25 april 2024

Redaktionen

måndag, 25 februari 2013 20:28

NCC rekryterar Carola Lavén

alt


Carola Lavén, bilden ovan, blir ny affärsområdeschef för NCC Property Development med tillträde senast under april månad och blir samtidigt medlem i NCCs koncernledning. Hon kommer närmast från Atrium Ljungberg där hon ingår i företagsledningen och är chef för affärsutveckling. Tidigare har hon arbetat inom Drott och Skanska i flera olika chefspositioner med förvaltning och utveckling av fastigheter. På Atrium Ljungberg har arbetet med att utse en efterträdare till Lavén påbörjats.
    – Jag är övertygad om att Carola Lavén kommer ge ett stort bidrag till utvecklingen av vår fastighetsaffär, såväl som till hela NCC:s tillväxt. Hennes expertis och breda erfarenhet från alla typer av fastighetsprojekt – allt från utveckling av kommersiella lokaler till bostäder – såväl som hennes starka ledaregenskaper, kommer vara värdefulla för att stärka NCC:s position i framtiden, säger Peter Wågström, vd och koncernchef för NCC.

måndag, 25 februari 2013 20:24

Wallenstam hyr ut 9 000 kvm

alt
Wallenstam storuthyr på Ekelundsgatan 1-9/Kungsgatan 20 i Göteborg.

 

En av de större kommersiella fastigheterna som Wallenstam köpte under 2011, Ekelundsgatan 1-9/Kungsgatan 20 i Göteborg, fylls nu med nya hyresgäster. Totalt handlar det om nio nya hyresgäster som förhyr 9 000 kvm kontorsyta med ett sammanlagt kontrakterat hyresvärde om 100 Mkr. Kontraktstiden är mellan tre och fem år. Bland de nya hyresgästerna märks Accenture, Aker Solutions, Göteborgs kommun och Västra Götalands läns landsting.

 

– Det fastighetsbestånd vi förvärvade från Niam om 55 000 kvm under år 2011 hade i samband med tillträdet en vakans om 10 procent som därefter även ökade något. De stora sammanhängande ytorna i flera av fastigheterna skapade dock goda förutsättningar att möta marknadens behov, säger Thomas Dahl, vice vd för Wallenstam.

 

En annan av uthyrningarna som Wallenstam genomfört nyligen relaterat till samma förvärv är 1 800 kvm till ICA i samband med deras etablering i Rosenlundsområdet.

 

– Vi upplever en fortsatt bra och stabil marknad med en god efterfrågan, då främst på attraktiva centrala adresser. Vår uthyrningsgrad är fortsatt stabil och uppgår till 95 procent, avslutar Thomas Dahl.

måndag, 25 februari 2013 20:22

Amhults första brf

alt
Roger Strömberg, näringslivschef på Business Region Göteborg.

 

På det som en gång var gamla Torslanda Flygplats i Göteborg byggstartas snart brf Luftseglaren – den första bostadsrättsföreningen inom fastighetsbolaget Amhult 2:s 47 000 kvm stora område i Amhult, Torslanda. Det första spadtaget tas den 8 mars kl 10.30 vid Gamla Flygplatsvägen, i hörnet vid gamla ankomsthallen. Projektet är en totalentreprenad och Wäst-Bygg är utsedd totalentreprenör.

 

Brf Luftseglaren består av 52 lägenheter, garage samt tre butiker. Vid första spadtaget kommer det att finnas möjlighet att träffa projektledare från Wäst-Bygg och säljare av lägenheter från Svensk Fastighetsförmedling. Vidare kommer Roger Strömberg, näringslivschef på Business Region Göteborg och Éren Andersson, samhällsplanerare Göteborgs Stad Västra Hisingen att närvara.

söndag, 24 februari 2013 15:54

Atrium Ljungberg höjde vinsten till 1 031 Mkr

alt
Ingalill Berglund, vd Atrium Ljungberg.

 

Atrium Ljungberg helårsvinst steg till 1 031 Mkr (905), motsvarande 7,92 kr (6,95) aktie. I resultatet ingick orealiserade värdeförändringar i fastigheter med 368 Mkr (528), i finansiella instrument om -182,5 Mkr (-) samt nedskrivning av goodwill med 82 Mkr. Vidare ingick en reavinst om 33 Mkr (2). Avsättning för en skattetvist har gjorts med 106 Mkr inklusive bedömd ränta. Resultatet före värdeförändringar ökade till 739 Mkr (694).

 

Nettoomsättningen under 2012 steg till 2 078 Mkr (2 018), varav hyresintäkter utgjorde

1 825 Mkr (1 686). Uthyrningsgraden ökade till 95 procent (94), inklusive projektfastigheter. Driftöverskottet från fastighetsförvaltningen steg med 11,8 procent till 1 224 Mkr (1 095).

