14 april 2021

Redaktionen

 

 

 


Fastigheten som Catella säljer åt Försäkringsbolaget Varma har ett vackert läge vid havet i området Herttoniem i Helsingfors.


Catella agerade som rådgivare åt Varma, ömsesidigt pensionsförsäkringsbolag, vid försäljning av en kontorsfastighet i Herttoniemi, Helsingfors. Den välkända fastigheten byggdes ursprungligen som huvudkontor för Rautaruukki. Köpare är en grupp privata investerare.

Fastigheten har ett vackert läge vid havet i området Herttoniemi. Byggnaden uppfördes år 1990 med bruttoarea om cirka 10.600 kvm, inklusive ett parkeringsgarage om cirka 2.000 kvmr. Avståndet till tunnelbanestationen i Herttoniemi är cirka 700 meter.

Ursprungligen byggdes byggnaden som huvudkontor för stålföretaget Rautaruukki, men numera har byggnaden flera användare.

 

 

 


Skanska bygger åter i Nowy Rynek, ett kontorskomplex i Poznan, Polen. Den nya kontorsbyggnaden kommer att bli 15 våningar hög med en total uthyrningsbar yta på cirka 28.500 kvm, samt cirka 230 parkeringsplatser i garage.


Skanska investerar 63 MEUR , cirka 645 Mkr, i en ny byggnad i Nowy Rynek, ett kontorskomplex i Poznan, Polen. Kontorsbyggnaden kommer att bli 15 våningar hög med en total uthyrningsbar yta på cirka 28.500 kvm, samt cirka 230 parkeringsplatser i garage.

Byggnaden förväntas få flera certifieringar: LEED Platinum, WELL Core & Shell, WELL Health & Safety Rating samt Building without Barriers, vilket sammantaget tilldelas framtidssäkrade, högkvalitativa kontorslokaler som också understödjer skapandet av hälsosamma och säkra arbetsplatser.

Byggandet startar i april 2021 och är planerat att vara slutfört under det andra kvartalet 2023.

Nowy Rynek, som ligger i det centrala affärsdistriktet, är Skanskas tredje utvecklingsprojekt i Poznan, med en total yta på cirka 100.000 kvm. Skanska har sålt de två första byggnaderna till Franklin Templeton Investments respektive Corum Asset Management. Den tredje fasen, med en total uthyrningsbar yta på 39.000 kvm, är till 87 procent uthyrd och för närvarande under uppförande.

 

 

 


Skandia Fastigheter har färdigställt 154 lägenheter i Alpha 1 i Fabriksparken i Sundbyberg. Mitt i området anläggs nu en pop-up-park med en mängd aktiviteter – bland annat Sundbybergs första padelbana. Dessutom planeras det för en rejäl uppgradering av Max Sieverts kabelfabrik, med förstklassiga arbetsplatser i industriromantiska miljöer.


Efter 154 färdigställda och inflyttade lägenheter i Alpha 1 – Årets Byggnad i Sundbyberg 2020 – tar Skandia Fastigheter sikte på nästa steg för att göra Fabriksparken till en sprudlande oas. Mitt i området anläggs nu en pop-up-park med en mängd aktiviteter – bland annat Sundbybergs första padelbana. Dessutom planeras det för en rejäl uppgradering av Max Sieverts kabelfabrik, med förstklassiga arbetsplatser i industriromantiska miljöer.

Samtidigt som de nyinflyttade gör sig hemmastadda och ännu fler bostäder planeras i Fabriksparken, växer området vidare med nya spännande inslag. Just nu förvandlas den 3.000 kvm stora grusytan mellan Vasagatan och Löfströms Allé till en temporär aktivitetspark, som beräknas öppna innan sommaren. Det blir en självklar mötesplats, med sektioner för bland annat styrketräning, yoga, pingis, basket – och Sundbybergs första padelbana. Den fortfarande exploderande sporten har hittills lyst med sin frånvaro i staden, och efterfrågan är stor.

– Det är så klart en ära att få tillgodose Sundbyberg med sin första padelbana. Men aktivitetsparken blir mycket mer än så. Utöver de fasta stationerna har vi planer på att aktivera upp ytan med food trucks, tillfälliga matmarknader, träningspass och mycket mer. Satsningen har tagit form med hjälp av vårt egenutvecklade platsutvecklingsverktyg, som skattar stadsliv, identifierar åtgärder som kan stärka platser och nu hjälper oss i ett antal stadsutvecklingsprojekt, säger Markus Pfister, fastighetschef på Skandia Fastigheter.

