29 maj 2024

Redaktionen

onsdag, 04 december 2019 12:11

Nya träd till Vasagatan

 

Från 2018 till 2021 förändras Vasagatan och ger plats för bredare trottoarer, fler träd, ny gatubelysning och fler sittplatser samt nya cykelbanor och cykelparkeringar.

 

 

Under onsdagen den 4 december ska de första nya träden sättas i jorden på Vasagatan i Stockholm. Vasagatan med Stockholms Centralstation, den nya pendeltågsstationen för Citybanan och många hotellverksamheter är en av Stockholms mest trafikerade gator. Från 2018 till 2021 förändras Vasagatan och ger plats för bredare trottoarer, fler träd, ny gatubelysning och fler sittplatser samt nya cykelbanor och cykelparkeringar. Även Norra Bantorget, Östra Järnvägsgatan och Vasaplan får bättre cykelbanor.

Under planteringen av de första träden talar trafikdirektören Gunilla Glantz och trafikborgarrådet Daniel Helldén. På plats finns även stadsträdgårdsmästaren Elisabeth Rosenquist Saidac, flera av de fastighetsägare inom Management Vasagatan som är med och delfinansierar ombyggnationen av gatan samt representanter från City i Samverkan som är samordnande part mellan staden och fastighetsägarna.

Projektet delfinansieras av tolv fastighetsägare, Management Vasagatan, och City i Samverkan deltar som samordnande part. De tolv fastighetsägarna i Management Vasagatan är 1. Statens fastighetsverk som ägare till Blåmannen 21. 2. AFA Trygghetsförsäkringsaktiebolag för Boken 13. 3. Stockholm Klaraporten AB för Fyrfotan 1. 4. Olov Lindgren Invest AB för Hasseln 5. 5. Hufvudstaden AB för Orgelpipan 7. 6. Jernhusen stationer AB för Norrmalm 5:3. 7. Kortbyrån 17 AB för Pennfäktaren 10. 8. Axcity Pilen 18 Fastighets AB för Pilen 18. 9. Folksam Ömsesidig Livförsäkring för Pilen 30. 10. Fabege Fastigheter Sverige AB för Pilen 31. 11. Vasakronan Fastigheter AB för Uggleborg 12 och 12. Fastighets AB Uggleborg 14 för Uggleborg 14.

onsdag, 04 december 2019 11:48

Kim Grüneberger lämnar Savills för CBRE

 




Rekryteringen av Kim Grüneberger (bilden) gör CBRE för att möta efterfrågan från marknaden för kontors -och projektuthyrning.

Nina de Besche
, Head of Advisory & Transaction, Investor Leasing, kommenterar:

– Det är med stor glädje jag kan presentera och välkomna Kim Grüneberger till oss på CBRE. Han kommer stärka och komplettera vårt team ytterligare och vara med i vår fortsatta resa med att vidareutveckla CBREs affär.

Kim Grüneberger
har gedigen erfarenhet inom uthyrningssegmentet och han har verkat både i Göteborg och Stockholm. Han kommer närmast från Savills Sweden, där han arbetar som Leasing Manager. Dessförinnan arbetade han på Colliers International.

Kim Grüneberger
, blivande Associate Director på CBRE i Sverige, kommenterar:
– Det är en fantastisk möjlighet att ansluta till CBRE och uthyrningsteamet. CBRE har ett starkt varumärke med stor internationell täckning, jag ser verkligen fram emot att få ansluta till CBRE och bidra till företagets utveckling.

onsdag, 04 december 2019 11:15

Stena Fastigheter satsar på Kungsbacka

 

Medarbetare från Stena Fastigheter träffar de nya hyresgästerna på gården för att bekanta sig och få veta mer om hur man ser på sitt boende och vad de önskar för framtiden.

 

 

Stena Fastigheter Göteborg har förvärvat fastigheten på Syréngatan 14, 16, 18 i Kungsbacka. Fastigheten består av tre huskroppar med 68 lägenheter och en stor gård. Förvärvet är ett led i Stena Fastigheters strategi att satsa på tillväxtregioner och vara en ledande och långsiktig stadsutvecklare.

