18 april 2024

Redaktionen

 



 

 

 


Carl Beck-Friis, Head of Transactions på Estea AB.

 



Estea Omsorgsfastigheter AB har förvärvat ett antal LSS- och skolfastigheter till ett underliggande fastighetsvärde om 187 Mkr. Säljare är Slättö Value Add I AB och tillträde beräknas ske i början av juli 2021.


Fastigheterna är belägna i Österåker, Upplands-Väsby och Enköping och bland hyresgästerna  återfinns  Attendo, Frösunda, Kungsängen och Tellusbarn i Sverige. Genomsnittlig återstående löptid för de aktuella hyreskontrakten uppgår till 14,5 år och beräknade totala årliga hyresintäkter uppgår till cirka 9,6 Mkr.

– Genom dessa förvärv ökar vi vårt innehav av omsorgsfastigheter belägna på starka mikrolägen i Mälardalen ytterligare. De förvärvade fastigheterna är uthyrda på långa hyresavtal till väletablerade hyresgäster och vi ser mycket fram emot att ta över förvaltningen och utveckla portföljen vidare, säger Carl Beck-Friis, Head of Transactions på Estea AB.

Brick Advokat har agerat rådgivare åt Estea i samband med förvärvet.

 



 

 

 


Stefaan Gielens, vd för Aedifica.

 



Samhällsfastighetsbolaget Hoivatilat AB förvärvar 16 fastigheter med LSS-boende i Sverige till ett underliggande värde om cirka 530 Mkr av det privatägda fastighetsutvecklingsbolaget Valene AB. Transaktionen sker via det börsnoterade moderbolaget Aedifica NV/SA. Köparens rådgivare i denna affär har varit Pangea Property Partners. 

– Samtliga LSS-boende är hemlika och målgruppsanpassade för att stödja de boende i sin vardag. Hyresgästerna utgörs av några av Nordens största och ledande vård- och omsorgsföretag. Detta förvärv har ett viktigt strategiskt värde för Hoivatilat AB eftersom det ger oss möjlighet att vidareutveckla relationer med operatörer och kommuner, men även att skapa nya, säger Maria Frid, vd för Hoivatilat AB. 

Portföljen innehåller 15 specialbyggda LSS-boenden av högsta kvalitet uppförda mellan 2012 och 2021, med en genomsnittlig ålder på tre år. Därutöver två boenden som är under uppförande och förväntas vara färdiga 2022. Boendena har utmärkta lägen i nio olika kommuner i södra och östra Sverige, med över 70 procent av omsättningen i Stockholmsregionen (Uppsala, Vallentuna, Örebro, Österåker och Enköping). Varje boende innehåller 6-12 lägenheter samt gemensamhets- och personalutrymmen, totalt består portföljen av 114 lägenheter.

Hyresgästerna består av marknadsledande och finansiellt starka företag samt ideella föreningar och stiftelser, samtliga med gedigen erfarenhet och stor kunskap om verksamheten.

Stefaan Gielens, vd för Aedifica, kommenterar:
– Aedifica är glada att kunna tillkännage sitt första portföljförvärv i Sverige. Tack vare denna transaktion stärker vi vår position på den svenska marknaden och nästan fyrfaldigar vårt befintliga portföljvärde från 190 Mkr till cirka 720 Mkr. Detta viktiga steg inte bara effektiviserar vårt svenska team ytterligare, utan det kommer också att öka synligheten för Hoivatilat AB på den svenska marknaden, vilket gör att vi kan följa vår tillväxtstrategi genom egen utveckling. Vi ser fram emot att fortsätta investera i och utveckla framtidssäkra samhällsfastigheter med vårt svenska Hoivatilat-team.

Avtalet om förvärv av portföljens 17 LSS-boende undertecknades den 24 juni 2021. Tillträde till de 15 färdigställda boendena förväntas ske i september 2021 samt efter färdigställande av de två pågående projekten under 2022.

