18 april 2024

Redaktionen

måndag, 04 februari 2013 23:45

Fabege reserverade 1,9 Mdr

alt
Christian Hermelin, vd Fabege.

 

En reservering om 1 900 Mkr för pågående skatteärenden medförde att Fabege redovisade en helårsvinst efter skatt om -88 Mkr (1 141), motsvarande -0,54 kr (7,01) per aktie. I resultatet ingick reavinster om 167 Mkr (173) samt orealiserade värdeförändringar för fastigheter om 1 409 Mkr (1 093) och för räntederivat om -190 Mkr (-397). Resultatet före skatt steg till 2 032 Mkr (1 417) och förvaltningsresultatet förbättrades till 605 Mkr (581). Inför årsstämman förslår styrelsen en utdelning om oförändrat 3,00 kr per aktie (3,00).

 

Fabeges hyresintäkter ökade till 1 869 Mkr (1 804). Till detta bidrog en positiv nettouthyrning om 141 Mkr (130) och att fyra av fem stora projekt färdigställdes under året. Intäkterna kommer att lyfta ytterligare under årets första kvartal när Vattenfall börjar betala hyra för sitt nybyggda kontor i Arenastaden, Solna.

 

Under året sålde Fabege fastigheter för 1,6 Mdr och investerade 2 Mdr i befintliga fastigheter och projekt. Vid årsskiftet omfattade portföljen 95 fastigheter med ett samlat hyresvärde om 2,3 Mdr kr och ett bokfört värde om 31,6 Mdr kr (29,1).

 

De räntebärande skulderna ökade till 18 035 Mkr (16 755) och finansierades till en medelränta om 3,80 procent (3,93) inklusive kostnader för outnyttjade lånelöften.

 

Det egna kapitalet minskade till 11 404 Mkr (11 890), motsvarande 70 kr per aktie (73) och en soliditet om 34 procent (39).

 

– Osäkerheten om konjunkturutvecklingen är stor men Fabege är finansiellt väl rustat med en väl belägen fastighetsportfölj med god utvecklingspotential, säger vd Christian Hermelin. LE

lördag, 02 februari 2013 18:57

Wallenstam uppgraderar vid Avenyn

alt
Wallenstam bygger om Avenyn 29-35. Bild Wingårdhs  Arkitektkontor

 

alt

Det blir nya bostäder på Teatergatan 30-36. Bild Wingårdhs  Arkitektkontor

 

I april planerar Wallenstam att starta ombyggnationen av Avenyn 29-35 och Teatergatan 30-36 i Göteborg. Projektet ska resultera i 66 nya hyreslägenheter och mer butiksyta med stora skyltfönster i två plan mot Avenyn. Totalt sett omfattar projektet 12 900 kvm, varav 2 100 är tillkommande yta. Butikerna beräknas vara klara till julhandeln 2014 och lägenheterna mot Teatergatan beräknas bli inflyttningsklara under våren 2015. Arkitekt är Wingårdhs Arkitektkontor och ombyggnationen kommer att genomföras av BRA Bygg.

 

– Äntligen kan vi påbörja den utveckling av Avenyområdet som vi länge har arbetat för. Det är många spännande projekt på gång i området som sammantaget kommer att bidra till en positiv utveckling av såväl handel, besöksnäring, kulturliv som folkströmmar. Fler bostäder ger dessutom närvaro och liv i området dygnet runt, säger Thomas Dahl, vice vd för Wallenstam.

 

Våren 2011 gjorde Wallenstam en undersökning som gav en tydlig bild om hur Göteborgare och andra besökare ser på Kungsportsavenyn idag och hur man vill att den ska se ut i framtiden. Synpunkterna har varit ett viktigt underlag för utvecklingsarbetet.


 

 

lördag, 02 februari 2013 18:22

Niam säljer för 1 145 Mkr till Electrolux

alt
Niam säljer ett huvudkontor till Electrolux i Stadshagen.

 

alt

Johan Bergman, vd Niam.

 

Niam har sålt en kontorsfastighet på 36 000 kvm bestående av Electrolux huvudkontor med tillhörande ytor. Köpare är hyresgästen själv, AB Electrolux. Fastigheten är belägen på Sankt Göransgatan i Stockholm och priset var 1 145 Mkr.  

