2 maj 2024
måndag, 09 september 2013 18:22

Norska Oljefonden köper på Manhattan

Skrivet av 
alt

Time Square Building, om 221 meter, var ursprungligen tänkt för Artur Andersen, som år 2000 tecknade ett kontrakt. Men Artur Andersen upphörde år 2002 i samband med skandalen med Enron.

 

Norges statliga Oljefonden ska förvärva 45 procent av aktierna i den kända skyskrapan Times Square Tower på Manhattan i New York. Av Oljefonden erhåller säljaren Boston Properties totalt 684 miljoner dollar, cirka 4,5 miljarder kr.

 

Intresset för prime-fastigheter i New York har under det senaste året varit stort. I juni köpte det kinesiska byggbolaget Zhang Xin och det brasilianska bankimperiumet Safra cirka 40 procent av aktierna i General Motors Building för totalt 1,4 miljarder dollar, cirka 9,2 Mdr kr.

 

Den norska statliga investeringsfonden har tidigare kommunicerat att den ska öka fastighetsinnehavet till 5 procent. Oljefonden har nu gjort sin första amerikanska fastighetsinvestering. Tidigare har fonden investerat i kommersiella fastighetsbestånd i London, Paris, Frankfurt och några andra europeiska städer. I slutet av andra kvartalet var fondens fastighetstillgångar endast motsvarande 0,9 procent av fondens totala kapital om drygt 4 000 miljarder NOK.

Times Square Tower uppfördes och färdigställdes år 2004 av Boston Properties. Fastigheten är uthyrd till 99 procent. Boston Properties har deklarerat att bolaget kommer att behålla 55 procent av aktierna i fastigheten.

 

På börsen i New York gick aktien upp i Boston Properties med cirka 0,6 procent i samband med att affären blev publik. SF