 

Under året invigde Atrium Ljungberg tre större projekt: modevaruhuset Rådhuset i Uppsala, den andra etappen av Port73 i Haninge och en ny byggnad om 10 000 kvm i Mobilia i Malmö. Bland årets förvärv kan nämnas köpet de resterande 50 procenten i Blästern 13 i Hagastaden, Stockholm. Bolaget sålde även aktier i Stormarknaden 1 i Halmstad.

 

Totalt investerade Atrium Ljungberg 1 512 Mkr (1 050) i befintliga fastigheter samt förvärvade nya fastigheter för 895 Mkr (379). Vid årsskiftet värderades portföljen till 24,6 Mdr kr (21,9). Skulderna ökade till 11,6 Mdr kr (9,7), med en sänkt snittränta om 3,9 procent (4,2). Det egna kapitalet steg till 10 255 Mkr (9 541), motsvarande en soliditet om 40,3 procent (41,2).


Styrelsen föreslår en höjning av utdelningen till 2,85 kr (2,60) per aktie och prognosen för 2013 är ett resultat om 790 Mkr före värdeförändringar och skatt. LE

söndag, 24 februari 2013 15:51

Vasakronan hyr ut 3 000 kvm till Coor

alt
Vasakronan byggstartar 19 000 kvm kontor i Kista.

 

I veckan som gick tecknade Vasakronan ett stort hyresavtal som innebar en start av nyproduktion på 19 000 kvm kontor i Kista. Nu tecknar bolaget ytterligare ett hyresavtal i Kista. Det är Coor Service Management som kontrakterats på ett sjuårigt avtal om drygt 3 000 kvm i Kista Entré. Från och med den 1 november har Coor sitt huvudkontor i fastigheten.

 

Det nya huvudkontoret får adressen Knarranäsgatan 7 och kommer att erbjuda plats för cirka 260 medarbetare. Det blir ett modernt konceptkontor som väl kommer att spegla bolagets varumärke och höga hållbarhetsambitioner.

söndag, 24 februari 2013 15:48

NCC hyr ut till Structor i Torsplan

alt
Konsultgruppen Structor ska hyra 2 245 kvm i NCC:s fastighet Torsplan i Stockholm.

 

NCC Property Developments hyr ut 2 245 kvm kontor till konsultgruppen Structor i fastigheten Torsplan, Stockholm. Avtal med fler hyresgäster är på gång och det stora intresset leder till att den högt miljöcertifierade fastigheten snart är fullt uthyrd.

 

– Med ungefär ett år kvar till färdigställande har vi redan hyrt ut 75 procent av kontorsytan och 80 procent av handelsytan. Intresset är fortsatt stort och vi känner oss helt trygga med att Torsplan kommer att vara fullt uthyrd vid årsskiftet 2013/2014, säger Fredrik Hemborg, regionchef NCC Property Development.

alt

 

Christina Lindbäck, bilden ovan, miljöchef för NCC-koncernen, tillträder den 1 mars en ny tjänst som hållbarhetschef för NCC och blir samtidigt medlem av koncernledningen. Hon började på NCC år 2010 och hon var dessförinnan miljöchef inom koncernen för RagnSells. Hon har även lång erfarenhet från miljödepartementet där hon hade flera roller.

 

Hållbarhet inkluderar miljömässiga, sociala och ekonomiska aspekterna av affärerna. Det handlar inte enbart om NCC:s ansvar inom dessa områden utan också om företagets intressenter och samhällets framtida krav.

söndag, 24 februari 2013 15:42

Thomas Andersson, ny vd för Electrum

alt

 

Thomas Andersson, bilden ovan, tillträder inom kort som vd för Stiftelsen Electrum och Kista Science City AB. Han kommer närmast från Stockholm stads näringslivsbolag Stockholm Business Region Development (SBRD) där han idag är vice vd. På SBRD har han ansvarat bland annat för Stockholmsmötet 2012, regionens närvaro på fastighetsmässan Mipim samt Nobelfrukostarna på KTH och Handelshögskolan.

fredag, 22 februari 2013 18:15

IVA:s nya Wallenbergsal invigd

alt
Efter sju månaders ombyggnad är IVA:s nya Wallenbergssal på Grev Turegatan 16 invigd. Foto: Anders Nylander.

 

alt

Märta Friman från White har varit ansvarig för inredningen av den nya Wallenbergssalen.

 

alt

Lars Fog, IVA:s fastighetschef.

 

alt

IVA:s välkända entré på Grev Turegatan 16.

