19 april 2024

Redaktionen

onsdag, 14 november 2012 23:32

Peabs vinst minskade till 427 Mkr

alt
Jan Johansson, vd Peab.

 

Under årets första nio månader ökade Peabs operativa nettoomsättning till 32 434 Mkr (30 360), medan vinsten efter skatt, föll till 427 Mkr (564), motsvarande 1,46 kr (1,97) per aktie. Operativt rörelseresultat minskade till 705 Mkr (962), belastat av projektnedskrivningar om 425 Mkr. Rörelsemarginalen minskade till 2,2 procent (3,3).

 

Orderingången under perioden minskade till 30,3 Mdr kr (31,1) och orderstocken för Bygg och Anläggning uppgick till 31,4 Mdr kr (32,9). I orderingången ingick Peabs enskilt största projekt någonsin, nämligen Mall of Scandinavia i Solna, om 3 500 Mkr, som byggs på uppdrag av Unibail-Rodamco.

 

Vidare kan nämnas att Peab under perioden fick i uppdrag att bygga en galleria i Kristianstad för 625 Mkr åt Steen & Ström och en ny terminal åt Posten Meddelande i Rosersberg, Sigtuna, för 480 Mkr. Antalet igångsatta egenutvecklade bostäder minskade till 1 072

(1 427), medan antalet sålda bostäder var 1 248 (1 222).

 

– Under perioden har vi haft hög aktivitet i vår pågående produktion. I takt med det försämrade konjunkturläget i de nordiska länderna har efterfrågan på byggmarknaden försvagats. Detta märks främst inom bostadssegmentet, men vår orderstock har utvecklats väl, vilket ger oss en stabil plattform inför 2013, säger vd Jan Johansson.

 

I balansomslutningen om 33,1 Mdr (31,3 vid årsskiftet) ingick projekt- och exploateringsfastigheter med 6 672 Mkr (5 180). Räntebärande nettoskuld ökade till 8 094 Mkr (6 626) och den genomsnittliga räntan var 3,2 procent (3,3). Det egna kapitalet minskade till 7 723 Mkr (7 947), motsvarande en soliditet om 23,3 procent (25,4).             

 

På börsen steg aktien under rapportagen till 31,17 kr. LE  

onsdag, 14 november 2012 23:28

Stabil utveckling för CLS Holdings

alt
Sten Mörtstedt, storägare i CLS Holdings.

 

Sedan halvårsskiftet har CLS Holdings fortsatt att utvecklats positivt på flera fronter. Utvecklingen av bolagets projekt vid Vauxhall Square, London, omfattande 143 000 kvm, fortlöper enligt plan och finansieringen har utökats och diversifierats genom en nyemission av en obligation om 65 MGBP (cirka 700 Mkr). Snitträntan på lånen är kvar på den låga nivån om 3,79 procent (3,74 vid halvårsskiftet) och vakansen är nere på 3,3 procent (3,5), den lägsta på tio år. Den 31 oktober hade bolaget en likviditet överstigande 170 MGBP och outnyttjade kreditfaciliteter om drygt 90 MGBP.

 

Under de senaste månaderna har CLS säkrat nya hyreskontrakt omfattande 9 738 kvm. Samtidigt har två förvärv i London genomförts, totalt omfattade 5,2 MGBP

 

När det gäller CLS tyska verksamhet noterade bolaget en viss ökning av efterfrågan, särskilt i München där den fjärde fasen av CLS på förhand uthyrda utvecklingsprojekt i Landshut, omfattande 5 400 kvm, färdigställdes.

 

I Sverige har CLS en ägarandel om 29,9 procent i Catena, vars planer på 150 000 kvm bostäder och kontor vid Haga Norra, Solna, närmar sig slutligt godkännande.


I bolagets direktägda Vänerparken, det gamla lasarettsområdet i Vänersborg, med en lokalyta om 45 000 kvm, var den ekonomiska vakansen oförändrat 1,8 procent. LE

alt
Optimal och Nordic PM ska hyra ut 20 000 kvm i i nya SkyCity vid Stockholm Arlanda Airport. Bild:Sandellsandberg

 

alt

Dominika Andræ, partner Optimal.

 

Optimal inleder ett samarbete med Nordic PM kring uthyrning av lokaler i SkyCity Office One, som ska uppföras i nya SkyCity vid Stockholm Arlanda Airport av Swedavia Real Estate. I ett första steg omfattar uppdraget cirka 20 000 kvm kontorsyta.

