23 april 2024

Redaktionen

måndag, 18 februari 2013 16:55

AMF visade framtidens trygga futuRum

alt
Charlotta Liljefors Rosell, affärsområdeschef kontor på AMF Fastigheter, trivdes med rätt rumsfuktighet.

 

alt

Mats Hederos, vd AMF Fastigheter, intervjuades av trendspanaren Stefan Nilsson.

 

alt

Niclas Österberg, uthyrningschef, Mimmi Frendin, KTH, Charlotta Liljefors Rosell och Beatrice Orlandi  KTH.

 

alt

The Core i FutuRum med projektledarna Peter Ullstad och Linda Fredén från Codesign.

 

alt

I en framtid med flexibla bygglov kan Galleriankvarteret få utbytbara kontorsmoduler.

 

 

Mats Hederos, vd AMF Fastigheter, intervjuades av trendspanaren Stefan Nilsson i samband med AMF Fastigheters futuRum på Regeringsgatan 29 i Galleriankvarteret i Stockholm. Hederos framhöll vikten av tät och nära relation med hyresgästerna samtidigt som bolaget strävade att vara i framkant då det gäller framtidens kontorsmiljöer.

 

I ett samtal med Charlotta Liljefors Rosell, affärsområdeschef kontor på AMF Fastigheter, framhöll hon:

– Utställningen visar att samtidigt som kraven på flexibilitet dras till sin spets ökar behovet av ett kontor som skapar sammanhang, trygghet och bygger företagskultur. Vi ser tecken på att ”coworking” ökar där konkurrerande företag väljer att sitta tillsammans för att kunna utbyta erfarenheter, snarare än att vara rädda för konkurrensen.

 

Ansvariga projektledare har arkitekterna Peter Ullstad och Linda Fredén varit från Codesign. De, tillsammans studenter från KTH Arkitekturskolan och Konstfack, spår att framtidens kontor står för trygghet och stabilitet i en turbulent omvärld. Där vill vi boa in oss och lämna personliga avtryck.

 

Studenterna från KTH Arkitekturskolan och Konstfack visade elva fullskaliga modeller kring fem teman som på flera sätt kommer att prägla framtidens kontorsmiljöer. Utställningens fem teman var 1. Parasiter.

2. Plattformar. 3. Gränslös framtid. 4. Boa och 5. Avtryck.

 

Kring temat Parasiter handlar det om de döda ytorna, korridorerna, som slingrar sig som masken i ett moget äpple. Genom takplattornas givna former skär projiceringar nere i arbetsmiljön. I kontorsmiljön påverkas vi av ljud, ljus och doft vilken medför att vi kan välja rum efter sinnesstämning. De två rummen kring det här temat hade dels skapats av Astrid Skog, Hanna Wikström och Joel Englund, som kallade sitt rum: The Atmosphere Based Workplace, dels hade Elenita Berg skapat en rum, kallat The Core, en ryggrad som löper genom arbetsplatsen och vidare ut i staden, ett rum med bibliotek, galleri och mötesplatser.

 

Kring temat Gränslös Framtid hade Beatrice Orlandi med diigtala skärmar och skisser visat på ett framtida samhälle där evolutionen spolas tillbaka och samhället avvecklar sig självt. Ett annat rum i detta tema, skapat av Mimmi Frendin, var ett kombirum som dels kunde vara en arbetsplats, dels en toalett. Trots allt blir det trängre i städerna och då gäller det att utnyttja ytorna på bästa sätt.


Kring temat Boa handlade det om att vi vill känna oss trygga och därför vill vi skapa flexibla miljöer för skiftande behov. I detta tema hade Marcus Kujala skapat Kangas med mötesplatser efter behov som hade adderats med olika lager av tyg och draperier. Vidar Nielsen hade skapat ett flexibel madrassliknande membran som kunde formas efter behov, medan Sofie Andersson hade skapat framtidens The Urban Nomad med hjälp av ett kartongkontor.

 

Kring temat Plattformar handlade det om aktivitetsbaserade arbetsplatser. I Rent a space av Anna Veredaguere Burgaya hittar man hjälp av en app rätt plats för dagens möte och får den anpassad efter behov som sandstrand, spamiljö eller storstadspuls. Medan 24/7 av Viktor Nilsson, Maria-Thérèse Kazantzidou och Manuel Nyberg Inostroza visade den nya hubben med framtidens ABC-samhälle där vi kan träna, arbeta, få barnpassning och underhållning. Slutligen i detta tema visade även Marlena Wulf och Björn Ingridsson i Mediated Technology olika individuella arbetsplatser som snabbt kan skapas efter behov.