– Vi jobbar med några av de viktigaste delarna i människors liv, som boende, familj, hälsa och sysselsättning. Vi tar ett helhetsansvar för hela kvarteret och människorna som bor här, säger Agneta Kores, vd Stena Fastigheter Göteborg.

Med fastigheten på Syréngatan utökar Stena Fastigheter sitt fastighetsbestånd i Kungsbacka. Företaget har sedan tidigare ett bestånd i Tölö med 64 lägenheter. Tillsammans omfattar beståndet nu 10.417 kvm och 132 lägenheter i Kungsbacka.

– Vi på Stena Fastigheter vill stärka de städer vi finns i och vara en drivkraft för att hela området ska utvecklas. Vi kommer nu, tillsammans med våra nya hyresgäster, att se hur vi kan göra Syréngatan till ett ännu mer trivsamt och tryggt område, säger Agneta Kores.

Stena Fastigheter har sedan starten arbetat med långsiktigt ägarskap och goda relationer med de som bor i husen. Människor som trivs stannar kvar och bidrar till att skapa trevliga kvarter. Den ständiga dialogen med de boende är en viktig del i arbetet med att skapa attraktiva kvarter. Hållbarhetsfrågorna står högt på agendan och arbetet sker genom We care som utgår från företagets viktigaste värdering – omtanke.

– För oss handlar det om omtanke för människorna som bor hos oss, deras boendemiljö och staden vi lever vi, säger Agneta Kores.

onsdag, 04 december 2019 11:01

Nya avtal i Atrium Ljungbergs Curanten

 

Curanten i Sickla kommer att omfatta totalt 11.500 kvm med bland annat vårdcentral, naprapater, psykolog, sjukgymnastik och babysim.

 

 

Atrium Ljungberg har tecknat avtal med Reload Superfood Bar och Kronans Apotek som båda väljer hälso- och vårdhuset Curanten i Sickla för sina nya verksamheter.

Hösten 2020 står Curanten i Sickla färdigt. Curanten ska bli ett hus med fokus på hälsa där idén är att samla många olika sorters vård- och hälsoaktörer på samma plats. Curanten kommer att omfatta totalt 11.500 kvm med bland annat vårdcentral, naprapater, psykolog, sjukgymnastik och babysim. Tidigare i år har Sickla Hälsocenter, ALVA Barnklinik och GHP Specialisttandläkarna Nacka skrivit hyresavtal och nu kompletteras dessa verksamheter med Kronans Apotek och Reload Superfood Bar som båda öppnar under fjärde kvartalet 2020.

Reload Superfood Bar grundades 2015 och har tre enheter i Stockholm. Konceptet beskrivs som hälsosam snabbmat och tar inspiration från amerikanska västkusten där superfood, mat som innehåller höga halter av vitaminer, mineraler, nyttiga fetter och antioxidanter, funnits länge. Nu väljer Reload Superfoods Sickla och Curanten för sin fjärde etablering.

– Just Sickla ligger oss varmt om hjärtat och vi ser stor potential i området som är mitt i en spännande utveckling. Vi kommer att behålla vårt koncept i den nya restaurangen men nyansera det, så att det verkligen passar i Sickla. Vi är alltid lyhörda kring vad våra kunder efterfrågar vilket leder till att vi är i ständig förnyelse, säger Johannes Holmgren, Reload Superfood Bar.

Kronans Apotek är den tredje största apotekskedjan i Sverige med drygt 320 apotek och mer än 2.600 anställda. Kronans Apotek finns sedan tidigare i Sickla och nu väljer kedjan att etablera sin andra enhet i Curanten.

–  Vi ser fram emot att etablera i Curanten. Ett spännande projekt och ett naturligt steg för Kronans Apotek att utveckla vårt erbjudande i Sickla, säger Carl-Johan Loo, etableringsdirektör Kronans Apotek.

– I Sickla skapar vi ett nav med olika sorters hälso- och vårdaktörer samlade på samma ställe. Reload Superfood Bar och Kronans Apotek är viktiga inslag i Curantens helhetserbjudande och vi är väldigt glada att de båda valt Curanten för sina nya etableringar, säger Charlotta Gustafson, Head of Leasing på Atrium Ljungberg.

