23 maj 2024

Redaktionen

 

 

 


Idun Fastigheters grundare och vd är Christian Olofsson.

 


 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 






Nybildade Idun Fastigheter är ett bolag inom bostadsutveckling och social infrastruktur som ingår ett samarbete med Samhällsbyggnadsbolaget i Norden, SBB och Idun Fastigheter gör ett första förvärv i Uppsala. Idun Fastigheter grundades år 2020 med Christian Olofsson som huvudägare.

– Det är kul och spännande att ha påbörjat resan med Idun Fastigheter tillsammans med så professionella och välrenommerade samarbetspartners. Samarbetet med SBB borgar för finansiell trygghet och ytterligare industriell kunskap samt resurser. Vi har ambitiösa tillväxtmål och hoppas inom kort att kunna presentera ytterligare förvärv av bostäder och social infrastruktur, säger Idun Fastigheter grundare och vd Christian Olofsson.

Första förvärvet utgörs av en byggrätt för förskola om 8 avdelningar och 144 barn samt en grundskola
F-6 för 420 barn i Fullerö Hage, Uppsala. Projektvärdet uppgår till dryga 200 Mkr.


Idun förvärvar byggrätten av Urbanica som drivit utvecklingen av Fullerö Hage sedan mer än 15 år till vad området blivit idag – en attraktiv boendemiljö med en mångfald av boendeformer från enfamiljshus till
flerfamiljshus.

Fullerö Hage är beläget 7 kilometer norr om Uppsala centrum i en naturskön del av Storvreta. Fullerö Hage kommer att fortsätta växa med ytterligare bostäder och näringsverksamheter.


Tango, med vd Svante Jonsson har varit rådgivare i processen jämte AG Advokat med ansvarig delägare
Johan Lindberg. Rådgivare vid förvärvet var MM Property Development, med partner Mikael Wessblad.

 

 

 


I Brinovas förvärv från en del av Norama Real Estate ingår fastigheten Örnen 28, omfattande 5.546 kvm på Storgatan 20-28, Laxgatan 2-6, i Ängelholm. Fastighetens  hyresgäster är Ängelholms kommun, Yazhou, Phone House, Apoteket, Comotion och Forex.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 






Brinova Fastigheter har itecknat avtal om förvärv av tretton samhällsfastigheter i södra Sverige för ett underliggande fastighetsvärde om 761 Mkr. Fastigheterna är belägna i södra Sverige. Brinovas förvärv görs som en del av Norama Real Estate AB:s avveckling av sitt fastighetsbestånd omfattande totalt 49 fastigheter. De fastigheter som inte Brinova förvärvar, förvärvas av Swedish Logistic Property AB samt mellan Brinova och Swedish Logistic Property AB ett med lika delar gemensamt ägt bolag

Fastigheterna, med en uthyrbar yta om cirka 38.000 kvm, består i huvudsak av vårdboende, vård, kontor för offentlig verksamhet, ambulansstation samt bostäder. Dessutom ingår det byggrätter för cirka 12.000 kvm bostäder samt ett utvecklingsområde i attraktivt bostadsläge i Ängelholm med möjlighet att utveckla ett helt kvarter. Fastigheterna är belägna i Ängelholm, Lund, Trelleborg, Höör, Växjö, Malmö och Karlskrona.

Hyresgäster utgörs i huvudsak av Region Skåne, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Attendo samt Ängelholms kommun, Årliga hyresintäkter uppgår till cirka 46 Mkr och tillträde sker den 30 december 2020, givet att villkoren för tillträde är uppfyllda enligt vad som anges nedan.

Per Johansson
, vd för Brinova, kommenterar förvärvet:
– Fastigheterna, som innehåller många offentliga hyresgäster och dessutom innehåller potential för projekt för nyproduktion av bostäder, blir ett utmärkt tillskott till Brinovas fastighetsportfölj, där fokus ligger på bostäder och samhällsfastigheter. Brinova breddar sin närvaro till nya orter där ambitionen är att verka med en stark lokal närvaro.”