– Mitt mantra är att det som byggs i Sundbyberg ska göra vår stad ännu bättre för oss som redan bor här. Skandia Fastigheters satsning är ett utmärkt exempel på detta och bidrar till såväl trivsam stadsmiljö som ökad trygghet och bättre folkhälsa, säger Stefan Bergström, stadsmiljö- och exploateringskommunalråd i Sundbybergs stad.

Parallellt med aktivitetsparken planerar Skandia Fastigheter även för att höja ambitionerna när det gäller kontorsbyggnaderna i Fabriksparken. I nuvarande skede är blicken riktad mot Max Sieverts kabelfabrik, med anor från 1800-talet. Huvudbyggnaden – som i sin framtida skepnad går under namnet Koppartråden – utreds nu för en vidareutveckling med 12.000 kvm högklassiga arbetsplatser med fokus på flexibilitet, sociala ytor, kreativa miljöer och en rejäl portion industriell charm.

 

 

 


I det centralt belägna området, som kallas Lillsidan, som ligger mellan entrén från E18 och centrum i  Enköping, ska ByggpPartner bygga 189 bostäder och en ICA-butik åt Magnolia Bostad.


Nu ska ett industriområde i centrala Enköping genomgå en totalomvandling och bli attraktiva bostadskvarter med varierad bebyggelse. ByggPartner har skrivit kontrakt med Magnolia Bostad AB om att bygga 189 lägenheter samt med ICA Fastigheter AB om att bygga en matbutik.

Det centralt belägna området, som kallas Lillsidan, ligger mellan entrén från E18 och centrum och har idag prägeln av ett blandat industri- och företagsområde. Nu kommer området att genomgå en totalomvandling till en ny stadsdel med hyresrätter, bostadsrätter, radhus, förskola, omvårdnadsboende och handel.

ByggPartner har nu skrivit kontrakt med Magnolia Bostad AB om att bygga 189 lägenheter, fördelade på två etapper, samt med ICA Fastigheter AB om att bygga en ICA Supermarket-butik.

Projektet kommer att starta omgående och beräknas vara färdigt i sin helhet 2024. Ordervärdet för båda etapperna är 272 Mkr och går in i ByggPartners orderbok för kvartal 1 år 2021.

 

ByggPartner har cirka 460 medarbetare. År 2020 omsatte bolaget cirka 1,9 Mdr kr med en rörelsemarginal om 3,7procent. ByggPartner är noterat på Nasdaq First North Premier.

 

 

 


Tillsammans med Handen och Brandbergen ska Vega i framtiden bilda nya Haninge stad. I den stadsutvecklingsplan som antagits av kommunfullmäktige finns en målbild som säger att de cirka 18.000 människor som bor här idag ska bli till upp till 30.000 år 2030 och 60.000 år 2050. Häng med på en spännande resa till framtiden!


Sveaviken Bostad AB och Slättö, genom fonden Slättö Core+, har genom ett samägt bolag förvärvat byggrätter inom fastigheterna Kolartorp 1:360 och Kolartorp 1:366, belägna i den centrala delen av Vegastaden i Haninge. Det betyder att Sveaviken Bostad och Slättö Core+ planerar för över 230 nya bostäder.

Fastigheterna har ett attraktivt läge med närhet till Vega pendeltågsstation och närservice. Det centrala läget i Vegastaden samt närheten till grönska och rekreationsområden skapar goda förutsättningar för ett attraktivt boende.

– Vi är mycket glada över förvärvet av dessa fastigheter där vi kommer uppföra över 230 hyresrätter. Detta blir Sveavikens andra byggnation i Haninge, och vi ser fram emot att, tillsammans med Slättö, redan 2022 kunna erbjuda Vegaborna nya yteffektiva och klimatsmarta bostäder, kommenterar Pär Thomaeus, vd för Sveaviken Bostad.

– Vi är nöjda över att tillsammans med Sveaviken komplettera vår portfölj med än fler attraktiva hyresrätter i Stockholm. Slättö Core+ bostadsportfölj kommer 2022 omfatta cirka 1400 nyproducerade och hållbara lägenheter, kommenterar Erik Dansbo, Investeringschef för Slättö.

Parterna har kommit överens med säljaren om att inte offentliggöra köpeskillinge

 

 

 


Oscar Lekander, affärsutvecklingschef för Samhällsbyggnadsbolaget i Norden, SBB,Samhällsbyggnadsbolaget i Norden, SBB, har ingått avsiktsförklaringar för försäljning av tre portföljer med primärt offentliga kontor med ett överenskommet fastighetsvärde om 2.001 Mkr. Det överenskomna fastighetsvärdet motsvarar en premie om 12 procent mot bokförda värden per den 31 december 2020.