 

Kring temat Avtryck handlade det mesta om det alltmer flexibla kontoret med sk clean desks där Joao Francisco Lopes De Sousa visade hur våra föremål, vår lagrade information och skjutbara hyllor skapar förändrliga rum.




söndag, 17 februari 2013 18:10

Erséus lämnar Kungsleden för gott

alt
Thomas Erséus avgår som vd.

 

Av Stefan Fröjdendahl

 

Inte oväntat lämnar nu vd Thomas Erséus Kungsleden. Samtidigt får bolaget en ny storägare med en ny strategi med inriktning av förvaltning på tillväxtmarknader. Se min kommentar.

 

Under 2012 ökade Kungsleden nettoomsättningen med 3 procent till 2 110 Mkr (2 047) och bruttoresultatet med 4 procent till 1 328 Mkr (1 277). I slutet av året tecknade bolaget avtal om försäljning av resterande 50 procent av aktierna i Hemsö till Tredje AP-fonden. Det bidrog till att resultatet före skatt ökade till 1 165 Mkr (693). Kungsleden är inblandat ett antal skatteärenden vilka kan leda till dryga utgifter. Reserveringar för dessa bidrog till att vinsten efter skatt sjönk till 352 Mkr (638), motsvarande 2,60 kr (4,70) per aktie.

 

Det utdelningsgrundande resultatet för helåret 2012 blev 1 917 Mkr (703), motsvarande 14,00 kr (5,20) per aktie. Detta resultat har därför belastats med 340 Mkr och resultaträkningen med en skattekostnad om 985 Mkr. Inför årsstämman föreslås en utdelning om 1,00 kr (2,60) per aktie, vilket ska ses som en tröst för de aktieägare som förlorat stora pengar. En tidigare uttalad avsikt var att inte föreslå utdelning.
 

Under året sålde Kungsleden 59 fastigheter (18) för 1 666 Mkr (1 199) med ett resultat om 16 Mkr (56). Samtidigt köpte bolaget 11 fastigheter (44) för 1 549 Mkr (4 200) efter avdrag för uppskjuten skatt. Vid årsskiftet omfattade fastighetsbeståndet 278 fastigheter (324) med ett bokfört värde om 15 777 Mkr (15 693).

 

Lånen uppgick till 9 704 Mkr och finansierades till en snittränta om 6,8 procent och en genomsnittlig räntebindningstid om 5,1 år. Kungsleden har under de senaste åren hämmats av en hög bunden låneränta. Under 2012 refinansierades stor del av låneportföljen. Nuvarande krediter och kreditramar löper i genomsnitt på 2,2 år.

 

Det egna kapitalet uppgick till 7 728 Mkr (7 719), motsvarande en soliditet om 37,0 procent (36,9).

 

Thomas Erséus har sagt upp sig från sin tjänst som verkställande direktör för Kungsleden och lämnar bolaget i samband med årsstämman den 18 april.

 

I en kommentar kan sägas att Thomas Erséus att orsakat en del rubriker, särskilt under år 2012 i våra ledande ekonomitidningar. I februari 2012 blev han delgiven misstanke om allvarlig brottslighet i härvan med HQ Bank. Till detta kom skattesmällen i Kungsleden där den maximala negativa effekten på eget kapital kan bli nära 3 Mdr kr, utöver de gjorda reserveringarna om drygt 1 Mdr. I december 2012 skrev Gustaf Tapper i Di: ”Samtidigt har ledningen med vd Thomas Erséus i spetsen,  år efter år plockat ut för branschen exceptionella löner och bonusar, medan aktien har dalat från strax över 100 kronor våren 2007 till den nuvarande kursen på omkring 36 kronor. Kungsleden framstår numera mest av allt som ett misskött bolag med feta katter.”

 

(Totalt har Erséus under de senaste åren fått löner och bonusar på mellan 8 och 10 Mkr per år, vilket har förklarats av att Kungsledens vd blev löneledande på grund av att bolaget varit herrelöst eftersom det saknats en storägare.)