Förvärvsavtalen
Bolaget förvärvar aktierna i nio separata fastighetsägande bolag och därigenom indirekt tio fastigheter i södra Sverige för en köpeskilling om 385 Mkr, vilken har beräknats utifrån ett överenskommet värde på de aktuella fastigheterna om 761 Mkr kronor. Brinova finansierar sin del av likviden genom nyupptagna lån och genom kontant betalning.

I samband med ovanstående förvärv bildar Brinova Holding AB och Swedish Logistic Property AB ett med lika delar gemensamt ägt bolag som genom förvärv av aktierna i sju separata fastighetsägande bolag.  Dessa JV-Dotterbolagen förvärvar indirekt elva fastigheter i Småland med Coop som största hyresgäst för en köpeskilling om 112 Mkr, vilken har beräknats utifrån ett överenskommet värde på de aktuella fastigheterna om 185 Mkr.

Brinova finansierar sin del av likviden genom nyupptagna lån och genom kontant betalning. Simultant har Brinova och Swedish Logistic Property AB träffat avtal med Fastighetsbolaget Emilshus AB om överlåtelse av samtliga aktier i JV-bolaget för en ersättning som motsvarar JV-bolagets ersättning för förvärvet av JV-fastigheterna jämte JV-bolagets aktiekapital. Frånträde till överlåtelsen av aktierna i JV-bolaget planeras ske samma dag som JV-bolagets tillträde till de förvärvade aktierna beräknas ske den 30 december 2020. Denna del av transaktionen får därför en mycket marginell resultateffekt för Brinova. Övriga delar av Norama Real Estates fastigheter förvärvas indirekt av Swedish Logistic Property.

Tillträde till Brinovas förvärv, JV-bolaget förvärv av JV-Dotterbolagen och Swedish Logistic Propertys förvärv är villkorade av att samtliga nämnda transaktioner genomförs.

De slutliga köpeskillingarna ska motsvara de preliminära köpeskillingarna med justeringar för förändringar i det egna kapitalet på tillträdesdagen. Eventuella justeringar i de preliminära köpeskillingarna ska regleras kontant.

måndag, 14 december 2020 14:54

Entra säger nej till Castellums bud

 

 

 


Siri Hatlen, styrelseordförande i Entra.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 







Styrelsen för Entra säger i ett pressmeddelande att den inte kommer att rekommendera det avsedda frivilliga aktiebytet och kontanterbjudandet för bolagets aktier som meddelats av Castellum AB den 26 november. Orsaken är att erbjudandet undervärderar Entras tillgångar och bolagets utsikter för långsiktigt värdeskapande. Styrelsen förblir dock öppen för möjligheter att skapa ytterligare aktieägarvärde och kommer att försöka fastställa om villkoren för en potentiell transaktion med Castellum kan förbättras för att utgöra ett rekommenderat förslag.

– Efter initiativ från Castellum och Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB har styrelsen dessutom utvärderat andra strategiska alternativ och fortsätter att fortsätta utvärdera de som fortfarande är relevanta. Om en tydligt värdeskapande transaktion skulle identifieras med Castellum eller någon annan part, kommer styrelsen att överväga hur en sådan transaktion ska vara bäst strukturerad och genomförd. Detta kan innebära alternativa transaktionsmodeller till ett frivilligt erbjudande för Entras aktier. Styrelsens mål är fortsatt att öka aktieägarvärdet och göra det som är i aktieägarnas och företagets bästa gemensamma intresse. Målet är att avsluta styrelsens syn på den bästa handlingen för Entra före den 21 december. säger Siri Hatlen, styrelseordförande i Entra.

Entra säger vidare att aktieägare uppmanas att avstå från att vidta några åtgärder för deras aktier i Entra som kan skada deras intressen och att vara försiktiga när de handlar med bolagets aktier. Det kan inte finnas någon säkerhet att något erbjudande eller transaktion kommer att göras eller slutföras.

måndag, 14 december 2020 14:38

Per Lönnheden lämnar Riksbyggen för HSB

 

 

 

 


 

 

 

 





Rekryteringen av Per Lönnheden (bilden) innebär att han blir områdeschef för bygg- och energigruppen på Strategisk förvaltning för HSB Stockholm. Han kommer närmast från en roll som projektchef på Riksbyggen. Per tillträder i februari 2021.

