000 fler invånare om 20 år. I Strategi för utbyggnadsplanering 2035 pekar stadsbyggnadskontoret ut lämpliga platser för hållbar tillväxt. Grundtanken är att dra nytta av det som finns och förtäta på platser med god kollektivtrafik.

 

Totalt finns det plats för runt 75 000 nya bostäder de närmsta 20 åren, varav 25 000 i centrala Älvstaden. Resten – mellan 45 000 och 50 000 – planeras i det som kallas för mellanstaden. Det är det sammanhängande stadsområdet utanför stadskärnan, ofta i närheten av torg.

 

I strategin identifieras nio kraftsamlingsområden där det anses särskilt prioriterat att bygga. Det är Rymdtorget, Selma Lagerlöfs torg, Brunnsbo torg, Wieselgrensplatsen, Vårväderstorget, Marklandsgatan/Axel Dahlströms torg, Frölunda torg och Angereds centrum.

 

Stadsbyggnadskontoret räknar också upp en rad platser och torg som ska utvecklas till lokala tyngdpunkter – bland andra Kärra centrum, Tuve torg, Kortedala torg, Eriksbergs centrum och Opaltorget.

 

Strategin för utbyggnadsplanering ska användas internt inom staden, men den är också ett sätt att kommunicera utåt till medborgare och aktörer i bygg- och fastighetsbranschen.