 

SkyCity Office One utgör, tillsammans med nya Clarion Hotel Stockholm Arlanda, nästa steg i utvecklingen av marken nära flygplatsen. Detta ger spännande möjligheter till utformning av såväl exklusiva huvudkontor, säljkontor och kontorshotell som hotell, showroom, utbildningslokaler eller lägenhetshotell.

 

– Vi har ett stort tryck i vår organisation idag och i detta projekt som är stort men framförallt, tidskritiskt, väljer vi att kontraktera en underkonsult för att få extra tryck i bearbetningen. Vi har träffat ett antal aktörer som vi diskuterat samarbete med och fick ett mycket gott intryck av Nordic PM och deras framgångsrika uthyrningsarbete. Vi hyser därför goda förhoppningar om ett fruktsamt samarbete och att deras uthyrningsorganisation ska tillföra värdefulla resurser i arbetet med att hyra ut lokalerna i SkyCity Office One, säger Dominika Andræ, partner Optimal.

onsdag, 14 november 2012 23:12

TV-produktion i Gamla riksarkivet

alt
Gamla riksarkivet börjar nu fyllas med nya hyresgäster efter att Barnpalatset gjort konkurs.

 

Statens fastighetsverk (SFV) har tecknat ett femårigt hyresavtal med produktionsbolaget Eyeworks i det nyligen varsamt renoverade Gamla riksarkivet på Riddarholmen i Stockholm. Produktionsbolaget ska hyra 1 500 kvm, med 100-150 arbetsplatsrer samt rum för redigering av film- och tv-produktioner. Övriga delar av byggnaden, bland annat restaurang och filmsal ska enligt planerna vara öppna för allmänheten.

 

Intresset för att hyra den unika och nyligen renoverade institutionsbyggnaden från 1800-talet har varit stort. Bevarandekraven för Gamla riksarkivet är mycket höga vilket omöjliggör större hyresgästanpassningar. Några mindre hyresgästanpassningar ska dock genomföras innan Eyeworks flyttar in i maj 2013.
    – En förutsättning för att bli hyresgäst i den här speciella byggnaden är utöver lämplig verksamhet att man har förmåga att uppskatta huset med alla dess egenheter. Kulturvärdet är Gamla riksarkivets största tillgång, säger Johan Zetterberg, fastighetschef vid SFV.

tisdag, 13 november 2012 21:23

Veidekke ska växa med Per-Ingemar Persson

alt
Per-Ingemar Persson,  koncerndirektör Veidekke Sverige.

 

Veidekke ska växa ytterligare i Sverige via en gemensam ledningsfunktion mellan de olika specialiserade enheterna under ledning av Per-Ingemar Persson,  koncerndirektör Sverige.

 

Till ledningen knyts Per-Martin Eriksson, vd Veidekke Bostad, Erik Alteryd, vd Entreprenad, företagens HR-chefer och Lennart Weiss som per den 1 december tillträder en befattning som kommersiell direktör med särskilda uppgifter inom överordnad affärsstrategi, varumärke och samhällskontakter. Weiss har tidigare arbetat inom Veidekke Sverige och Veidekke Bostad med ansvar för försäljning, marknadsföring och kommunikation, men han har de senaste drygt fyra åren varit vd för NAI Svefa.

alt
Skanska ska bygga ett köpcentrum Björneborg, Finland, för 960 Mkr.

 

Skanska har tecknat avtal för att bygga Puuvilla Shopping Centre i centrala Björneborg, Finland. Kunder är Renor Oy och Ömsesidiga Pensionsförsäkringsbolaget Ilmarinen. Kontraktet är värt cirka 960 Mkr, vilket kommer att inkluderas i orderingången för Skanska Finland för fjärde kvartalet 2012. Arbetet planeras vara klart under hösten 2014.

 

Puuvilla Shopping Centre kommer att bli ett av de tio största köpcentrumen i Finland. Det kommer att finnas ungefär 43 000 kvm kommersiell yta för uthyrning. Målet är att energianvändningen ska ge låga utsläpp, bland annat genom att använda geoenergi för att värma och kyla byggnaden. Planen är att byggnaden ska certifieras enligt Leed Gold.

tisdag, 13 november 2012 21:14

Brostaden hyr ut till kontorshotell

alt
Brostaden har hyrt ut 1 650 kvm till Skärholmens kontorshotell.

 

Fastighets AB Brostaden (Castellums dotterbolag i Stockholm) har tecknat ett hyreskontrakt med Skärholmens kontorshotell. Avtalet omfattar 1 650 kvm på Måsholmstorget 1, vid södra delen av Skärholmens Centrum.

