17 maj 2024
onsdag, 05 september 2012 18:43

Bostadsbristen växer – 50 000 lgh saknas

Skrivet av 
alt
Bostadsbristen ökar med minst 50 000 lägenheter fram till år 2014.

 

Den stora bostadsbristen i Sverige kommer att öka med minst 50 000 lägenheter fram till år 2014 om ingenting händer på byggmarknaden.


Industrifakta bedömer i sin senaste konjunkturrapport att det under perioden fram till år 2014 kommer att påbörjas cirka 20 000 lägenheter per år – vilket endast är ungefär hälften av behovet.


Anledningen till att bostadsbyggandet inte kommer upp i den nivå som skulle behövas är dels en svagare allmän konjunktur, vilket skapar en osäkerhet hos hushållen, dels bankernas hårdare krav på bostadsköparna.


Yngre hushåll och särskilt studenter har redan idag stora svårigheter att hitta sin första bostad och en ökande bostadsbrist kommer inte att göra deras situation lättare. En ytterligare konsekvens blir att rörligheten på arbetsmarknaden försämras, vilket hämmar en konjunkturåterhämtning.


I Stockholmsregionen bygger man redan nu färre kommersiella och offentliga lokaler och denna trend ser ut att spridas till resten av landet. Osäkerheten om utvecklingen inom tjänstesektorn dämpar kontorsbyggandet tillsammans med att antalet skuldsatta hushåll ökar, vilket medför ett allmänt synsätt om en överetablering av handelsfastigheter, en uppfattning som i sin tur inverkar på färre investeringar inom detaljhandeln.