 

Nu står kursen dock i 40 kronor, och troligt är att bolagets nye storägare Gösta Welandson (drygt 13 procent av samtliga aktier) har önskat ett skifte på vd-posten.

söndag, 17 februari 2013 18:06

Diligentia först med BREEAM Communities!

alt
Totalt kommer Diligentias Masthusen i Malmö att omfatta 100 000 kvm.

 

Diligentias Masthusen i Malmö har nu förärats ett första BREEAM Communities-certifikat på sin väg mot en hållbarhetsklassning av hela den nya stadsdelen med företag, boende, handel och samhällsservice.

 

Diligentia utvecklar under de kommande åren Masthusen i Västra hamnen, Malmö, till en stadsmiljö med gedigen miljöprägel och certifiering enligt det internationella miljöklassningssystemet BREEAM Communities. Stadsdelen har nu erhållit den första nivåns BREEAM Communities-certifikat.

 

– Masthusen har nu nått den första godkännandenivån enligt BREEAM Communities, berättar Andreas Ivarsson, Diligentias marknadsområdeschef i Malmö. Vi är den första aktören i Norden som når denna klassning, säger Ivarsson vidare. Även de individuella byggnaderna kommer att få separata klassningar enligt BREEAM Commercial.

I Masthusen har Diligentia arbetat med BREEAM-fasen ”outline planning stage” under två år. Nästa fas heter ”detailed planning stage”, vilken påbörjas nu och beräknas ta ungefär ytterligare ett år. Därefter ska stadsdelen certifieras slutgiltigt. 
 

alt
Göteborgs hamn har fått Nordens grönaste logistikcenter.


NCC:s projekt RPG logistikcenter i Skandinaviens största hamn i Göteborg har BREEAM-certifierats på nivån Very Good. Det är den hittills högst noterade klassningen för den här typen av byggnad i Sverige och Norden.

 

– Certifieringen är ett resultat av NCC:s offensiva ambition att vara ledande på miljöområdet. Alla våra kommersiella byggnader ska minst nå BREEAM-nivån Very Good. Att vi har en riktigt hög miljöprestanda i våra kontorsbyggnader är självklart, men att miljöcertifiera en industriell byggnad som har helt andra förutsättningar är en större utmaning, säger Christina Lindbäck miljöchef på NCC AB. 

 

RPG innehåller lager, terminal- och kontorslokaler. Fastigheten har utvecklats med ambitionen att minska energiförbrukningen och säkerställa att de inbyggda materialen har låg miljöpåverkan. Beräknad energiförbrukning ligger 37 procent lägre än kraven i Boverkets byggregler.

söndag, 17 februari 2013 17:56

18 000 såg Cato Lein i Gallerian

alt
Cato Lein framför Maria Bonnevie i Hamngatans Gallerian. Foto: Lars Epstein

 

Av Stefan Fröjdendahl

 

Nyss fick jag fick en rapport från värdarna för utställning ”Vår jord och vår längtan” i AMF Fastigheters Gallerian på Hamngatan i Stockholm city. Under fyra utställningsdagar såg drygt 18 000 besökare 31 fotografier av Cato Lein, 11 digitala bilder av Ann Frössén och 5 teckningar av Eva Ede. Besökarantalet steg betydligt efter Lars Epsteins berömmande ord om utställning i DN i fredags. Flera besökare menade att det var lite oväntat att se en stor och annorlunda fotoutställning i Gallerian. I en kommentar kan sägas att stundtals känns våra köpcentrum tråkiga. Det saknas upplevelser, men nu fick en del besökare i gallerian tydligen en sådan.

 

Varje verk har en historia. Intressant är bilden på Maria Bonnevie. Sällan har något som spelats på Dramaten som erbjudit så mycket dramatik som uppsättningen av Fröken Julie 2005/2006. Regissören, Thommy Berggren, anade nog redan i förväg att det skulle slå gnistor om huvudrollsinnehavarna, Mikael Persbrandt och Maria Bonnevie, eftersom de var ett par privat. Men det drama som följde kunde ingen regissör i världen ha fantiserat om.