Per Lönnheden
kommer närmast från en roll som projektchef inom Riksbyggen där han arbetat i 12 år för marknadsgrupp Stockholm och Gotland med fokus på försäljning och utveckling.

– Pers långa erfarenhet och kompetens inom byggprojektledning kommer att vara ett värdefullt tillskott i att fortsätta utveckla HSB:s värdeutvecklande tjänster och leda medarbetare på resan framåt, säger Katarina Holmgren, verksamhetschef för Strategisk förvaltning på HSB Stockholm.

– Förvaltningsbranschen befinner sig i ett spännande skede, där rådgivande tjänster har fortsatt stor utvecklingspotential. Jag lockas av HSBs starka varumärke och att få möjligheten att utveckla medarbetare och verksamheten, säger Per Lönnheden.

HSB Stockholm har samlat alla sina strategiska förvaltningstjänster inom Strategisk förvaltning för att fortsätta utveckla rådgivande tjänster inom bygg, energi, drift och utemiljö.

 

 

 


Priserna i Nordrs kv. Haga Boulevard i Hagastaden i Stockholm är mellan 2.525.000 och 11.695.000 kr för 1-5 rum om 34,5 - 102,5 kvm. Beräknad inflyttning är från april 2023.


 

 

 

 

 

 

 







Det nya bostadskvarteret Haga Boulevard som Nordr (fd Veidekke Eiendom) utvecklar i Hagastaden i Stockholm har lockat stort intresse. Försäljningen av lägenheterna i projektet har gått så pass bra att bolaget nu väljer att byggstarta även den andra bostadsrättsföreningen – Brf Haga Venue – i kvarteret. För den första föreningen - Brf Haga Boulevard – fattades byggstartsbeslut tidigare under hösten. Totalt byggs 243 lägenheter i det nya bostadskvarteret och de första köparna kommer att kunna flytta in i sina nya bostäder under 2023. 

–  Under hösten har vi sett ett enormt intresse och vi har nu sålt över 60 procent av bostäderna i hela kvarteret. I den första bostadsrättsföreningen har vi dessutom sålt mer än 80 procent av bostäderna. Vi har fortfarande några av våra unika och populära bostäder kvar i Haga Venue och vi ser fram emot att fortsätta hjälpa fler av våra intressenter till ett köp av en passande bostad i denna fina nya stadsdel, säger Åsa Lagerlöf, försäljningschef för Nordr.

Lägenheterna i kvarteret Haga Boulevard är planerade för att vara så yteffektiva som möjligt och de har en genomgående hög standard. Planlösningarna varierar och det finns lägenheter med boytor om 35-102,5 kvm som fördelar sig på 2-5 rum och kök. Många bostäder har stora balkonger som vetter mot sydväst och som har utsikt över Hälsingeparken. Flera lägenheter har även uthyrningsbara delar. Kvarteret har ett eget garage för de boende under huset, vilket är en fördel i Hagastaden.

– Att vi nu tar steget till byggstart för hela kvarteret innebär att vi fortsätter vår medverkan till färdigställande av hela Hagastaden – en stadsdel som blir ett mycket fint tillskott till Stockholms fortsatta utveckling. Vi ser fram emot att Hagaparken så småningom leds in i parkrummet, precis intill det nya bostadskvarteret, så att området på riktigt tar steget till att gestalta det nya mötet mellan Stockholms stenstad och Karolinskas akademiska kvarter, säger Erik Westling, projektledare för Nordr


måndag, 14 december 2020 14:06

CapMan säljer till Castellum i Helsingfors

 

 

 


Castellum köper fastigheten Hämeentie 15 på Tavastavägen 15 i centrala Helsingfors av CapMan. Fastigheten omfattar 7.879 kvm.