 

– Niam har tagit beslut om att sälja denna fastighet efter att ha ägt den i över sex år. Under denna tid har olika utvecklingsalternativ utvärderats samtidigt som det skett ett arbete med att skapa möjligheter för att kunna gå vidare med dessa, säger Johan Bergman, vd Niam.

 

Affären initierades av Niam och Electrolux avsikt är att snarast söka alternativa ägarformer för fastigheten.

 

I Electrolux bokslutsrapport säger bolaget att syftet med förvärvet är att säkerställa tillgången på kontorslokaler i centrala Stockholm. Bolaget har genomfört omfattande egna investeringar för exempelvis koncernens design- och produktutvecklingsverksamhet i fastigheten.

 

Gångaren 13 byggdes av Skanska i början av 2000-talet och såldes 2003 i ett större paket till Blackstone, som senare sålde fastigheten till Acta, som i sin tur sålde den som en del i en stor portföljaffär till Niam i slutet av 2006.

lördag, 02 februari 2013 18:13

Brostaden säljer till Einar Mattsson

alt
Aphyddan 11 i Mariehälls rivs för denna nya byggnad som Einar Mattsson ska uppföra.

 

alt

Anders Nilsson, vd Fastighets AB Brostaden.

 

alt

Per Jutner, vd Einar Mattsson Projekt AB.

 

Castellums Stockholmsbolag Fastighets AB Brostaden har i en bolagsaffär sålt fastigheten Alphyddan 11 i Mariehäll till Einar Mattsson. På fastigheten finns en byggnad utformad för kontor och lager, uppförd 1963. Denna ska rivas för att ge plats åt cirka 100 nya bostadsrättslägenheter. Projektet är planerat att byggstartas under hösten 2014, för att färdigställas under våren 2016.

 

– Försäljningen ligger i linje med vår strategi att fastighetsbeståndet ständigt ska förädlas och utvecklas i syfte att öka vår tillväxt. Fastigheten är en vakant kontorsbyggnad som ligger i ett område som lämpar sig bättre för bostäder. Vi känner oss väldigt nöjda med att sälja till Einar Mattsson som kan utveckla den med ny användning till bostäder, säger Anders Nilsson, vd Fastighets AB Brostaden.

 

Fastigheten, som ligger på gränsen mellan Bromma och Sundbyberg, nära Annedal, där det pågår utveckling av nya bostäder.

 

–  I och med förvärvet av Alphyddan utvidgar vi vårt engagemang i utvecklingen av området. Sedan tidigare har vi projekt i Annedal, intill Bällsta å, säger Per Jutner, vd på Einar Mattsson Projekt AB.
    Einar Mattssons målsättning är att färdigställa 300 lägenheter under 2013. Av dessa ska 150 vara hyresrätter.

alt
Johan Zachrisson verkar nu i USA för svenska fastigheter.

 

Av Stefan Fröjdendahl

 

Ibland får männen lyda sina duktiga hustrur när de får betydelsefulla arbeten i USA. I augusti förra året blev det känt att Jan Leife, vd för NIRAS, skulle flytta tillsammans med sin hustru till Boston, Massachusetts. Flytten betingades av att Jan Leifes hustru fick ett betydelsefullt forskningsuppdrag inom Biotech i Boston. Nu verkar Leife som konsult där han hjälper svenska företag som vill verka på den amerikanska marknaden.

 

En annan välkänd fastighetsprofil är Johan Zachrisson, före detta fastighetschef på Humlegården, som lämnade Humlegården under sommaren 2012 för att flytta till USA, eftersom hans hustru fick ett arbete där via Skanska. Men liksom Leife sitter inte Zachrisson still i båten i USA. Nu har han startat egen verksamhet. Hans målsättning är att på sikt hjälpa amerikanska investerare och företag som behöver hjälp att finna rätt objekt på Stockholms fastighets- och lokalmarknad. Men Johan Zachrisson har även en annan verksamhet. Nu har han startat ett samarbete med Department of Doing, ett mindre företag som han arbetat tidigare med i utvecklingen av Stora Blå i Solna/Sundbyberg och med fastigheten Stenbrottet 10 på Stockholmsvägen (Lidingö Arena) som Humlegården köpte av Granen 2005. Tillsammans med Annika Benton satsar nu Johan Zachrisson på Department of Doing. Annika Benton har arbetat drygt 20 år i fastighetsbranschen, bland annat på Temaplan, men hon har även verkat operativt som fastighetschef. Benton är civilingenjör från KTH och hon samarbetar också med konsultföretaget Evidens.


