14 april 2021

Redaktionen

fredag, 09 april 2021 10:21

Colliers hyr ut i Borås åt Castellum

 

 

 


Ahnviks Papper flyttar till Castellums Hässleholmen i Borås.


Colliers har varit rådgivare vid uthyrningen av en lagerlokal i Borås. Lokalen om 880 kvm är belägen på Solvarvsgatan 4 på Hässleholmen i Borås. Tillträdande hyresgäst är Ahnviks Papper AB som flyttar in lokalerna 1 maj 2021. Hyresvärd är Castellum AB.

Denise Ström
, uthyrare för Castellum, säger:
– Vi önskar Ahnviks Papper varmt välkomna till Castellum. Vi är mycket glada över förmedlingen och vårt goda samarbete med Colliers.

Pia Carolusson, Director Leasing, Colliers Göteborg, säger:
– Vi är stolta över vårt fina samarbete med Castellum och möjligheten att förmedla passande lokaler till Ahnviks Papper med Castellum som hyresvärd.

Ansvarig projektledare hos Colliers var Jonas Bodwall.

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Årsstämman i Platzer Fastigheter har valt Charlotte Hybinette (bilden) till ny styrelseordförande.

– Platzer är ett bolag i en spännande tillväxtfas med tydlig vision och affärsidé i en geografi där framtidstro råder. Jag ser mycket fram emot att i den här rollen få fortsätta verka och bidra till bolagets utveckling, säger Charlotte Hybinette.

Vid årsstämman den 31 mars valdes Charlotte Hybinette till ny styrelseordförande i Platzer Fastigheter. Charlotte har sedan 2016 varit styrelseledamot i Platzers styrelse och har under det senaste året varit ordförande i risk- och revisionsutskottet. Hon är även styrelseledamot i Collector AB, Collector Bank AB, Bellman Group AB och det egna bolaget Hybinette & Partners AB. Charlotte Hybinette är jurist med egen konsultverksamhet och hon arbetar för närvarande som tf chefsjurist på NatWest Nordisk Renting. Hon har en lång bakgrund som advokat och Managing Partner för MAQS Advokatbyrå.

– Det är med stor ödmjukhet jag nu tar över ordförandeklubban i Platzer. Som styrelseledamot har jag haft förmånen att lära känna Platzer som ett entreprenörsdrivet, stabilt och utvecklingsbart bolag, säger Charlotte Hybinette, nytillträdd styrelseordförande i Platzer. Det gångna året bjöd på utmaningar få hade kunnat föreställa sig och pandemin har riktat ljuset mot vår kärnaffär, kommersiella fastigheter, och deras framtid. Personligen är jag övertygad om att kontoret har en väldigt viktig roll att spela också i framtiden, och vi har blivit styrkta i vår övertygelse om vikten av att vara mer än en hyresvärd för våra kunder. Platzer är ett bolag i en spännande tillväxtfas med tydlig vision och affärsidé i en geografi där framtidstro råder. Jag ser mycket fram emot att i den här rollen få fortsätta verka och bidra till bolagets utveckling.

Fabian Hielte, Platzers tidigare ordförande, avböjde omval efter tretton år i styrelsen och åtta år som ordförande, säger:
– Att jag nu lämnar posten som styrelseordförande innebär inte att jag lämnar mitt engagemang i Platzer. Ernström & C:o är ett familjeföretag i fjärde generationen och fortsätter som huvudägare att stötta Platzers utveckling, säger Fabian Hielte, tidigare styrelseordförande i Platzer, och han fortsätter:
– Samtidigt är jag väldigt trygg i att Charlotte Hybinette kommer att axla rollen som styrelseordförande på ett utmärkt sätt. Efter fem år i styrelsen känner hon bolaget väl och hon har bidragit stort till dess framgångar. Tillsammans med en ledning som skickligt lett bolaget i en utmanande tid finns det all anledning att fortsätta att se positivt på framtiden för Platzer.

fredag, 09 april 2021 10:02

M2 köper ägarlägenheter i Köpenhamn

 

 

 


M2 köper 99 ägarlägenheter i Köpenhamn, belägna i den exklusiva stadsdelen Frederiksstaden, inom triangeln mellan Amalienborg, Kongens Have och Kongens Nytorv.