Hoivatilat

Hoivatilat Oyj är ett ursprungligen finskt fastighetsbolag som specialiserat sig på att utveckla, bygga och långsiktigt äga fastigheter avsedda för förskola, skola, vård och omsorg. Hoivatilat är sedan 2018 etablerade på den svenska marknaden genom dotterbolaget Hoivatilat AB och ingår sedan januari 2020 i den belgiska koncernen Aedifica som är börsnoterat i Bryssel och Amsterdam. Hoivatilats huvudkontor ligger i Uleåborg, Finland, med filialer i Helsingfors och Stockholm.

 

 


Rekryteringen av Sofie Borg Landqvist, idag fastighetschef i affärsområde Stockholm city för Vasakronan, innebär att hon blir ny chef handel i Stockholm, Vasakronan. Hon efterträder Martin Sandgärde som nyligen tillträdde rollen som affärsområdeschef Stockholm Nord.





Sofie Borg Landqvist är civilingenjör lantmäteri med fastighetsekonomisk inriktning och har en bakgrund på Vasakronan som biträdande fastighetschef och som fastighetschef i Stockholm.



 



Handel, restauranger, kultur och upplevelser – kort sagt livet i gatuplan – spelar stor roll för citykärnornas attraktivitet. Med 730 enheter inom butik, restaurang och service, motsvarande 290.000 kvm i landets fyra största städer har Vasakronan goda möjligheter att utveckla både stråk och områden. Det görs långsiktigt och alltid med målet att skapa optimala förutsättningar för både Vasakronans kunder och de människor som vistas i staden.

I Stockholm har Vasakronan 260 lokaler motsvarande 110.000 kvm längs stråk som Sergelgatan, Malmskillnadsgatan, Sveavägen, Drottninggatan, Birger Jarlsgatan, Stureplan, Hamngatan, Regeringsgatan samt galleria Skrapan på Södermalm.

– Aktiviteten i gatuplan är en viktig del av Vasakronans affär. Under flera års tid har vi jobbat med att utveckla bland annat området runt Sergelhusen och vi jobbar nu vidare med Sergelgatan. Varje stråk och område har sina förutsättningar och sin potential. Vår uppgift är att på kort och lång sikt skapa optimala förutsättningar för aktörer och koncept som vill synas och verka i staden. Målet är att skapa platser där människor vill vara. I det arbetet kommer Sofie ha en viktig roll, säger Ronald Bäckrud, regionchef för Vasakronan Stockholm.

Sofie Borg Landqvist
är civilingenjör lantmäteri med fastighetsekonomisk inriktning och har en bakgrund på Vasakronan som biträdande fastighetschef och som fastighetschef i Stockholm. Hon tillträder sin nya roll den 23 augusti 2021.


 



 

 

 


Skanska ska utveckla och bygga ett 28 våningar högt kontorshus om cirka 34.800 kvm vid Lamar Street 1550 i centrala Houston, Texas.

 



Skanska investerar 225 miljoner dollar, cirka 1,9 Mdr kr, i kontorsprojektet 1550 on the Green i Houston, Texas. Byggkontraktet är värt 125 miljoner dollar, cirka 1,1 Mdr kr, vilket kommer att inkluderas i orderingången för USA för det andra kvartalet 2021. Den internationella advokatbyrån Norton Rose Fulbright har tecknat ett 15-årigt hyresavtal för cirka 30 procent av byggnaden.

Skanska ska utveckla och bygga ett 28 våningar högt kontorshus om cirka 34.800 kvm vid Lamar Street 1550 i centrala Houston, intill parken Discovery Green. Kontorsprojektet 1550 on the Green utgör den första delen av tre kvarter med byggnader som kommer att omvandla området Discovery West, vilket består av 1,4 hektar utvecklingsprojekt och är fullt av restauranger, detaljhandel och frodiga, gröna ytor. Projektet siktar på att få LEED- och WiredScore Platinum-certifieringar.

Byggnationen väntas starta i juni 2021 och projektet är planerat att vara slutfört 2024.