Hyresavtalen med Reload Superfood Bar och Kronans Apotek är så kallade gröna hyresavtal – en överenskommelse mellan hyresvärd och hyresgäst om gemensamma åtgärder för att behålla eller förbättra lokalens miljömässiga prestanda.

onsdag, 04 december 2019 10:51

Skanska: Grön betong halverar CO2-utsläpp

 

Skanska bygger nu Sörrred Kubiklager som omfattar cirka 20.100 kvm, granne med Volvo Cars i Torslanda på Hisingen i Göteborg. Sörrred Kubiklager är klart för inflyttning under Q3 2020.

 

 

Grön betong i husgrunden och solceller på taket ska ge koldioxidbesparingar på tusentals ton. Skanska utvecklar det tredje Kubiklagret i ett av Göteborgs och Sveriges viktigaste logistikområden, Sörred.

Sörred Kubiklager är först ut i Göteborg med Grön betong, vilken minskar koldioxidbelastningen med cirka 45 procent. Att Skanskas betongfabrik ligger granne med projektet bidrar till att korta transportvägarna, vilken ytterligare minskar utsläppen av koldioxid.

Kubiklagrets tak ska förses med cirka 2.400 kvm solceller, vilket bidrar till lägre klimatpåverkan i driftskedet för både husets ägare och dess hyresgäster. Ambitionen är att minska fastighetens köpta elenergi med upp till 30 procent.

– Vi räknar med att husets solceller ska producera minst 230.000 kilowattimmar per år, vilket kan översättas till den elproduktion som krävs för att kunna driva en elbil 120.000 mil eller att ladda 15 miljoner mobiltelefoner. Det betyder en sammanlagd koldioxidbesparing på cirka 2.000 ton efter 25 år, säger Johan Hedve, Skanska Fastigheter i Göteborg.

Sörred Kubiklager är ett nytt modernt lager med lokaler från 2.500 till 20.100 kvadratmeter och möjlighet till att teckna korta hyresavtal från tre år. Sörred Kubiklager ligger granne med Volvo Cars i Torslanda på Hisingen i Göteborg och således fem minuter från Göteborgs Hamn som är Nordens största hamn.

Betong innehåller cement som ger upphov till koldioxidutsläpp vid framställning. Därför har Skanska utvecklat en ny typ av betong för ett grönare byggande. Genom att använda Grön betong kan Skanska kraftigt reducera koldioxidutsläppen utan att göra avkall på livslängd eller kvalitet. Skanska har som mål att halvera företagets klimatpåverkan till 2030 och bli klimatneutralt till 2045.

 

Wihlborgs säljer Munkeengen 4–20 i Hillerød, Danmark, som omfattar 76 ägarlägenheter.

 

Wihlborgs har den 1 december sålt fastigheten Munkeengen 4–20 i Hillerød, Danmark. Fastigheten innehåller 76 ägarlägenheter med en total yta om 7.200 kvm och säljs till Core Property Management för en köpeskilling om 203 MDKK, cirka 286 Mkr. Frånträde skedde den 1 december 2019.

Munkeengen 4–20 ingick i ett paket om 16 fastigheter som Wihlborgs köpte av pensionsbolaget Danica år 2017. Fastigheten omfattar även en kommersiell del, Munkeengen 22–32, vilken kvarstår i Wihlborgs ägo.

– Wihlborgs har fullt fokus på kommersiella fastigheter och därför är det helt i linje med vår strategi att sälja en bostadsfastighet som denna. Försäljningen hjälper oss att kunna hålla fokus på vår kärnaffär och på att fortsätta utveckla vårt kommersiella bestånd i Danmark, säger Ulrika Hallengren, vd för Wihlborgs Fastigheter.

 



 

Rekryteringar inom New Property Retail & Development innebär att bolaget utökar sitt team med Sebastian Pradilla, Business Developer/Leasing Manager (bilden t h) och tidigare i år rekryterades även Alexandra Bille-Bergman till rollen som Leasing Manager (bilden t v).

Sebastian Pradilla
kommer närmast från en roll som Partner & Seniorkonsult på Optimal, där han arbetat med affärsutveckling, analys och uthyrning inom flera stads- och fastighetsutvecklingsprojekt runt om i Sverige.