Department of doing menar att det finns ett starkt behov av att kunna gå från ord till handling i fastighetsbranschen, för att effektivt ta sig genom utvecklingsfasen från strategi till konkret resultat. Department of Doing har därför under flera år arbetat för att skapa en one-stop-shop, där fastighetsägare kan få rådgivning, inspiration och tillgång till väsentliga resurser för konceptutveckling och genomförande.

alt
När nya Värtahamnen flyttas längre ut i vattnet får staden plats med nya stadskvarter.

 

Stockholms Hamnar har avtalat med danska Aarsleff och Pihl om att parterna ska utföra alla arbeten, inklusive konstruktion, för byggnation av den nya Värtahamnen. Kontraktet har ett värde om cirka 1 miljard danska kronor, cirka 1,17 Mdr kr, och projektet ska slutföras under de närmaste fyra åren.

 

Den direkta anledningen till att bygga om Värtahamnen är att Stockholms stad behöver mark för att bygga nya stadskvarter till handel, bostäder och kontor. Därför flyttas Värtahamnen delvis längre ut i vattnet och staden får stora delar av den yta som hamnen förvaltar idag.

 

Den nya hamnen, som blir mer miljövänlig, får en effektivare planlösning med en ny modern passagerarterminal. Värtahamnen är Stockholms största hamn, med knappt 4 miljoner passagerare och en hantering av 1,7 miljoner ton gods.

 

– En av Pihls kärnverksamhet är hamnanläggningar, och vi ser fram emot jobbet i Stockholm i samarbete med Aarsleff har vi en lång och mycket bra samarbete, säger Kurt Carlsen, E. Pihl & Son, till danska Estate Media.

 

Pihl arbetar redan med flera stora projekt i Sverige som Stockholms nya tingsrätt samt tillsammans med Züblin i projektet Söderströmstunneln mellan Söder Mälarstrand och Riddarholmen. Vidare har Phil nyligen levererat en motorvägstunnel som en av del Norra länken i Stockholm.

torsdag, 31 januari 2013 20:37

Hemgården bygger nytt i Fittja

alt
Hemgården och Moelven bygger projektet Sjöterrassen i Fittja.

 

Inte sedan 1970-talet har nya bostäder byggts i miljonprogrammets Fittja utanför Stockholm. Men i år kommer 62 bostadsrätter i projektet Sjöterrassen att vara klara för inflyttning. Byggherre är Hemgården Byggnadsaktiebolag och Moelven Byggmodul AB är totalentreprenör i projektet och kommer att leverera lägenheter i storlekar mellan två och sex rum för montage på platsen. De kommer att produceras vid företagets fabrik i Värmlandsbro.

 

 – I många år har det förts politiska diskussioner om vad som kan göras för att utveckla och förbättra de områden som byggdes under miljonprogrammets dagar runt om i Sverige. Vår beställare, Hemgården Byggnadsaktiebolag, visar modet att göra något konkret, och för oss känns det därför extra bra att få vara med och bidra till områdets utveckling med en modern byggmetod, framhåller David Öberg som är marknadschef i Moelven Byggmodul AB.

 

Peter Nyberg som är ordförande i samhällsbyggnadsnämnden i Botkyrka kommun håller med:

– Det är mycket positivt att Sjöterrassen ger hyresgästerna i miljonprogrammets lägenheter möjlighet att utveckla sitt boende och ändå vara kvar i området. De flesta som köpt de nya bostadsrätterna bor redan i området, men det finns också återvändare som tidigare trivts i Fittja, men som vill ha en annan boendeform.

alt
Anna Persson, skattejurist.

 

Steen & Ström har vunnit ett fall mot Skatteverket i Kammarrätten i Stockholm som nu vunnit laga kraft, rapporterar Direkt/Affärsvärlden, som menar att Steen & Ströms fall är till stor del identiskt med de processer som Skatteverket driver mot Kungsleden.