 



 

 

 


NCC säljer kontorshuset Omega Company House i området Skejby, Århus till PensionDanmark. Fotograf: Anette Roien

 

 

 

 

NCC säljer kontorshuset Omega Company House i området Skejby, Århus till PensionDanmark för cirka 260 Mkr. I och med avtalet får PensionDanmark ytterligare ett kontorshus i Skejby i sin portfölj och äger därmed tre kontorshus och ett hotell i ett av Århus mest attraktiva områden.

Avtalet ger PensionDanmark totalt cirka 9.000 kvm i form av en modern, hållbar och flexibel kontorsfastighet i Skejby norr om Århus, Danmark. Drygt 60 procent av fastigheten har redan hyrts ut till Energi Danmark och ytterligare en hyresgäst förväntas vara på plats inom kort.

– Vi är mycket glada att kunna lägga ytterligare ett Company House i Århus till vår portfölj, inte minst för de synergier vi uppnår genom att kunna erbjuda våra hyresgäster flera attraktiva möjligheter i området. Det är en hållbar fastighet med bra läge i ett attraktivt område med god infrastruktur. Vi har en stabil hyresgäst på plats och ytterligare en är på väg, och vi förväntar oss att investeringen ger god avkastning till medlemmarna under många år framöver, säger Marius Møller, chef för PensionDanmark.

– Omega Company House ligger i ett mycket attraktivt område i Århus där NCC utvecklat och byggt i området under många år, och där PensionDanmark köpt flera av våra fastigheter. Vi är mycket är glada att både hyresgäster och köpare har valt att investera i det här området, säger Joachim Holmberg, affärsområdeschef för NCC Property Development.

Projektet förväntas hållbarhetscertifieras enligt DGNB Gold. Detta innebär att fastigheten uppfyller höga krav på miljömässig, ekonomisk och social hållbarhet och kommer ha låg energiförbrukning och ett bra inomhusklimat.

Uthyrningsgraden uppgår till drygt 60 procent. Affären genomförs som en bolagsförsäljning och baseras på ett fastighetsvärde om cirka 260 Mkr, vilket ger en positiv resultateffekt i affärsområde NCC Property Development i det tredje kvartalet 2021. Försäljningen genomförs den 1 september 2021.



 



 

 

 


Amasten köper av Albér Fastigheter tre etapper om vardera cirka 100 lägenheter i projektet Kasernhöjden i centrala Karlstad.Bild: Plan över Kasernhöjden.

 

 

 

 

Amasten Fastighets AB  har tecknat avtal om att köpa bostadsprojektet Kasernhöjden i centrala Karlstad av Albér Fastigheter. Projektet omfattar tre hus med totalt 302 hyreslägenheter.

Affären genomförs i bolagsform genom ett upplägg som ett forward commitment som baseras på ett underliggande fastighetsvärde om 535 Mkr. Amasten betalar vid avtalets ingång 5 procent av köpeskillingen och erlägger resterande köpeskilling vid tillträde av fastigheterna i respektive etapp.

Projektet omfattar tre etapper om vardera cirka 100 lägenheter. Säljaren åtar sig att vara byggherre och kommer att överlämna en nyckelfärdig produkt till Amasten. Etapp 1 färdigställs i slutet av 2023 och etapp 2 och 3 under 2024. Vid färdigställande förväntas hyresvärdet uppgå till cirka 24,5 Mkr.

– Vi är glada för möjligheten att förvärva högkvalitativa bostäder i ett attraktivt läge av en driven lokal entreprenör. Karlstad är en attraktiv regionsstad med stark befolkningstillväxt. Genom förvärvet kommer vi mer än fördubbla vårt fastighetsbestånd i Karlstad till nära 550 lägenheter, vilket kommer ge synergier i förvaltningen och medför att vi blir en större aktör på den lokala marknaden, säger Mikael Rånes, vd för Amasten Fastighets AB.

 



 

 

 


Zengun bygger om Bocken 39 åt Fabege på Kungsgatan 7–15, som omfattar cirka 7.400 kvm och som ska ska bli nytt kontor åt hyresgästen Convendum.