 

 

 

 

 

 

 







Castellum har förvärvat ett anrikt kontorshus i Helsingfors, beläget i ett av stadens mest dynamiska utvecklingsområden. Förvärvspriset uppgår till 23,7 MEUR, cirka 242 Mkr, inklusive omkostnader om cirka 0,7 MEUR, cirka 7,15 Mkr.

Förvärvet avser Hämeentie 15, en anrik och strategiskt belägen kontorsfastighet i stadsdelen Sörnäinen där den postindustriella miljön och kreativa atmosfären gjort området till ett alltmer centralt och tillgängligt stadsområde som är högt eftertraktat för kontor och affärslokaler. Sörnäinen ligger strax norr om CBD med utmärkta kommunikationer. Det ligger dessutom på kort promenadavstånd till det intensivt utvecklande Kalasatama och de fastigheter som ingick vårt förvärv av fastighetsbolaget Lindström Invest i mitten av november.

Fastigheten Hämeentie 15 byggdes 1956 med påbyggnad 1990. Byggnaden erbjuder även service i form av gym samt en restaurang och en bastu med terrass överst i huset.

– Det känns utmärkt att vi genomfört ett bra förvärv i ett bra delområde. Vi signalerar vi vår vilja att vara
aktiva i den fortsatta expansionen i Helsingfors, konstaterar Henrik Saxborn, vd för Castellum.

– Vi har genomfört betydande uppdateringar av Hämeentie 15 under fyra års ägande och vi är mycket nöjda med den omvandling som denna fastighet har genomgått. Under vårt ägande har vi tagit in högklassiga hyresgäster, och ökat rörelseresultatet väsentligt. Nu är den perfekta tidpunkten för en ny ägare att ta över, säger Sampsa Apajalahti, Investment Director på CapMan Real Estate.

Affären i sammandrag
1. Castellum förvärvar fastigheten Hämeentie 15 av CapMan Nordic Real Estate Investment S.á.r.l. 3. Förvärvspris: 23,7 MEUR, cirka 242 Mkr, inklusive omkostnader om cirka 0,7 MEUR, cirka 7,15 Mkr. 3. Hyresvärde: 2 MEUR, cirka 20,4 Mkr. 4. Ekonomisk uthyrningsgrad: 86 procent. 5. Återstående genomsnittlig kontraktslängd: 3,2 år. 6. Total uthyrbar area: 7.879 kvm. 7. Tillträdesdag: 11 december 2020. 8. Större hyresgäster: Senaatti, Axa Partners, ITV Studios, Duunitori.


måndag, 14 december 2020 13:40

K2A uppför 100 studentbostäder i Växjö

 

 

 


K2A ska bygga 100 studentbostäder, attraktivt belägna intill sjön Trummen i nära anslutning till Linnéuniversitetet i Växjö.


 

 

 

 

 

 

 







K2A har under december 2020 startat projekt Hortonomen 1 i Växjö. Projektet avser nyproduktion av 100 studentbostäder med en bedömd uthyrningsbar yta om cirka 2.570 kvm. Färdigställande och inflyttning är beräknat till andra kvartalet 2022.

Fastigheten är attraktivt belägen intill sjön Trummen i nära anslutning till Linnéuniversitetet, vatten och rekreationsytor i Växjö. Hortonomen 1 kommer att uppföras med trästomme och miljöcertifieras enligt Svanen. Bostäderna bedöms därtill bli klassificerade som ”Dark green”, den högsta miljöklassificeringen enligt CICERO:s metodik, som även ligger till grund för klassningen av K2A:s ramverk för gröna aktier.

K2A förvaltar i dagsläget två fastigheter med sammanlagt 188 hyres- och studentbostäder i Växjö. I och med byggstarten av Hortonomen 1 driver K2A just nu tre projekt med byggnation av sammanlagt 286 hyres- och studentbostäder. Härutöver bedöms ytterligare 185 hyresbostäder i projekt Arenastaden byggstartas under 2021. Efter färdigställande av dessa projekt kommer K2A förvalta en total fastighetsportfölj med över 650 nyproducerade bostäder, vilket innebär att Växjö blir en effektiv förvaltningsenhet.

