25 april 2024

Redaktionen

onsdag, 20 februari 2013 20:35

Niras utvecklar framtidens sjukhus i Norden

alt
Johan Mörling, uppdragsansvarig på NIRAS.

 

Niras har fått förtroendet att arbeta med dels en strategisk utvecklingsplan för Danderyds sjukhus, dels en fördjupad strategisk förstudie för S:t Görans Sjukhus. Sedan tidigare deltar bolaget i utvecklingen av Sabbatsbergs sjukhus till nytt specialistcentrum. I Danmark arbetar Niras som byggherrerådgivare för till- och ombyggnationer av Universitetssjukhuset i Århus, för Rigshospitalet i Köpenhamn samt för byggnationen av ett nytt Universitetssjukhus i Odense.

 

Uppdraget i Danderyd innebär att Niras i samverkan med Locum och Danderyds sjukhus ska arbeta fram ett förslag på utveckling av, samt en övergripande strategi för Danderyds sjukhusområde under 30 år. För S:t Göran ska Niras i samverkan med Locum och Capio S:t Göran ta fram en fördjupad förstudie för byggnad 30 och 40. Uppdragsansvarig på Niras är Johan Mörling.

 

– Det är spännande att arbeta med dessa uppdrag och tillsammans ger de oss en unik möjlighet att sammanföra erfarenheter och kompetenser i Norden för att skapa bra framtida sjukhus, säger han.

onsdag, 20 februari 2013 19:41

IVG köper prime av Freo för 4,21 Mdr kr

alt
Goetheplaza, på prestigeadressen Goethestraße 1 i Frankfurt am Main.

 

Av Stefan Fröjdendahl

 

IVG har förvärvat tre kontors- och butiksfastigheter belägna dels i Frankfurt am Main, dels i Berlin. Förvärvet låter IVG ske via en Luxemburg baserad fond. Det egna kapitalet som har fordrats för transaktionen har erhållits av en icke publik tysk pensionsfond. IVG kommer exklusivt att vara fond- och asset manager i sitt individuella mandat för den tyska pensionsfonden, men även för deltagande investeringspartners.

 

Fastigheterna utgör en prime-portfölj, bestående av de två utvecklingsprojekten Goetheplaza och T11 i Frankfurt samt fastigheten K195 i Berlin. Samtliga tre fastigheter har förnämliga innerstadslägen med attraktiva uppsättningar av hyresgäster. Det totala värdet på portföljen är cirka 500 MEUR, cirka 4,21 Mdr kr. Säljare är en investeringsfond, förvaltad av den tyska private equity-gruppen Freo. Parterna har enats om att upprätthålla en sekretess kring den exakta köpeskillingen.

 

– Med den här affären visar vi ännu en gång på det höga förtroende som IVG har bland institutionella investerare. Fond- och kapitalförvaltning från en enda källa, med ett tydligt åtagande för oss som medinvesterare, innebär att vi som hanterar ett stort antal olika investeringsinstrument, även utanför Tyskland, kan leverera skräddarsydda investeringslösningar för nära alla investerarkrav, säger Dr Wolfgang Schäfers, vd för IVG Immobilien AG.

 

– Transaktionen som sådan visar på en systematisk fortsättning på vår förvärvsstrategi för institutionella investerare, tillägger Steffen Ricken, vd för IVG Institutional Funds samt ansvarig för produktutveckling.

 

– Det här förvärvet bidrar även till att stärka IVG som en ledande aktör för de största transaktionerna för kontors- och handelsfastigheter i Tyskland, konstaterar Oliver Zimper, global chef för transaktioner och vd för IVG Asset Management.

 

Goetheplaza, beläget på den prestigefyllda adressen Goethestraße 1 i Frankfurt am Main, omfattar en total uthyrningsbar yta om cirka 13 700 kvm, varav 5 100 kvm utgör högkvalitativa butiksytor uthyrda till hyresgäster som Louis Vuitton, Escada, Omega och Nespresso. Hyresgäst i kontorslokaler är advokatbyrån Heuking Kühn luer Wojtek.

 

T 11 (Taunusanlage 11) är ett helrenoverat kontorstorn i hjärtat av Frankfurts bankdistrikt, mittemot huvudkontoret för Deutsche Bank. Den huvudsakliga hyresgästen i T 11, som hyr 9 700 kvm, är advokatfirman Gleiss Lutz.

 

K 195 (Kurfürstendamm 195) i Berlin är ett byggnadskomplex som består av renoverade äldre fastigheter samt nya byggnader med en total uthyrningsbar yta om drygt 15 000 kvm. Den här fastighetens kontorslokaler är fullt uthyrda till större företag, medan butiksytorna, om cirka 3 400 kvm, är uthyrda till Escada, Strenesse och Phillipp Plein.

 

IVG Immobilien AG är en av de största kapitalförvaltarna för fastigheter och infrastruktur i Europa. Bolaget förvaltar tillgångar om cirka 21,4 miljarder, (1 802 Mdr kr). Totalt har bolaget 550 anställda i verksamma i 19 större tyska städer samt i huvudstäderna i Europa.