 

 

 

 

Zengun har slutit avtal med Fabege om en ombyggnation av Bocken 39. Projektet, som ligger mitt i city på Kungsgatan 7–15, omfattar cirka 7.400 kvm och ska bli nytt kontor åt hyresgästen Convendum.

Samarbetet har pågått sedan december 2020 med en projekteringsfas som nu övergår i en produktionsfas under sommaren 2021. Projektet syftar till att utforma lokaler och systemlösningar som möter ett mer flexibelt behov hos den nya hyresgästen. Ombyggnationen omfattar en del fastighetsrelaterade åtgärder, hyresgästanpassning av nya kontorslokaler, café i entréplan samt en nyutvecklad innergård.


– Vi är väldigt glada för att Fabege ger oss förtroende att, i samverkan, vara en del i utvecklingen av en så pass central och anrik fastighet. Fabege är en samarbetspartner vi verkligen uppskattar att driva projekt tillsammans med då vi delar värderingar och inställningen att sätta projektet i fokus, säger Julia Kågström, arbetschef för Zengun.

Fastigheten består av fyra huskroppar fördelade på sju plan och med fyra trapphus. Projektet omfattar ombyggnation av cirka 7.400 kvm och i fastigheten finns redan ett antal befintliga hyresgäster som alla kommer sitta kvar under projektets genomförande. Fastigheten är idag och kommer fortsatt att vara miljöcertifierad enligt BREAM in Use, nivå Very Good. Inflyttning är beräknad till sommaren 2022.

– Att skapa  Convendums hittills största etablering i en fasighet som präglas av nordisk klassicism på en av Stockholms mest prominenta gator gör att valet av leverantör och samsyn kring vikten av lyhördhet mot vår kund är A och O. Vi har valt Zengun i detta projekt för att vi vet att de delar våra värderingar, projektmål och kommer att leverera en förstklassig produkt, säger Stefan Windefalk, chef för ombyggnad på Fabege.



torsdag, 24 juni 2021 11:07

Trianon hyr ut 3.000 kvm i Malmö.

 



 

 

 


Trianon äger Entréfastigheten Rolf i Malmö.

 

 

 

 

Trianon har tecknat ett tioårigt hyresavtal med Malmö stad vars gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltning kommer att att hyra cirka 3.000 kvm i Torghuset på Entré i Malmö. Beräknad inflyttning är 1 november 2022. Malmö stad är en av flera nya hyresgäster inom samhällsservice som bolaget välkomnar till Torghuset.

Malmö stads gymnasie- och vuxenutbildningsnämnd med ansvar för de kommunala gymnasieskolorna, gymnasiesärskola samt kommunal vuxenutbildning, kommer att hyra cirka 3.000 kvm kontorsyta i två plan i Torghuset på Entré. Tidigare under året har Trianon tecknat flertalet avtal om uthyrning till samhällsservice och efter uthyrningarna kommer fastigheten att ingå i segmentet samhällsservice.

Trianon förvärvade Entréfastigheterna år 2017 och har sedan dess utvecklat fastigheterna så att de inrymmer både samhällsservice, kontor, bostadsnära handel och upplevelser, allt på en och samma plats med tillgång till mycket goda kommunikationer.

– Nu välkomnar vi ännu en hyresgäst inom segmentet samhällsservice som etablerar sig i Torghuset på Entré. Det gläder oss och är helt i linje med vår målsättning att öka andelen samhällskontrakt i fastigheten, säger Olof Andersson, vd för Trianon.


 



 

 

 


En av de fyra fastigheter som säljs är ett äldreboendet i Halmstad.



Bostadsutvecklaren Trollängen och byggföretaget MTA har genom det gemensamma bolaget Eirhem avyttrat en fastighetsportfölj bestående av tre nyproducerade äldreboenden och ett under uppförande. Köpare är Vectura Fastigheter. Newsec har varit säljrådgivare.