M2 Asset Management, M2, förvärvar 99 ägarlägenheter belägna i Frederiksstaden, Köpenhamn som är en del av det ikoniska bostadsområdet ”Dronningegården”. Säljarens namn liksom köpeskillingen har inte meddelats.

Den totala uthyrbara arean uppgår till 8.200 kvm, fördelad på två intilliggande byggnader med 9 våningar samt 56 parkeringsplatser.

Fastigheten är belägen i hjärtat av Köpenhamn, i Frederiksstaden, inom triangeln mellan Amalienborg, Kongens Have och Kongens Nytorv – det mest exklusiva och attraktiva bostadsområdet i hela Köpenhamn.

Byggnaderna uppfördes mellan 1943 – 1956, designade av danska arkitekterna Kay Fisker, C.F. Møller och Svenn Eske Kristensen, i klassisk Köpenhamnsk stil med rött tegel och sadeltak. Byggnaderna är betraktade som landmärken i Köpenhamns stadsbild och de är skyddade.

M2 Asset Management representerades exklusivt av Catella Investment Management A/S, som också kommer att agera lokal operativ partner.

 

 

 


Richard Kennedy, CEO för Skanska USA.Skanska tecknar kontrakt för kontorsrenovering i västra USA för USD 175M, cirka 1,5 Mdr. Uppdragsgivarens namn har inte publicerats.

Skanska har tecknat ytterligare avtal med en befintlig kund för renoveringen av deras kontor i västra USA. Kontraktet, inom ett joint venture med Balfour Beatty, är värt totalt 351 miljoner dollar. Skanskas andel är 175 miljoner dollar, cirka 1,5 Mdr kr, vilket kommer att inkluderas i orderingången för USA för det första kvartalet 2021.

Byggnationen pågår och planeras att vara slutförd i juli 2023.


 

 

 


Fastigheten Sicklaön 37:46 är belägen vid kajkanten i Finnboda, Nacka. På fastigheten finns en byggnad från 1920-talet om 1.400 kvm uthyrbar area, idag uthyrd som kontor. Planområdet för Sicklaön 37:46 i Nacka angränsar till Finnboda hamn i öster, kajen mot Strömmen i norr, äldre tjänstemannavillor i väster och parkeringsyta i söder. Söder om Östra Finnbodavägen ligger Finnbodaberget Seniorboende.


John Mattson har tecknat avtal om att förvärva fastigheten Sicklaön 37:46 i Nacka.  Säljare är SLG international AB. Förvärvet är John Mattsons första i Nacka kommun.

Fastigheten Sicklaön 37:46 är belägen vid kajkanten i Finnboda, Nacka. På fastigheten finns en byggnad från 1920-talet om 1.400 kvm uthyrbar area, idag uthyrd som kontor. Fastigheten har även en byggrätt där John Mattson planerar att utveckla bostäder.

I anslutning till Finnboda ligger Henriksdal, ett av Nackas utvecklingsområden. Här planeras för upp till 1.900 nya bostäder samt övriga verksamheter. Totalt inom visionen för Nacka kommun är målet att 14.000 nya bostäder och 10.000 arbetsplatser ska stå klara 2030. Nacka blir en viktig knutpunkt för kollektivtrafiken då tre nya tunnelbanestationer kommer att byggas i Sickla, Järla och Nacka Forum i samband med den stora tunnelbaneutbyggnad som pågår i Stockholm.

– Det är roligt att vi nu även har etablerat oss i Nacka, en kommun där vi gärna vill fortsätta att växa, säger Siv Malmgren, vd för John Mattson.

Det hus som idag finns på fastigheten byggdes då varven hade en expansiv period efter första världskrigets orosår. Huset användes ursprungligen som affärs- och ritkontor för anrika Finnboda Varfs AB. Området där fastigheten ingår är en del av riksintresset för kulturmiljövården.

– Vi ser mycket fram emot att utveckla den här fina och historiska platsen i enlighet med våra strategier och att samarbeta med Nacka kommun, kommenterar Daniel Fornbrandt, affärsutvecklingschef på John Mattson.
 

 

 


Pontus Werling är vd för Telge Bostäder och Telge Hovsjö sedan oktober 2019.


