27 april 2024
fredag, 04 januari 2013 20:57

Full fart i Gamlestaden

Skrivet av 
alt
TK Development har nu hyrt ut 35 procent av 45 000 kvm i Gamlestadens handelsplats Kulan. Bild: Rstudio for architecture

 

alt

Gamlestads Torg sett från sydväst med Säveån i förgrunden. Illustration: White arkitekter

 

I Gamlestaden, nordöstra Göteborg, växer nu en blandstad med ett varierat innehåll av kontor, bostäder, kultur- och fritidsverksamheter, service och ett nytt resecentrum. Gamlestads torg är ett strategiskt område för stadsförnyelse i entrén till de nordöstra stadsdelarna och utgör en av kommunens fem utpekade strategiska knutpunkter.

 

Gamlestadstorgets resecentrum ska snart öppnas. En av de verkligt tongivande satsningarna i området är handelskvarteret Kulan. TK Development och JM har tillsammans med SKF Sverige AB ingått ett samarbetsavtal för utvecklingen av SKF:s tidigare fabrikslokaler i Gamlestaden i Göteborg. Hela projektet omfattar cirka 75 000 kvm, varav 30 000 kvm ska vara köpcentrum, 15 000 kvm service och annan kommersiell verksamhet samt 30 000 kvm bostäder.

 

TK Development utvecklar 45 000 kvm avsedda för shopping, service och annan kommersiell verksamhet medan JM  ska bygga 30 000 kvm bostäder. Detaljplaneprocessen pågår och detaljplanen förväntas vara godkänd under 2013. Förhandlingar med hyresgäster pågår och flera hyreskontrakt har tecknats.

 

TK Development är idag i inledningsfasen av arbetet med att förvandla Svenska Kullagerfabrikens anrika lokaler till en livfull mötesplats. I dagsläget är omkring 35 procent av de planerade lokalerna uthyrda. Till Byggnyheter säger Mikael Savborg att TK Development internt har ett krav på en uthyrningsgrad på 60 procent före byggstart, en nivå som han tror sig nå under våren 2013 med eventuell byggstart efter sommaren. Detaljplanerna har varit ute på samråd.

 

Handelsplatsen Kulan ska stå färdig under år 2015.