 

Kungsledens aktie handlades upp på onsdagen, när beskedet från Högsta förvaltningsdomstolen kom till marknaden. Kring klockan 16.00 var aktien i Kungsleden upp 4,2 procent till 40,10 kr, men aktien föll sedan tillbaka till 39,30 kr vid stängning. Sedan årsskiftet har aktien stigit med 11 procent.

 

Kammarrättens dom, från oktober 2011, är identisk med 5 av de 23 processer som Skatteverket driver mot Kungsleden. Dessa processer står för en betydande del av den negativa likviditetseffekt som Kungsleden sedan tidigare har meddelat infaller om samtliga pågående skatteärendeprocesser skulle utfalla till Kungsledens nackdel.
Kungsleden har angett den negativa likviditetseffekten till cirka 2,9 Mdr kr, inklusive skattetillägg och ränta.

 

– Fem processer är identiska med Steen & Ströms, vilket motsvarar skattekrav om cirka 1,4 Mdr kr, säger Anna Persson, skattejurist hos Kungsleden, till Nyhetsbyrån Direkt.

 

I en kommentar kan sägas att Kungsleden, vars processer ligger i första instansen, Förvaltningsdomstolen, säkerligen har fått nytt hopp efter att Steen & Ström har gått fria i Högsta förvaltningsdomstolen. Så spänningen fortsätter med domar som väntas för Kungsleden under 2013/2014. SF

torsdag, 31 januari 2013 20:31

Ny arbetsmiljödirektör i Skanska

alt
Per Åkerman.

 

För att sätta ytterligare fokus på Skanska Sveriges arbete inom arbetsmiljö och säkerhet utses Per Åkerman till arbetsmiljödirektör. Han kommer senast från rollen som chef för Skanska Sveriges bergmaterialverksamhet. Tjänsten arbetsmiljödirektör har inte funnits inom Skanska tidigare och Per Åkerman ingår som medlem i Skanska Sveriges ledningsteam.

 

– Att skapa säkra arbetsplatser är viktigare än allt annat. Vi ökar nu tempot på vår säkerhetsresa genom att utse Per Åkerman till arbetsmiljödirektör. Han kan med sin långa erfarenhet som linjechef tillföra nya perspektiv i vårt arbetsmiljöarbete, säger Pierre Olofsson, vd för Skanska Sverige.

onsdag, 30 januari 2013 22:41

Vasakronan investerar 0,5 Mdr i Frösunda

alt
Snart har Vasakronan färdigställt fyra hus i kv. Rosenborg i Frösunda.

 

Vasakronan har tecknat avtal med Bisnode, som ska hyra 9 400 kvm kontor i Frösunda. Det innebär att samtliga fyra hus i kvarteret Rosenborg snart är färdigställda. De sista två färdigställs under 2014. Med uthyrningen till Bisnode – som levererar digital affärsinformation och ägs till 70 procent Ratos och resterande 30 procent av Bonnier – är den totala uthyrningsgraden för kvarteret drygt 90 procent.

 

Den totala investeringen för hus 3 och 4 i kvarteret Rosenborg uppgår till cirka 500 Mkr och den totala uthyrningsbara kontorsarean är 17 000 kvm. JM Entreprenad AB har upphandlats som totalentreprenör för att uppföra de båda byggnaderna. Målsättningen är att husen ska miljöklassas enligt LEED Platinum.

 

I kvarteret finns redan två nybyggda hus, Rosenborg 1 och 2. Hus nummer tre är under uppförande och där flyttar Bisnode in under första kvartalet 2014. Samtidigt påbörjas bygget av ett fjärde och sista hus, Rosenborg 4. Där flyttar JM med dotterbolaget JM Entreprenad och Cramo in under fjärde kvartalet 2014.

 

– Efterfrågan på moderna kontor i attraktiva lägen som Frösunda ökar ständigt. Därför jobbar vi kontinuerligt med att utveckla våra befintliga fastigheter men också med att bygga nya. Vi har mark med en total möjlig byggrätt för ungefär 380 000 kvm kontor. Det motsvarar 10 Mdr kr i möjliga investeringar, säger Per Thiberg, chef för fastighetsutveckling och uthyrning på Vasakronan.