 

IVG är även den ledande leverantören i Europa av skräddarsydda fastighetsfonder för institutionella investerare som tillsammans med stängda fonderna för privata medför att IVG Funds nu har nått en total fondvolym om 15,4 miljarder euro.

tisdag, 19 februari 2013 19:51

Steen & Ström hyr ut 1 500 kvm i Emporia

alt
Steen & Ström hyr ut 1 500 kvm till Capgemini Sverige i Emporia, Malmö.

 

Steen & Ström har tecknat avtal om 1 500 kvm kontor med Capgemini Sverige i Emporia i Hyllie, Malmö. Inflyttning beräknas ske 1 januari 2014. Sedan tidigare är Lantmäteriet och Kuehne & Nagel hyresgäster och den 1 mars flyttar Viktväktarna in i sina nya lokaler på Emporia.

 

Kontorsdelen på Emporia omfattar cirka 10 000 kvm och ligger i direkt anslutning till köpcentrumet, som omfattar cirka 93 000 kvm. Kontorshyresgästerna har förutom direkt anslutning till köpcentrumet också tillgång till en unik takpark om 26 000 kvm.

tisdag, 19 februari 2013 19:48

Vasakronan investerar 480 Mkr i Kista

alt
Vasakronan bygger 19 000 kvm i Kista Terrass.

 

Vasakronan har tecknat ett 12-årigt hyresavtal med en hyresgäst i Kista. I och med detta kan bygget av en ny kontorsfastighet om 19 000 kvm i Kista Terrass starta. Investeringen uppgår till cirka 480 Mkr. Zengun har upphandlats som totalentreprenör och projektet ska stå klart för inflyttning under första kvartalet 2015.

 

Vasakronan är en av de största fastighetsägarna i Kista och äger sedan tidigare profilfastigheterna Kista Science Tower, Kista Entré och Modemet. Utöver dessa har bolaget cirka 200 000 kvm befintliga och blivande byggrätter. Nu byggs ytterligare ett hus, hus 9 – ritat av White arkitekter – vilket kan komma att kompletteras med ytterligare ett då även ett samverkansavtal mellan parterna finns på plats.

 

– Vi tror starkt på Kista och områdets fortsatta utveckling. Vår vision för Kista Terrass är att skapa ett attraktivt område med främst moderna verksamhetsstödjande kontorsfastigheter för både stora och små företag. Summan av våra befintliga och blivande byggrätter gör det möjligt för oss att realisera den visionen och bygget av hus 9 är ett steg på vägen, säger Per Thiberg, chef för fastighetsutveckling och uthyrning på Vasakronan.

 

Målsättningen är att byggnaden ska miljöklassas enligt LEED Gold och parterna kommer att teckna ett grönt hyresavtal.

 

Vasakronan har för närvarande tre pågående nybyggnadsprojekt i Stockholmsområdet. Utöver Kista Terrass är dessa Svea Artilleri och Frösunda. Den totala investeringen för projekten är cirka 1,2 Mdr kr och den uthyrningsbara kontorsarean cirka 43 000 kvm, varav 92 procent är uthyrt i dagsläget.

tisdag, 19 februari 2013 19:44

Peab bygger på höjden i Solna

alt
Peab bygger ett U-format sexvåningshus ovanpå Huvudsta centrum.

 

Ett U-format sexvåningshus ovanpå Huvudsta centrum – det är den senaste i raden av lösningar för att bygga ut Solna på redan exploaterad mark. Peab Bostad har beviljats bygglov för kvarteret Rovan 3 med 113 lägenheter på centrumbyggnaden. Byggnaden uppförs som ett U-format lamellhus och ligger indragen på taket till centrumbyggnaden i Huvudsta. Fasaderna utförs i slätputs och färgskalan flirtar med bostadshotellets 70-talsarkitektur.

 

– Det är en byggnad som smälter väl in i omgivningen. Solna bygger flest nya bostäder per invånare men är samtidigt relativt litet till ytan. Vi är bra på den här typen av byggande, där redan exploaterad mark nyttjas utan att grönyta tas i anspråk, säger Anders Ekegren, stadsbyggnadskommunalråd i Solna stad.

 

Att bygga på höjden med hus som placeras på befintliga konstruktioner är något som blir allt vanligare i Solna. För närvarande bygger Wåhlins om det gamla WM Data-huset i Jungfrudansen till bostäder med bland annat exklusiva radhus på taket. Och nyligen fick Peab fått klartecken för byggandet av fem infällda flerbostadshus på köpcentrum Mall of Scandinavia, där det också planeras för radhus på taket.

tisdag, 19 februari 2013 19:41

Väsbyhem får fart på byggandet

alt
Väsbyhem, Veidekke Bostad och BoKlok bygger äganderätt i Upplands Väsby.

 

Väsbyhem, Veidekke Bostad och BoKlok inleder ett samarbete kring utvecklandet av äganderätter i Upplands Väsby. Den nya samarbetsformen ger ett betydligt snabbare färdigställande av bostäderna då den minskar försäljningsrisken för projektet och därmed möjliggör en tidig byggstart.