 

Idag nyinvigdes Wallenbergsalen på Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) på Grev Turegatan 16 i centrala Stockholm. På sju månader har salen byggts om från grunden. Till skillnad från tidigare då salen hämtade sin inspiration från det brittiska parlamentet är den nya salen mer som ett auditorium med en ljusare och mer öppen planlösning, utrustad med toppmodern teknik. Salen har också vänts 180 grader för att skapa en lugnare och bättre mötesmiljö, där scenen är i bortre änden från ingången sett. White Arkitekter, under ledning av Märta Friman, har svarat för ritningar, materialval, ljus och inredning. För formgivningen av salens nya fåtöljer har inredningsarkitekten Åke Axelssons signatur.

 

Under invigningsceremonin hälsade Leif Johansson, IVAs preses (ordf. Ericsson och tidigare vd för Volvo), välkommen och Peter ”Poker” Wallenberg klippte bandet. Därefter presenterade IVAs vd Björn O. Nilsson den nya salen tillsammans med Whites Märta Friman och IVAs fastighetschef Lars Fog. Slutligen höll Anna Valtonen, rektor för den globalt topprankade Designhögskolan i Umeå, ett anförande om industridesign och vikten av samarbeten med näringsliv och gränsöverskridande fysiska möten för att utveckla nya produkter. Något som förhoppningsvis kommer att ske många gånger i den nya Wallenbergssalen.


Lars Fog berättade att IVA har ägt fastigheten på Grev Turegatan 12-16 sedan 1919. Denna fastighet, som uppfördes 1899, omfattar drygt 11 000 kvm. I byggnaden finns fyra större mötesrum vilka är Bankettsalen, Rausingrummet, Wallenbergsalen och Wenströmsalen. Därutöver finns det totalt sex mindre mötesrum.


Fakta

IVAs konferenscenter i Stockholm arrangerar varje år runt 1 200 konferenser och möten, med runt 35 000 deltagare. Den största möteslokalen, Wallenbergsalen, invigdes ursprungligen för exakt 30 år sedan, den 22 februari 1983.

 

Den nya salen har en inredning i nordisk stil. Genomgående har använts svenska material som kalkstensgolv från Borghamn, väggar klädda med akustikpaneler i laserskuren ask (från Vättern strax söder om Vadstena) och fåtöljer i askfanér med nötskinn (återanvänt från de tidigare fåtöljerna). För akustikens skull har golven klätts med en särskild filt, som ger en god ljuddämpning av den annars hårda och ljudrepellerande kalkstenen.

 

Märta Friman, arkitekt White, har tagit fram Wallenbergssalens nya planlösning där nivåskillnaderna jämnats ut och fått mer öppet uttryck. Viktigt i detta sammanhang är de nya stolarna med sina skulpturala former, som White har tagit fram i samarbete med inredningsarkitekten Åke Axelsson.

 

Enligt Lars Fog, fastighetschef IVA, har Wallenbergssalen en skärmvägg för bildvisningar är av senaste teknik (LPD). I taket finns ett så kallat dagsljussegel, med vilket ljus och färgtemperatur kan styras och synkroniseras med skärmväggen.

fredag, 22 februari 2013 15:22

Newoffice växer med Newstay

alt
Jacqueline Hedebark leder Newstay på Newoffice.

 

– Det ska bli väldigt spännande med ett nytt affärsområde, säger Ulrika Rosén och Tina Magnuson, ägare till Newoffice. Vi ser att det finns ett behov på marknaden för dessa tjänster och vi har både ett naturligt flöde av intressenter såväl som väl upparbetade relationer med fastighetsägare.

 

Företaget Newstay – Corporate Apartments startar uthyrning av företagslägenheter och kommer att vara ett komplement till Newoffice som arbetar med uthyrning av kommersiella lokaler i Stockholm. Verksamheten riktar sig till företag som en professionell rådgivare och trygg länk under hela uthyrningsperioden, från övertagandet tills hyrestidens slut.

 

Jacqueline Hedebark som startar Newstay, har lång och gedigen erfarenhet av uthyrning av lägenheter till företag. Hon kommer närmast från Apartment HS AB i Stockholm. Servicekänslan och kunskapen har hon med sig från sina 20 år i hotell- och restaurangbranschen, bland annat från Grand Hôtel, Hotell Birger Jarl och Yasuragi Hasseludden.

 

– Vi utgår ifrån hyresgästens behov och tar fram det optimala objektet. Newstay kommer även att guida hyresvärdar och hyresgäster hur hyreskontrakt upprättas samt andra juridiska regler och frågor som uppkommer i samband med andrahandsuthyrningen. Kunderna kan känna sig helt trygga med att vända sig till Newstay. Vi är ett av få företag inom B2B då det gäller andrahandsuthyrning av lägenheter. Vi finns med under hela uthyrningsperioden och värnar om bägge parter, Jacqueline Hedebark.

 

Newstay kommer att finnas i Newoffices lokaler på Grev Turegatan 35 i Stockholm.