Årets hyresförhandlingar är klara i Södertälje. Telge Bostäder, Telge Hovsjö, Telge Fastigheter och Hyresgästföreningen har kommit överens om 2021 års hyressättning. Telges fastighetsbolag har nu kommit överens med Hyresgästföreningen om en årlig hyreshöjning med i snitt 1,45 procent. Därmed är höjningen lägre än ifjol då överenskommelsen landade på 2,05 procent.

Hyreshöjningen gäller från den 1 februari vilket betyder att hyreshöjningen kommer att uttas retroaktivt för februari, mars och april månad. Den retroaktiva delen kommer att delas på maj, juni och juli månadshyra i lika stora delar.

Enligt IPD Svenskt Fastighetsindex är hyrorna i Telgebolagen lägre än genomsnittet för jämförbara allmännyttiga bostadsbolag i länet. Telgebolagen yrkade från början en höjning med 2,9 procent för att på så sätt närma sig genomsnittet.

Hyresöverenskommelsen är tecknad mellan de tre kommunala bolagen Telge Bostäder, Telge Hovsjö och Telge Fastigheter och Hyresgästföreningen i Södertälje och Nykvarn. Överenskommelsen gäller sammanlagt cirka 10.000 bostäder i Södertälje kommun.torsdag, 08 april 2021 14:49

Stor ökning av förmedlade bostäder

 

 

 


Den kortaste kötiden, 1 månad, var på Herrhagsvägen 137 i Tallkrogen, för en studentlägenhet; 1 rum och kök om 26 kvm.


I mars förmedlade Bostadsförmedlingen i Stockholm 1.848 bostäder. Den genomsnittliga kötiden var 9,5 år. Hittills i år har 4.950 lägenheter förmedlats av Bostadsförmedlingen. Det är 993 lägenheter fler än vid samma tidpunkt 2020.

I mars förmedlades 346 studentbostäder och 281 ungdomslägenheter. 413 av de totalt 1.848 förmedlade bostäderna var nyproducerade.

Den kortaste kötiden
var på Herrhagsvägen 137, Tallkrogen; studentlägenhet (1 rum och kök; 26 kvm) – 1 månad.

Den längsta kötiden var på Bastugatan 28A, Södermalm; vanlig hyresrätt (5 rum och kök; 67 kvm) – 34,9 år.

Den mest klickade annonsen var på Tomtebogatan 6A, Vasastaden; vanlig hyresrätt (3 rum och kök; 96 kvm) – 20.200 sidvisningar.

Det mest klickade nybyggnadsprojektet var projekt Kronan, Barkarbystaden – 5.402 sidvisningar.


torsdag, 08 april 2021 11:41

Logicenters storsatsar i norska Vestby

 

 

 


I den norska logistikparken Vestby i Osloregionen utökar Logicenters sin närvaro kraftigt. Under förra året förvärvade Logicenter två tomter, Toveien 21 på 100.000 kvm och Stormåsan 42 på 27.500 kvm. Totalt utvecklas där för närvarande fastigheter på sammanlagt 87.500 kvm.

I logistikparken Vestby, cirka 4 mil söder om Oslo, utökar nu logistikfastighetsaktören Logicenters sin närvaro genom såväl förvärv som nyutvecklingar. Under kommande år beräknas Logicenters öka sitt fastighetsinnehav till över 140.000 kvm i området som kommer att bli en viktig framtida knytpunkt för logistik i Norge. Dessutom har Logicenter nyligen skrivit avtal med flertalet hyresgäster i parken.

I den norska logistikparken Vestby i Osloregionen utökar Logicenters sin närvaro kraftigt. Under förra året förvärvade Logicenter två tomter, Toveien 21 på 100.000 kvm och Stormåsan 42 på 27.500 kvm. Totalt utvecklas där för närvarande fastigheter på sammanlagt 87.500 kvm. Utöver detta är Logicenters även i slutskedet i utvecklingen av en 12.000  kvm stor anläggning på adressen Torvuttaket 22.