 

– Det är glädjande att vi har kunnat möta Skärholmens kontorshotells behov av effektiva lokaler i Skärholmen och vi hälsar dem varmt välkomna som kund hos oss, säger Anders Nilsson, vd Brostaden.

tisdag, 13 november 2012 16:33

ALM byggstartar exklusivt i Danderyd

alt
Alm Equity startar byggnation av 21 bostäder vid Kevinge golfbana.

 

Marknaden för exklusiva bostäder i bra lägen är stabil och ALM Equity byggstartar nu projekt brf Kevinge Strand vid Stockholms Golfklubb i Danderyd.


Arkitekt är Thomas Sandell på Sandell Sandberg som skapat 21 unika bostäder med A-läge med utsikt mot golfbana och Edsviken samt gångavstånd till Mörby Centrum.

 

Bostäderna har högklassig arkitektur där färger, takvinklar och fasadbrytningar skapat en individuell småskala i byggnaden som väl smälter in i omgivande natur. Gemensamt för alla lägenheter är tillgång till uteplatser, balkonger eller terrasser som vetter mot sydväst. Interiört karakteriseras lägenheterna av exklusiv design, stora fönsterpartier, öppna planlösningar och golv av ask i heltilja.

 

Projektet omfattar cirka 2 000 kvm bostadsarea. Byggnationen utförs på totalentreprenad av Kungsfiskaren, ett helägt dotterbolag till PEAB, och beräknas

vara klart för inflyttning första kvartalet 2014. Ansvarig mäklare är Svensk Fastighetsförmedling i Danderyd.

 

I projektet om totalt 21 lägenheter med tre våningsplan är 14 av dessa sålda, enligt Svensk Fastighetsförmedling i Danderyd. Priset för lägenheterna om

4 rum och 120 kvm är 9,4 Mkr med en månadsavgift om 6 000 kr.

 

– Vi är glada att intresset för Kevinge Strand har varit stort och det är roligt att vi kan byggstarta ytterligare ett projekt under hösten 2012. Projektet i Danderyd är unikt på flera sätt och har arbetats fram i nära samarbete med Stockholms Golfklubb, Danderyds kommun, arkitekt Thomas Sandell och Kungsfiskaren, säger 

Joakim Alm, vd ALM Equity AB.

måndag, 12 november 2012 21:10

Fond köper av Klövern i Linköping

alt
Handelsstråket på Tanneforsgatan i Linköping.

 

PURetail fund, en fond gemensamt förvaltad av Cushman & Wakefield Investors (CWI) och Scottish Widows Investment Partnership (SWIP), har köpt en portfölj med tre fastigheter längs handelsstråket på Tanneforsgatan i Linköping. Affären omfattar 280 Mkr och direktavkastningen beräknas till 6,15 procent. Efter affären äger fonden sex fastigheter i fondens tre fokusområden Frankrike, Tyskland och Sverige.

 

De tre fastigheterna i Linköping omfattar 9 000 kvm och innehåller en blandning av handel, kontor och bostadsyta. I ett pressmeddelande framhåller Jens Göttler, Asset Management Director för PURetail Fund, att fastigheterna är väl underhållna och har en bra hyresgästmix med starkt kassaflöde med ytterligare potential. Rådgivare i transaktionen var Cushman & Wakefield och Delphi.

måndag, 12 november 2012 21:06

Renoveringar ökade Akelius lönsamhet

alt
Pål Ahlsén, koncernchef Akelius Fastigheter.

 

Akelius Fastigheter redovisade ett ökat resultat för årets första nio månader till 1 097 Mkr (371). Hyresintäkterna ökade med 8,8 procent till 2 086 Mkr (för jämförbara fastigheter med 4,2 procent) och driftsöverskottet steg med 5,1 procent till 1 121 Mkr (för jämförbara fastigheter med 4,1 procent.)

 

Under perioden investerade Akelius 922 Mkr i befintliga fastigheter, varav 599 Mkr avsåg uppgradering av lägenheter till Akelius First Class i samband med att hyresgäst flyttar ut.

 

Det bedömda marknadsvärdet för koncernens fastighetsinnehav var vid utgången av perioden 34 822 Mkr (32 352), varav 23 821 Mkr

(22 574) avsåg fastigheter i Sverige och 11 001 Mkr (9 778) i Tyskland. Bostäder svarade för 95 procent (93) av marknadsvärdet.

 

Koncernens räntebärande skulder uppgick till 22 610 Mkr (20 364), varav 18 909 Mkr (17 046) avsåg fastighetskrediter och 3 701 Mkr (3,318) avsåg lån utan säkerheter. Efter utdelning om 900 Mkr minskade det egna kapitalet med 21 Mkr till 8 546 Mkr (8 567), vilket motsvarade en soliditet om 23,4 procent (25,4).