 

Persbrandt och Bonnevie hade varit ett par sedan år 1998. Enligt skvallerpressen var relationen stormig. År 2005 blåste det hela upp till storm. Precis efter premiären i början av oktober blev det känt att paret inte längre var ett par. Därför blev föreställningen utsåld gång på gång. Publiken ville se hur paret hanterade skilsmässan på scenen. Bilden ovan på Marie Bonnevie tog Cato i Vitabergsparken vid tidpunkten för all dramatik då Fröken Julie spelades på Dramaten, något som vi kanske kan ana när vi ser på fotografiet.

söndag, 17 februari 2013 17:52

Brostaden hyr ut 2 640 kvm i Johanneshov

alt
Anders Nilsson, vd Brostaden

 

Nu har Fastighets AB Brostaden tecknat ytterligare fyra hyreskontrakt i området Lindetorp i Johanneshov. Uthyrningarna omfattar totalt 2 640 kvm. Det största kontraktet är om ca 1 200 kvm och har tecknats med Stockholms Läns Sjukvårdsområde, verksamheten Habilitering & Hälsa, med inflyttning 1 april 2013.

 

De andra hyresgästerna som flyttar in i nya lokaler hos Brostaden i Lindetorp är Attention Utbildning, Teaterteknik och Sponsor Insight. Brostaden är största fastighetsägaren i området Lindetorp - ett område strategiskt placerat, med utmärkta kommunikationsknutpunkter, alldeles i närheten av Globen shopping och den nya Stockholmsarenan.

 

– Vi är stolta att kunna välkomna fyra nya hyresgäster till detta område. Det märks att det är mycket som händer i närområdet och det är glädjande att den redan starka efterfrågan på lokaler i området fortsätter att öka, säger Anders Nilsson, vd på Brostaden.

 

– Vi är glada att vi får ändamålsenliga lokaler i ett läge som passar oss så bra, säger Inger Gandéus-Gustafsson, enhetschef Habilitering och Hälsa.

torsdag, 14 februari 2013 20:42

Alecta bildar bostadsbolag med Veidekke

alt
Fredrik Palm, chef fastigheter Sverige på Alecta.

 

Alecta och Veidekke Bostad bildar det gemensamt ägda bolaget Convea och inleder ett samarbete för nyproduktion av hyres- och bostadsrätter.  Ambitionen med samarbetet är att Convea ska bli en framträdande aktör på bostadsmarknaden i storstadregionerna Mälardalen, Västra Sverige och Skåne. De hyresrätter som bolaget producerar ska ägas gemensamt av parterna. Namnet Convea står för Con från constructi (latin för byggande), ve för Veidekke och a för Alecta.

 

Samarbetet kommer att ske genom det nybildade moderbolaget Convea som ägs av parterna med 50 procent vardera. Dotterbolaget Convea Produktion kommer att ansvara för utveckling och produktion av bostadsprojekten och drivas av Veidekke Bostad. Det andra dotterbolaget som bildas, Convea Fastigheter, kommer med styrning från Alecta att ansvara för ägande och förvaltning av de nyproducerade hyresrätterna. 

 

Målsättningen är att inledningsvis starta produktion av cirka 300 hyres- och bostadsrätter per år, för att sedan öka produktionstakten. Exakt vilka projekt som kommer att vara först ut för det nya bolaget håller för närvarande på att utvärderas. Initialt kommer projekten till stor del ur Veidekkes befintliga projektportfölj. Avsikten är sedan att fylla på projektportföljen med nya markanvisningar och förvärv.

 

– Genom samarbetet med Veidekke Bostad har vi hittat en partner som delar vår långsiktiga ambition och kompletterar vår kompetens på ett mycket bra sätt. Samarbetet ger oss en unik möjlighet att komplettera Alectas befintliga fastighetsinnehav i Sverige med nyproducerade hyresrätter i storstadsregionerna, säger Fredrik Palm, chef fastigheter Sverige på Alecta.

torsdag, 14 februari 2013 20:39

Rekord för vindkraften

alt
Årsproduktionen för vindkraft förväntas öka med 36 procent till 9,7 TWh el.

 

År 2012 blev ett nytt rekordår för vindkraften med 846 MW installerad effekt, motsvarande 12 Mdr kr i investeringar. I en prognos spår Svensk Vindenergi att den goda utvecklingen fortsätter även i år. Årsproduktionen förväntas öka med 36 procent till 9,7 TWh el, trots rådande lågkonjunktur.