Bland Logicenters hyresgäster i Vestby återfinns bland andra Prime Cargo, Barnas Hus och HeltHjem
Nethandel AS. Den sistnämnda är ett av Norges snabbast växande företag inompaket- och e-handelsdistribution och kommer att hyra en del av Logicenters fastighet på adressen Torvuttaket 26, med inflytt i juni 2021. På Toveien 21 har man även skrivit avtal med ett internationellt transportföretag.

– Vi har en stark tilltro på att Vestby kommer vara en än viktigare knytpunkt för import, export
och e-handel i Norge framöver. Områdets omedelbara närhet till E6:an och dess transportmöjligheter samt hamnarna i Moss och Göteborg är bara några av anledningarna till att allt fler kommer vilja etablera sig här. När HeltHjem Nethandel nu flyttar in tror vi dessutom att det kommer finnas möjlighet till ökade synergier med andra e-handelsaktörer som väljer att etablera i Vestby, säger Ruben Krantz, Commercial Manager på Logicenters.

Som en av branschens främsta utvecklare och ägare av moderna logistikfastigheter har Logicenters stora ambitioner på att leda en hållbar omställning i branschen. Förutom möjligheten att installera solceller på taket har Logicenters även beslutat sig för att miljöcertifiera de nya anläggningarna i Vestby enligt BREEAM Very Good.

 

– Vi strävar efter att vara en ledande aktör i branschen när det kommer till miljö och hållbarhet. Tillsammans med NREP ser vi kontinuerligt över möjligheterna kring att jobba för ett mer hållbart byggande samtidigt som vi framtidssäkrar våra fastigheter med hjälp av förnybar energi. Det är även glädjande att se att våra hyresgäster delar våra hållbarhetsambitioner, säger Matthias Kettelhoit, Head of Logicenters.

Logicenters är för närvarande även i dialog med flertalet aktörer gällande uthyrningen av de resterande logistikytor som just nu är under utveckling.

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Rekryteringen av Jan Malms (bilden t v) innebär att han blir chef för Niams finska förvärvsteam. Han arbetade senast på Catella Corporate Finance där han ledde skuldrådgivningsverksamheten och innan Catella arbetade han på Aventum Partners inom M&A.
Jan Malms kommer att börja sin anställning på Niam under sommaren.

– Vi ser fram emot att välkomna Jan till vårt kontor i Helsingfors. Han kommer att vara ett värdefullt tillskott till vårt team och stödja vår tillväxt när vi fortsätter att investera i alla de största städerna i Finland, säger Antti Muilu, Niams landschef för Finland.

Dessutom har Mathias Bonde (bilden t h) börjat som biträdande direktör i Niams förvärvsteam i Danmark. Han var tidigare chef för förvärv hos den danska utvecklaren Oscar Group.

 

 

 


Översiktsbild som visar var Kvibergs Esplanad och Kvibergs Boulevard i Göteborg kommer att ligga. JM har byggt i Kvibergsstaden i drygt 10 år. Foto: Diakrit

Aberdeen Standard Investments förvärvar två fastigheter i Kviberg, Göteborg för fonden Aberdeen Standard Swedish Balanced Property Fund.

Fastigheterna om totalt 2.600 kvm är nybyggda och ligger i Kvibergsstaden, ett utvecklingsområde i anslutning till Gamlestaden med mycket goda kommunikationer och en trivsam miljö som fullt utbyggt kommer rymma cirka 1.600 lägenheter.

Hyresgäster är Lidl, Fitness24Seven samt en vårdcentral. Fastigheterna tillträds den 1 april 2021. Fastigheterna är utvecklade och säljs av Dvlpmnthus AB.

– Kvibergsstaden är en snabbt växande del av Göteborg. Dessa fastigheter bidrar till att öka den lokala servicen och är en del i det som gör Kvibergsstaden attraktiv. Vi har gjort flera investeringar i Göteborg den senaste tiden och ser fram emot nya möjligheter här, säger Magnus Kenning, transaktionschef för Aberdeen Standard Investments.

– Fastigheterna är bägge uthyrda på långa avtal till hyresgäster som motsvarar våra höga krav på kvalitet vilket ger en mycket stabil avkastning till våra investerare över tid, säger Joakim Nordblad, Head of Direct Real Estate Sweden, på Aberdeen Standard Investments.

Setterwalls, EY, WSP och Newsec har varit Aberdeen Standard Investments rådgivare i affären.