Samarbetet innebär att BoKlok och Veidekke övertar Väsbyhems markanvisning intill Prästgårdsallén i Upplands Väsby och tar fram en detaljplan i syfte att möjliggöra en bebyggelse av radhus och kedjehus för äganderätt. Produktionen uppförs inom en given tidsgräns och ersättning kommer att utgå till Väsbyhem för varje sålt radhus/kedjehus. De enheter som inte säljs övertar Väsbyhem till ett i förväg fastställt pris och hyr ut genom sin bostadskö.

 

– Det känns mycket tillfredsställande att vi nu på ett helt nytt sätt kan agera motor för att få ytterligare fart på bostadsbyggandet i Upplands Väsby, säger Jan Hedberg, fastighetschef på Väsbyhem och initiativtagare till affären.

alt
SEB ImmoInvest har på kort tid sålt två lyxhotell i Berlin.

 

SEB Asset Management har tecknat ett avtal med Al Rayyan Tourism and Investment (ARTIC), om att sälja det femstjärniga lyxhotellfastigheten Grand Hyatt vid Potsdamer Platz i Berlin för sin öppna fastighetsfond SEB ImmoInvest.

 

Grand Hyatt Hotel Berlin med 342 rum, är en del av Quartier Potsdamer Platz som totalt omfattar 19 fastigheter, om 550 000 kvm. Det är andra gången som ARTIC förvärvar ett hotell av SEB ImmoInvest. ARTIC är ett dotterbolag till det i Qatar baserade Al Faisal Holding Quartier. Den här gången är priset på försäljningen av Grand Hyatt Hotel, Berlin, inte publikt.

 

Priset var inte heller publikt när SEB ImmoInvest i januari i år sålde Maritim Hotel i Berlin till ARTIC. Maritim Hotel Berlin ligger centralt i diplomatkvarteren kring Tiergarten, mellan Kurfürstendamm och Brandenburger Tor. Efter en 26-månaders byggtid förvärvades det fyrstjärniga Maritim år 2005 av SEB ImmoInvest. Maritime Hotel ritades i art deco-stil av den kände arkitekten Jan Kleihues.

 

Orsaken till att SEB ImmoInvest säljer är att deras öppna fastighetsfonder ska likvideras. SF

 

måndag, 18 februari 2013 18:40

Hessius ny ordförande i Hemsö

alt
Kerstin Hessius ersätter Håkan Bryngelson som styrelseordförande i Hemsö.

 

I och med att Tredje AP-fonden tar över samtliga Hemsös aktier kommer de personer i Hemsös styrelse som representerat Kungsleden att lämna sina poster.

 

Det innebär att Håkan Bryngelson, Thomas Erséus och Magnus Meyer lämnar Hemsös styrelse. Ny ordförande blir Kerstin Hessius som tillsammans med ledamoterna David Mindus, Bengt Hellström och Claes De Neergaard utgör Hemsös styrelse efter ägarförändringen.

måndag, 18 februari 2013 18:36

Skanska bygger ut Sahlgrenska

alt
Skanska bygger om 22 000 kvm på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

 

Skanska har fått i uppdrag av Västfastigheter att bygga Sahlgrenska Sjukhusets bild- och interventionscentrum. Uppdraget består av nybyggnad samt ombyggnadsarbeten på en yta motsvarande totalt 22 000 kvm. Värdet på uppdraget uppgår till 399 Mkr.

 

Skanska har sedan 2011 varit verksamt med bland annat schaktning, grundläggning och stomarbeten vid sjukhuset. Det aktuella bygguppdraget utgör etapp två av tre i utvecklingen av sjukhuset. Uppdraget avser stomkomplettering och installationsarbeten samt anslutning till intilliggande byggnad. Arbetet inleds i början av nästa år och beräknas vara färdigt i slutet av 2015.

måndag, 18 februari 2013 18:33

Fullt uthyrt för Ikano i Uddevalla

alt
Jan Kristensson, vd på Ikano Retail Centres.

 

Redan åtta månader innan planerad öppning av Ikano Retail Centres nya handelsplats i Uddevalla är lokalerna fullt uthyrda. Handelsplatsen på Östra Torp i Uddevalla består av 2 byggnader på tillsammans cirka 23 000 kvm.

 

Bland handelsplatsens tio hyresgäster finns Elgiganten, Jula, Flügger, Citygross, Jysk, Lekia och Kronans Droghandel. Självklart kommer även Ikea att finnas på området. Möbelvaruhuset planerar att öppna redan innan sommaren. Ikano räknar med handelsplatsen får tre miljoner besökare per år.

 

– Vi ser fram emot att öppna i Uddevalla och har redan ett gott samarbete med flera av aktörerna, säger Jan Kristensson, vd på Ikano Retail Centres.

 

Utöver Östra Torp i Uddevalla så bygger Ikano Retail Centres flera nya handelsplatser i Borlänge, Kungens Kurva och Älmhult och Umeå. Förberedelser pågår även för ett shoppingcenter i Umeå.