– Försäljningarna av primärt offentliga kontor är i linje med vårt fokus på äldreboenden, skolor och reglerade svenska hyresrätter. Dessa försäljningar bidrar till att stärka SBB:s resa mot BBB+-rating. Försäljningarna är också ett bevis på vår förmåga att leverera ytterligare värde från en av våra value-add strategier, fastighetstransaktioner. Samtidigt visar affärerna på att attraktiviteten och likviditeten av fastigheter med statligt uppbackade hyresflöden har fortsatt att öka, säger Oscar Lekander, affärsutvecklingschef.

 

 

 


 

 

 

 

 

 Riksbyggen bildade i höstas ett företag som erbjuder digitala överlåtelser och utvecklar nya boendenära tjänster. Nu har företaget både fått ett namn och en vd. Sofia Enberg, (bilden), tidigare affärschef inom Riksbyggens fastighetsförvaltning, blir vd för bolaget som heter Rafino.

– Det ska bli jättekul att leda och utveckla Rafino. Mitt uppdrag är tillsammans med kollegor samla insikter från branschen och sedan raffinera dessa till intressanta, innovativa och avlastande tjänster som skapar värden inom fastighetsmarknaden, säger Sofia Enberg.

Det är första gången i Riksbyggens historia som ett dotterbolag bildas för att utveckla tjänster som inte bara kommer att användas av Riksbyggen utan även av andra aktörer.

– Vi vill påverka fastighetsbranschen och öka tempot i digitaliseringsarbetet. Digitalisering och hållbarhet går hand i hand. Bildandet av Rafino är en viktig del i Riksbyggens ambition att vara ledande inom både hållbarhet och digitalisering, säger Johanna Frelin, vd för Riksbyggen.

– Styrkan med Rafino är att vi ska kunna vara snabbfotade och innovativa men samtidigt dra nytta av de kunskaper som redan finns på Riksbyggen. Namnet Rafino kommer från att raffinera råa insikter och idéer, berättar Sofia Enberg.

Digitala överlåtelser av lägenheter i bostadsrättsföreningar och en boendeapp för bland annat boendenära tjänster är de första tjänsterna som lanseras av Rafino. Den digitala överlåtelsetjänsten ska ersätta ungefär 50.000 kuvert när det gäller överlåtelser som Riksbyggen hanterar. Riksbyggen tillsammans med dotterbolaget Simpleko AB hanterar årligen cirka 26.000 överlåtelser av bostadsrätter. Sammanlagt sker ungefär 100.000 överlåtelser årligen i Sverige.

– Med tjänsten kan överlåtelserna hanteras både via en webbapplikation och genom en app i mobilen. Överlåtelser av bostadsrätter i Riksbyggen har sedan införandet av tjänsten blivit mycket snabbare, säkrare, tydligare och mer tillgänglig för alla våra kunder och fastighetsmäklare. Detta kan vara en ganska tidskrävande och pappersintensiv process och nu kan även övriga fastighetsförvaltare använda tjänsten där hela processen hanteras i ett och samma system, säger Sofia Enberg.

 

 

 


Svenskarna är fortsatt den största investerarkategorin i Finland med cirka 46 procents andel av det utländska kapital inflödet till landet enligt statistik från Datscha.

Trots pandemiutbrottet redovisade den finska kommersiella fastighetsmarknaden ett starkt fjärde kvartal, och transaktionsvolymen för helåret 2020 slutade därmed på närmare 60 Mdr kr. Det är en nedgång med 12 procent i jämförelse med året 2019 enligt statistik från fastighetsinformations- och analystjänsten Datscha.

 

Statistiken visar att det utländska intresset är fortsatt starkt och hela 49 procent av den totala transaktionsvolymen kommer från utländskt kapital. Svenskarna är fortsatt den största investerarkategorin i Finland med cirka 46 procents andel av det utländska kapital inflödet till landet enligt statistik från Datscha.

– Intresset från svenska investerare är fortsatt starkt trots det rådande marknadsläget, säger Kristina Andersson analyschef på Datscha.

Det enskilda segment som omsatte mest sett till transaktionsvolym var kontor med cirka 19 Mdr kr, eller 31 procent av den totala volymen. Bostäder var nästa största segment med en andel på 20 procent tätt följt av samhällsfastigheter på närmare 19 procent.

Det är huvudstadsregionen (Helsingfors, Esbo, Grankulla och Vanda) som är mest attraktiv för investerarna och stod för 61 procent av transaktionsvolymen eller närmare 37 Mdr kr. Det är en minskning med 14 procent jämfört med år 2019.