– Vi är mycket glada att kunna bygga nya studentbostäder vid Sveriges femte största lärosäte: Linnèuniversitetet i Växjö, en stad med stark befolkningstillväxt. Det här blir ännu ett energieffektivt och hållbart boende på ett strategiskt läge i närhet till universitetsområdet, rekreationsytor och vatten – ett projekt helt i linje med K2As strategi att bli rikstäckande på studentbostäder, kommenterar Johan Knaust, vd för K2A. 

måndag, 14 december 2020 13:30

NCC bygger 111 hyresrätter i Linköping

 

 

 


NCC ska bygga två bostadshus med totalt 111 hyreslägenheter åt Stångåstaden i den nya stadsdelen Ebbepark i centrala Linköping. Foto: Winell & Jern Arkitekter


 

 

 

 

 

 

 







NCC ska tillsammans med Stångåstaden AB bygga 111 hyreslägenheter i nya stadsdelen Ebbepark i centrala Linköping. Uppdraget är en totalentreprenad och ordervärdet uppgår till cirka 140 Mkr.

– Kvarteret Dynamiken kommer att göra skäl för sitt namn och blir en häftig mix av bostäder och verksamhet. Här är tanken att det ska sjuda av aktivitet dygnet runt. Vi ser att intresset för att bo i Ebbepark är stort och det känns bra att vara i startgroparna för att börja bygga fler bostäder. Det känns även positivt att det varit ett stort intresse bland entreprenörer att vara med oss och bygga nästa kvarter i Ebbepark, säger Fredrik Törnqvist, vd för Stångåstaden.

NCC:s uppdrag är att bygga två bostadshus med totalt 111 hyreslägenheter. Husen uppförs i kvarteret Dynamiken som får yteffektiva lägenheter och lokaler i bottenplan. De flesta av lägenheterna får 1-2 rum och kök och några blir i storleken 3-5 rum och kök. 

Ebbepark planeras med fokus på hållbarhet och resurseffektivitet. Bostäderna uppförs enligt Miljöbyggnad nivå Silver som ställer höga krav på till exempel låg energianvändning, bra inomhusmiljö och sunda material.

– Vi har tidigare färdigställt över 350 lägenheter i kvarteret Agraffen tillsammans med Stångåstaden och ser nu fram emot att skapa fler bostäder för Linköpingsborna. Att Stångåstaden väljer att starta ett större nyproduktionsprojekt i dessa tider är självklart mycket glädjande och ett viktigt bidrag till att hålla igång samhällsekonomin och säkra arbetstillfällen, säger Marcus Sandlund, affärschef för NCC Building Sweden.

Ebbepark växer fram i ett äldre industriområde mellan Linköpings universitetet och centrum. Utvecklingen är ett samarbete mellan flera byggherrar och kommer att bestå av totalt 750 bostäder, företagsmiljöer och lokaler för offentlig verksamhet när området är färdigt.

Uppdraget är en totalentreprenad. Projektering påbörjas omgående och byggnationen planeras starta under andra kvartalet 2021. Bostäderna beräknas stå klara våren 2023.

Affären om cirka 140 Mkr orderregistreras i fjärde kvartalet 2020 i affärsområde NCC Building Sweden.


måndag, 14 december 2020 13:21

Wallenstam köper mark för 220 Mkr i Sköndal

 

 

 


Hela programområdet Framtidens Stora Sköndal omfattar totalt cirka 4.500 bostäder med tillhörande samhällsservice. Wallenstams markförvärv avser tre kvarter med 400 bostäder som alla ligger inom den nu pågående etappen av detaljplanen för Stora Sköndals utveckling.