 

Alexandra Bille-Bergman har byggt upp bolag inom retail i roller som bl.a. försäljnings- och varumärkeschef. För att närmast komma från rollen som projektledare/eventchef för exklusiva magasin Connoisseur.

– Med vårt nya team kommer vi utöver vår gedigna kompetens inom retail, uthyrning och utveckling, nu även kunna erbjuda våra tjänster inom analys och strategisk rådgivning, vilket innefattar, alltifrån handels-, marknads- och hyresanalyser till strategier och utvecklingsfrågor. Att därmed kunna hjälpa våra kunder med vår kompetens hela vägen, redan från tidigt skede till slutförande ger ett oerhört mervärde inom dagens retail och handelsplatsutveckling, säger Sofia Petzelius, vd för New Property Retail & Development

New Property som bildades under 2005, med visionen att hjälpa fastighetsägare i alla värdeskapande led från uthyrning till transaktion. Inom segmentet uthyrning är bolaget en av Sveriges största konsulter. Totalt omsätter koncernen över 80 Mkr med 25 anställda. Bolaget värdesätter en snabb och hög servicegrad och New Property vill vara en helhetslösning för sina kunder.



 




Tengbom har en ny interim vd på plats med Erika Rönnquist Hoh (bilden t v), fram tills att ny ordinarie vd tar över efter Johanna Frelin. Samtidigt tar Mats Jönsson
(bilden t h) plats som ny styrelseordförande i Tengboms bolagsstyrelse.

I slutet av oktober inledde Erika Rönnquist Hoh sitt interimsuppdrag som vd på Tengbom. Erikas uppgift under interimsperioden är att leda Tengbom utifrån strategi och affärsplan samt utveckla affär och erbjudande utifrån marknadens utveckling – för att säkerställa lönsamhet och välmående.

Erika Rönnquist är en hyllad ledare med starkt track record från flera olika branscher i tillväxt och kommer närmast från rollen som vd för Lowell Sverige. Hennes styrkor är att leda stora organisationer genom förändring och transformation med fokus på goda resultat, människor och tillväxt.

– Jag är väldigt ödmjuk inför mitt uppdrag. Tengbom är ett framåtlutat företag där ett starkt utvecklingsfokus präglar såväl organisation som affär. I arkitektbranschen handlar en del av utmaningen om att definiera framtidens arkitektuppdrag och hitta nya sätt att göra nya affärer, med digitalisering och hållbarhet top of mind. Jag ser fram emot att, tillsammans med Tengboms medarbetare, fortsätta söka spännande vägar framåt, säger Erika Rönnquist.

Mats Jönsson efterträder samtidigt Magnus Sjöqvist som styrelseordförande. Han går in med sina erfarenheter från tjänsteutveckling inom fastighets- och byggbranschen. Han har en lång och framgångsrik bakgrund från bland annat Skanska. Mats Jönsson har grundat och drivit Coor Service Management som vd samt har erfarenheter från flertalet styrelseuppdrag.

– Det är ett hedersfullt uppdrag att axla rollen som styrelseordförande för Tengbom. Tengbom är ett bolag med starka historiska rötter och en spännande tid framför sig. Jag ser fram emot att få hjälpa till att staka ut vägen framåt och fungera som rådgivare i en kontext där god och hållbar arkitektur är målet, säger Mats Jönsson.

 

SBU Framtid AB ska uppföra på Kilströmskaj i centrala Karlskrona totalt 50 lägenheter, i ett sexvåningshus och i två fyravåningshus som kommer att uppföras helt i trä. Lägenheter blir exklusiva med havsutsikt, garanterad garage- och båtplats – plus en ny kvarterskrog längs strandpromenaden.

 

I början av året bildade Wingårdhs tillsammans med SBU, Svensk Bostadsutveckling AB och byggföretaget JSB det gemensamma bolaget SBU Framtid AB. Med syftet att med större genomförandekraft kunna skapa konstnärligt arkitektoniska miljöer som också är kostnadseffektiva. Nu tas nästa steg då bolaget även fokuserar på att bygga mer i trä och inleder ett samarbete med Södra Skogsägarna.