 

Redan i dag har investeringsbeslut fattats om 345 nya vindkraftverk med en samlad effekt om 825 MW och med beräknad driftstart i år. Det finns också ett stort antal projekt med tillstånd klara, eller under prövning, som kan komma att installeras under året.

torsdag, 14 februari 2013 20:36

Hufvudstadens vinst när 2 Mdr

alt
Ivo Stopner, vd Hufvudstaden.

 

Hufvudstadens helårsvinst efter skatt ökade till 1 939 Mkr (1 435), motsvarande 9,40 kr per aktie (6,96). Till ökningen bidrog främst på en engångsintäkt från minskad uppskjuten skatt till följd av sänkt bolagsskatt. Vidare uppgick värdeförändringarna för fastigheter till 621 Mkr (1 245) och för räntederivatmed -25 Mkr (-99).

 

Nettoomsättningen ökade med 7 procent till 1 542 Mkr (1 437) och hyresvakansen minskade till 3,7 procent (3,9). Fastighetsförvaltningens bruttoresultat ökade med 13 procent till 1 065 Mkr (945).             

 

Investeringar i fastigheter och inventarier uppgick till 187 Mkr (945). Vid årsskiftet marknadsvärderades fastighetsbeståndet till 23,1 Mdr kr (22,3), vilket innebar ett substansvärde om 84 kr per aktie (76). Under året avtalade Hufvudstaden om förvärv av fastigheten Nordstaden 8:26 i Göteborg för 1,3 Mdr kr och med tillträde i mars 2013.

 

Lånen uppgick till 4 700 Mkr (4 375) vilka finansierades till en genomsnittlig effektiv ränta om 2,1 procent. Det egna kapitalet ökade till 13 921 Mkr (12 487). Soliditeten ökade till 59 procent (55), nettobelåningsgraden var oförändrat 18 procent (18) och räntetäckningsgraden minskade till 6,4 gånger (7,0).

 

Inför årsstämman föreslår styrelsen en höjning av utdelningen till 2,60 kr per aktie (2,45). LE

torsdag, 14 februari 2013 20:32

Peabs aktie steg 4,3 procent

alt
Jan Johansson, vd Peab.

 

År 2012 präglades av svag lönsamhet för Peab. Efter nedskrivningar om 675 Mkr, varav 375 Mkr i Norge och 300 Mkr i Tele2 Arena, Stockholm, sjönk vinsten efter skatt till 725 Mkr (943), motsvarande 2,47 kr (3,26) per aktie. Den operativa nettoomsättningen steg till 46 Mdr kr (44), medan operativt rörelseresultat sjönk till 1 002 Mkr (1 483). Styrelsen föreslår en utdelning om 1,60 kr (2,10) per aktie, vilket motsvarar 65 procent (66) av årets resultat. Marknaden hade väntat sig ett sämre utfall och aktien steg med 4,29 procent till 35,70 kr som senast betalt på gårdagens börs.

 

Orderingången under året ökade till 38 743 Mkr (37 986) och vid årsskiftet var orderstocken för Bygg och Anläggning värd 28 056 Mkr (28 378), varav 30 procent (24) förväntas produceras efter 2013.

 

Under året produktionsstartade Peab 1 679 bostäder (1 711) och sålde 1 738 bostäder

(1 531). Totalt antal bostäder i produktion uppgick till 3 134 (3 470). Vidare startade byggnation av den andra etappen av Max IV-laboratioriet i Lund med en kontraktssumma om 1,3 Mdr kr. Tillsammans med Folksam köpte Peab byggrätter, bland annat KF Fastigheters andel av Kvarnholmen Utveckling AB, som härefter ägs till hälften av JM och Peab/Folksam, och detta bolag ska utveckla 1 500 bostäder på Kvarnholmen i Nacka.

 

I balansomslutningen om 32 073 Mkr (31 349) ingick projekt- och exploateringsfastigheter om 6 239 Mkr (5 180). Nettoskulden reducerades med 1 600 Mkr under fjärde kvartalet och uppgick vid årsskiftet till 6 470 Mkr (6 626). Det egna kapitalet ökade till 7 984 Mkr (7 947), motsvarande en soliditet om 24,9 procent (25,4).

 

Resultatet gladde marknaden då aktien steg med 4,3 procent till 35,70 kr. LE