 

 

 

 

 

 

 







Wallenstam har tecknat avtal om förvärv av mark för framtida nyproduktion i Framtidens Stora Sköndal invid Drevviken i södra Stockholm. Säljare är Stora Sköndals Framtidsutveckling AB, som ägs av Stiftelsen Stora Sköndal. I och med detta förvärv kommer Wallenstam kunna bygga cirka 400 hyresrätter i området.

Utöver de cirka 400 hyresrätterna ska Wallenstam också uppföra förskola och LSS-boende samt ett så kallat M-hus, en multifunktionell byggnad med bostäder i kombination med lokaler för möten, miljö och mobilitet.

Inom området Stora Sköndal växer en ny stadsdel fram med ett tydligt hållbarhetsfokus, där inkludering, variation och miljömedvetenhet är ledorden. Med ett starkt fokus på social hållbarhet ska Stora Sköndal kunna fortsätta att vara en plats för alla.

– Vi är väldigt glada över möjligheten att delta i utformningen av den nya stadsdelen. Vi delar Stiftelsen Stora Sköndals tydliga vision för områdets utveckling mot en ny hållbar stadsdel och ser fram emot ett långsiktigt samarbete, säger Mathias Aronsson, regionchef för Stockholm och Uppsala samt vice vd för Wallenstam.

Hela programområdet Framtidens Stora Sköndal omfattar totalt cirka 4.500 bostäder med tillhörande samhällsservice. Wallenstams markförvärv avser tre kvarter som alla ligger inom den nu pågående etappen av detaljplanen för Stora Sköndals utveckling. Detaljplanearbete pågår genom en aktiv samverkan mellan byggaktörer, Stora Sköndals Framtidsutveckling och Stockholms stad.

– Vi är stolta och glada över avtalet med Wallenstam som har stor erfarenhet av stadsutveckling samt bygga och långsiktigt förvalta hyresrätter. Att få samarbeta kring M-huset, en alldeles särskild och ny typ av multifunktionell byggnad är något jag ser mycket fram emot, säger Tomas Krywult, vd och fastighetschef för Stora Sköndals Framtidsutveckling.

Förvärvet avser delar av den nuvarande fastigheten Stockholm Sköndal 1:8. Vid tillträdestidpunkten kommer dessa delar att utgöra tre fastigheter som Wallenstam förvärvar genom tre bolag, till ett överenskommet fastighetsvärde om totalt cirka 220 Mkr. Tillträdet är villkorat av att ny detaljplan samt fastighetsbildningen vunnit laga kraft.

 

 

 


Fastigheten Manfred 8 är ett kontorshus omfattande 8.690 kvm på Vasagatan 16 i centrala Västerås.



 

 

 

 

 

 

 







Castellum har förvärvat en klassisk kontorsfastighet i hjärtat av Västerås av säljaren Kungsporten. Förvärvspriset uppgår till 194 Mkr. Tillträde sker den 15 december 2020.


Kontorsfastigheten Manfred 8 i Västerås är ett klassiskt bank-, affärs- och kontorshus i stadens mest centrala gatukorsning. Fastigheten byggdes 1972 för bland annat bank och apotek. Idag är Nordea, Västerås stad, Lantmäterimyndigheten och Arbetsförmedlingen hyresgästerna i det särpräglade huset med sin uttrycksfulla profil.

– Västerås är en tillväxtstad med stark inflyttning och välmående näringsliv, och vi gläder oss verkligen åt detta förvärv i Västerås absoluta hjärta, konstaterar Henrik Saxborn, vd för Castellum. Affären bidrar till att vi ytterligare ökar vår närvaro i hela den dynamiska Mälardalsregionen.

Affären i sammandrag

1. Castellum förvärvar fastigheten Manfred 8 av Kungsporten, 2. Förvärvspris: 194 Mkr. 3. Tillträdesdag: 15 december 2020. 4. Genomsnittlig kontraktslängd: 2,1 år. 5. Hyresvärde: 16,1 Mkr. 6. Större hyresgäster: Nordea, Västerås stad, Lantmäterimyndigheten och Arbetsförmedlingen. 7. Uthyrningsbar area respektive uthyrningsgrad: 8 690 kvm, 90 procent.