Startskottet blir Kilströmskaj i Karlskrona med 50 lägenheter, i ett sexvåningshus och i två fyravåningshus som kommer att uppföras helt i trä.

– Jag vill bygga mer i trä! Numera utgår vi från trä som stommaterial i alla nya projekt, om inte kunden specifikt efterfrågar något annat. Förutom dess arkitektoniska möjligheter har trästommen också ett väsentligt lägre klimatavtryck. Därför känns det helt rätt att vi i SBU Framtid nu väljer att samarbeta med Södra, säger Gert Wingårdh.

SBU Framtid AB bildades för att med gemensamma krafter enklare kunna projektera och bygga fler kostnads- och priseffektiva bostäder med hög arkitektonisk gestaltning samt med målet att bygga flera klimatneutrala hus.

Wingårdhs bidrar med det arkitektoniska, JSB står för produktionserfarenhet och produktionsresurser medan Torsten Kai-Larsen från SBU står för omfattande nätverk och flerårig erfarenhet av fastighetsutveckling. Att inleda ett samarbete med Södra blir ett steg i företagets vision om att kunna bygga mer i trä.


tisdag, 03 december 2019 13:24

Christian Hahne, ny ledamot i TAFAB

 

Från vänster: Thomas Andréasson, grundare och ägare av TAFAB och Christian Hahne, ny styrelseledamot i TAFAB.

 

Christian Hahne tar plats i styrelsen för T. Andréasson Fastighetsbolag – TAFAB – som aktiv styrelseledamot och han kommer att delta i den operativa verksamheten. Han har en utbildning i juridik och ekonomi vid Uppsala universitet och Christian Hahne har varit verksam inom fastighetssektorn under hela sitt yrkesliv.

Christian Hahne var från 2005 till nyligen vice vd i Erik Selin Fastigheter AB som är huvudägare i Balder, Nordens största noterade fastighetsbolag. Han har tidigare suttit i styrelsen för bland andra flera börsnoterade fastighetsbolag som Victoria Park, NP3 Fastigheter och Amasten och han har varit arbetande styrelseordförande i Fastighets AB Centur som ägs av Balder och Peab.

– Jag är otroligt glad att Christian tackade ja till att gå in i styrelsen och ser verkligen fram emot att få jobba tillsammans med honom. Med sina kunskaper, sin breda kompetens och långa erfarenhet inom fastighetsbranschen kommer han att bidra ur så många olika perspektiv, säger Thomas Andréasson, grundare och ägare av TAFAB.

– Jag har känt Thomas Andréasson i flera år och alltid imponerats av hans affärsdriv, kreativitet och ständiga förmåga att ta fram mycket intressanta fastighetsprojekt. Det ska bli roligt och spännande att se vad vi kan göra tillsammans de kommande åren. TAFAB har en mycket intressant projektportfölj, säger Christian Hahne.

Sågverket i Knivsta nästa projekt för TAFAB

På den så kallade Sågverkstomten i centrala Knivsta låg mellan 1900 och 1999 Knivsta sågverk och mellan 1906 och 1956 fanns där även ett tegelbruk. Här utvecklar TAFAB tillsammans med Amasten ett projekt som omfattar 112 hyreslägenheter, 49 lägenhetshotellrum samt 1.500 kvm kommersiella lokaler, ett byggprojekt som togs över från Rosendals Fastigheter i somras. Arkitekt är Jacob Haas, vd och delägare i ÅWL Arkitekter.

– Vi har ett långvarigt samarbete med Jacob och ÅWL Arkitekter; nu senast med Nordens största vårdboende i Uppsala. Vi har valt att arbeta med dem då de har stor branschkunskap, alla resurser inhouse, är snabba och kan rita kostnadseffektiva och högkvalitativa produkter, berättar Thomas Andréasson.

I förra veckan vann kommunstyrelsens i Knivsta beslut om tillträde till Gredelby 7:85 på Sågverkstomten laga kraft och i veckan lämnas bygglovsansökan in. Byggstart är planerad till januari nästa år och bygget beräknas vara färdigställt under första kvartalet 2021. Med Amastens Riki-teknik – prefabricerade energieffektiva lägenheter – kan man bygga dubbelt så snabbt jämfört med gängse byggteknik.