 

 

 


Ulla Bergström är chef för Sweco Architects sedan december 2020.

Ulla Bergström har nu gjort sina första 100 dagar som chef för Sweco Architects, ett av Europas största arkitektkontor. Hon har kommit in mitt i en tid då arkitekturen står inför ett paradigmskifte. Trender och koncept som 15-minutersstaden, tillsammans med nya handels- och fastighetsbehov, har påskyndats av pandemins effekter på ändrade levnads- och beteendemönster.

Sedan december 2020 har Sweco en ny chef för arkitektverksamheten i Sverige, Ulla Bergström. Den nya positionen ger henne ett stort inflytande över hela bygg- och fastighetsbranschen och hon befinner sig därmed mitt i stadsutvecklingens centrum. Efter sina 100 första dagar ser hon flera behov av omställning både i branschen och i samhället i stort.

– Nu befinner vi oss i ett paradigmskifte, mitt i en digitaliserings- och klimatomställning som dessutom har påskyndats av pandemin. För att nå en hållbar arkitektur måste vi förena digitaliseringen med teknikutvecklingen och förstå hur trender och omställning påverkar våra liv och utvecklingen av städerna, säger Ulla Bergström.

En trend som Ulla Bergström vill uppmärksamma är det lokala livets uppsving. Inte minst sedan Paris borgmästare Anne Hidalgo befäste idén om 15-minutersstaden i omställningen efter lockdown, nära besläktat med den i Sverige välkända ABC-staden. 15-minutersstaden innebär att det inte ska ta mer än 15 minuter att ta sig från hemmet till de viktigaste platserna: jobbet, skolan och mataffären, men även kultur och idrott.

– Vi lever efter konceptet i flera svenska mindre städer redan idag, men när gång och cykel får ta mer plats även i våra större städer kommer finns möjligheten att tänka nytt, säger Ulla Bergström.

Annan utveckling i städerna efter pandemin kan vara utveckling av stadskärnorna som behöver nytt innehåll. Det kan handla om utveckling av ”samhällsrum”, som liknar dåtidens lanthandel. Det i sig skapar helt nya synergier för många olika branscher, inte bara detaljhandeln utan även inom såväl tjänstesektorn som kultur och nöje.

– Vi vet att kunderna är med på resan och genom att involvera expertis inom olika discipliner kan vi hitta effektiva lösningar på alltmer komplexa samhällsförändringar. Att arkitekter lierar sig med ingenjörer för att nå längre inom arkitektur, hållbarhet och digitalisering är en stark utveckling både i Sverige och i Europa, tillägger Ulla Bergström.

 

 

 


Diös köper av Fastighets AB Hushagen en kontorsfastighet på Humanistgatan, om 4.000 kvm, i Borlänge.
Nu är det klart att Diös förvärvar en modern kontorsfastighet på Humanistgatan i Borlänge. I den fullt uthyrda fastigheten finns bland annat Sweco, Skanska, Mockfjärds och Borlänge kommun som hyresgäster. Överenskommet fastighetsvärde uppgår till 80 Mkr. Säljare är Fastighets AB Hushagen och tillträde sker 1 juni 2021. Nyligen köpte Diös tre fastigheter i Borlänge i en bytesaffär med NP3 Fastigheter. Se länk

Förvärvet kompletterar och stärker Diös erbjudande om attraktiva kontor i Borlänge. Fastigheten är strategiskt belägen i närheten av Dalarna Science Park och platsen där Diös utvecklar Trafikverkets nya huvudkontor. Den totala uthyrningsbara ytan omfattar 4.000 kvm. Transaktionen sker i bolagsform och redovisas andra kvartalet 2021.

– Detta är vårt andra förvärv av attraktiva kontorsfastigheter i Borlänge på kort tid, och ytterligare en viktig pusselbit i att stärka vårt erbjudande inom moderna kontor på strategiska platser. Vi ser mycket fram emot att förvalta och utveckla fastigheten och skapa en god relation med våra nya hyresgäster, säger Annie Franzon, transaktionschef för Diös.

– Vi är glada över affären med Diös, som är en långsiktig fastighetsägare och en bra drivkraft i utvecklingen av Borlänge, säger Jörgen Isaksson, vd för Fastighets AB Hushagen. 

Diös är en marknadsledande fastighetsägare som satsar på flera platser i Borlänge – bland annat genom utvecklingen av framtidens kontor till Trafikverket, utvecklingen av Högskolan Dalarnas nya campus i centrum och planer för fler etableringar inom urban service.