– Vi är stolta och glada för förtroendet från Trollängen och MTA att agera rådgivare vid försäljningen av denna fina förvaltningsenhet. Vi har haft ett mycket stort intresse och hård konkurrens bland investerare i processen. Samhällsfastigheter av god kvalitet med långa hyresavtal är oerhört eftertraktade på marknaden, säger Mattias Andersson, Head of Capital Markets mid cap, Newsecs svenska rådgivningsverksamhet.

De fyra fastigheterna är belägna i Härryda, Halmstad, Kävlinge och Trelleborg. Sammanlagt innehåller portföljen 300 vårdbostäder om totalt 20.400 kvm.

– Vi välkomnar Vectura som nya ägare till dessa fina och påkostade fastigheter, eftersom vi har utvecklat, ägt och förvaltat de här fastigheterna vet vi att de håller hög kvalitet för både boende och personal. Det känns bra att lämna över stafettpinnen till Vectura som kommer att säkerställa en fortsatt god förvaltning och kvalitet. Genom denna försäljning har vi skapat goda förutsättningar att kunna genomföra en stor satsning på att bygga fler högkvalitativa äldreboenden med målet att Eirhem på sikt kan bli en av de ledande aktörerna inom sitt segment, säger Anders Börjeson, delägare i Eirhem.

Fastigheterna är fullt uthyrda till hyresgästen Attendo med en genomsnittlig återstående avtalstid om tolv år. Total hyresintäkt uppgår till 45 Mkr.

– Vi fortsätter vår tillväxtresa och utökar Vecturas fastighetsbestånd med fyra nyproducerade äldreboenden i tillväxtkommuner i Väst- och Sydsverige. Med detta förvärv expanderar vi fastighetsportföljen till 20 äldreboenden som passar väldigt bra in i vårt befintliga bestånd. De ligger även geografiskt nära en stor del av vårt övriga bestånd vilket vi ser som en styrka, säger Joel Ambré, vd för Vectura.


 



 

 

 


Andreas Wahlén, vd för NP3 Fastigheter.




NP3 Fastigheter, NP3, offentliggjorde i ett pressmeddelande den 22 juni 2021 att förhandlingar förs om förvärv av sjutton fastigheter i Skellefteå. NP3 har nu ingått avtal om förvärv av fastighetsportföljen. Förvärvet sker från det av Skellefteå kommun ägda bolaget Skellefteå Industrihus AB och förvärvet är villkorat av godkännande från Skellefteås kommunfullmäktige.

NP3 har genom bolag förvärvat sjutton fastigheter med ett fastighetsvärde om 1.293 Mkr, primärt med ändamål för industri- och lagerverksamhet. Den uthyrningsbara arean uppgår till 135.000 kvm med en tomtareal uppgående till 476.000 kvm. Det årliga hyresvärdet uppgår till 101 Mkr.
Uthyrningsgraden uppgår till 93 procent och den genomsnittliga hyresdurationen uppgår till 2,7 år. Förvärvet beräknas tillträdas under fjärde kvartalet 2021, under förutsättning att affären godkänns av Skellefteås kommunfullmäktige under tredje kvartalet 2021. Förvärvet finansieras av  banklån och kassa.

– NP3 har under snart 10 år investerat i Skellefteå och har med stort intresse följt den positiva utvecklingen i kommunen. Det är unikt att det säljs ett industrifastighetsbestånd av denna volym så koncentrerat i norra Sverige. Att vi lyckats förvärva fastighetsportföljen gör att vi blir en naturlig part till dem som söker kommersiella lokaler i Skellefteå. Efter förvärvet uppgår NP3s uthyrningsbara area i Skellefteå till 201.000 kvm. Vår storlek, våra skalfördelar och vårt fokus på industri- och lagerfastigheter i norra Sverige gör detta till en bra affär som vi ytterligare skall kunna utveckla, säger Andreas Wahlén, vd för NP3 Fastigheter.

Pangea property partners
har varit säljarnas finansiella rådgivare och Falkenborn har biträtt NP3 juridiskt.