21 juli 2024

Redaktionen

  

 

 Under perioden den 12 juli till den 9 augusti 2021 har Tidningen Fastighetsaktien ett sommaruppehåll.

Redaktionen önskar våra läsare en avkopplande sommarsemester.


  

 

 


Byggstart för de sålda fastigheterna är under andra halvan av 2021 med beräknade färdigställningar i slutet av 2023.

 

 

 

 JLL agerade som SRVs kommersiella rådgivare vid försäljning av 257 nya lägenheter i Helsingfors. Portföljens köpeskilling är 82 MEUR, cirka 835 Mkr.

SRV har tecknat ett avtal om att sälja en bostadsportfölj med tre tillgångar till en tysk investerare. Varje tillgång i den högkvalitativa portföljen finns i Helsingfors-regionen med utmärkta anslutningsmöjligheter och transportalternativ. Tillgångarna finns i Etelä-Haaga i Helsingfors, Saunalahti i Esbo och Keravas centrum med nästan 11.500 kvadratmeter uthyrningsbar yta.

Byggstart för fastigheterna är under andra halvan av 2021 med beräknade färdigställningar i slutet av 2023. Tillgångarna kommer att byggas med höga tekniska och miljömässiga standarder, och varje tillgång försöker uppnå en EPC-klassificering på A.

SRV Construction Ltd agerade som säljare i transaktionen och är en del av SRV Group som grundades 1987 och noterades på Helsingforsbörsen.

Tuomas Kokkila, chef för transaktioner, SRV, säger:
Tack till köparen och JLL-team för en professionell och smidig transaktionsprocess. Transaktionen visar väl SRVs nuvarande och framtida pipeline för bostäder. tillgångar på önskade delmarknader där både hyresgäster och investerares efterfrågan är robusta och konstruktion för att uppnå de högsta miljönormerna.

Tero Uusitalo, chef för kapitalmarknader, JLL Finland säger:
– Vi är mycket stolta och glada över att ha äran att fungera som SRVs kommersiella rådgivare vid försäljning av denna högkvalitativa bostadsportfölj. Transaktionen är ett utmärkt exempel på stark internationell investerares efterfrågan på centralt belägna och högkvalitativa bostadstillgångar. Transaktionen visar också den växande efterfrågan på framtida finansieringsstrukturer som speglar investerarnas växande riskaptit och bristen på högkvalitativa bostadsinvesteringsmöjligheter.


JLL agerade som SRV: s enda kommersiella rådgivare och Hannes Snellman agerade som SRV:s juridisk rådgivare.

  

 

 


Fleminggatan 20 top floor i Stockholm. Foto: Pixprovider. Rendering: Studio Stockholm/TMRW

 

 

 

 

 NCAP har undertecknat ett nytt hyresavtal med Groth & Co, Skandinaviens äldsta konsultföretag inom immaterialrätt. Uthyrningen omfattar 386 kvadratmeter kontor samt 65 kvadratmeter egen takterrass på på Fleminggatan 20 i Stockholm. Tillträde beräknas ske i januari 2022. Lokalen är en av två lokaler som iordningställs på den översta våningen. Lokalerna har tydlig penthouse-karaktär med delvis mycket generös takhöjd och stora terrasser med vidsträckt utsikt. Lokalerna för Groth & Co anpassas för ett modernt arbetssätt efter pandemin.

Detta är den fjärde uthyrningen på fastigheten i samband med den pågående renoveringen. Förutom Groth & Co har även Svevia, AB Svensk Exportkredit och SATS hyrt lokaler på Fleminggatan 20. Uthyrningsarbetet sker i samarbete med Cushman & Wakefield. Tenant & Partner var rådgivare till Groth & Co.


Mats Lundberg
, vd på Groth & Co, kommenterar:
– Vi är mycket glada över att få flytta in i dessa nya lokaler i F20. Dom uppfyller alla våra krav och önskemål som ett centralt läge, en attraktiv och unik miljö med hög kvalitet som speglar vårt varumärke och som inbjuder till interaktion mellan medarbetare och våra uppdragsgivare samtidigt som den ger möjlighet till enskilt fokuserat arbete. Den generösa terrassen med en svindlande utsikt i kvällssolen är kronan på verket och kommer att bli en naturlig samlingspunkt.

John Routledge, partner på ägarrepresentanten NCAP, kommenterar uthyrningen:
– Att en så väletablerad och anrik firma som Groth & Co väljer att flytta till Fleminggatan 20 är givetvis oerhört glädjande och utgör enligt min mening ytterligare ett bevis på styrkan i den produkt som Europa Capital och teamet skapar på Fleminggatan 20. Jag hälsar Groth & Co varmt välkomna till Fleminggatan 20.

Fastigheten på Flemingatan 20 består av sex kontorsvåningar om vardera 1.700 kvadratmeter som renoveras till toppstandard enligt alla moderna krav. Tre av dessa är fortfarande tillgängliga för uthyrning, och går att kombinera för en större hyresgäst. Därutöver finns ytterligare cirka 700 kvm på takvåningen med 80 kvadratmeter egen takterrass, samt cirka 790 kvm i markplan med möjlighet till egen entré.

I kvarteret och med direkt access från fastigheten ligger ett nyligen öppnat SATS-gym, en ICA-butik, Systembolaget och Holy Greens samt konferens och coworking av Convendum. Fleminggatan 20 har för avsikt att addera till den höga servicenivån med en restaurang på bottenplan och en gemensam reception för fastigheten.

Hållbarhet är en av de viktigaste aspekterna i projektet, och projektet arbetar för att uppnå klassificeringen BREEAM ”Very Good” samt en Fitwel-certifiering.

Teamet för Flemingatan 20

Lokal ägarrepresentant: NCAP. Förvaltare: Novi Real Estate. Uthyrare: Cushman & Wakefield. Arkitekter: Studio Stockholm Arkitektur. Projektledare och byggherreombud: RED Management. Avtal: Törngren Magne.  

 

 


Bild över Falu lasaretts nya akutmottagning. Illustration: Arkitema arkitekter

 

 

 

 

 

För att förbättra patientsäkerheten, korta vårdtider och vårdköer och kunna erbjuda en bättre och samlad vård på hemmaplan gör Region Dalarna nu en rejäl investering för Falu lasaretts akutmottagning. ByggDialog har upphandlats som totalentreprenör för projektet som förväntas kosta närmare en halv miljard kronor.

Den befintliga akutmottagningen ska få sex nya våningar med lokaler för högteknologisk vård så som röntgen, laboratoriemedicin, intensivvård och onkologi. Det är ett komplicerat projekt som krävt lång planeringstid. Akutmottagningen kommer fortsätta att bedriva sin verksamhet under hela byggnationen, något som ställer höga krav på planering, samordning, logistik och patientsäkerhet.

– Det är klart att under byggtiden så kommer det vara lite stökigt, men jag känner mig väldigt trygg och glad att vi idag kan presentera vår entreprenör som är väldigt van vid att jobba med den här typen av projekt, och som också sätter patientsäkerheten och personalens arbetsmiljö och säkerhet i första rummet säger Sofia Jarl, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden (C).

ByggDialog har genomfört flera sjukhusprojekt som har haft pågående verksamhet under tiden, och jobbar aktivt med riskanalyser, åtgärdsplaner och samordningsmöten med verksamheterna under hela projektets gång. Dialogen och samarbetet med dem är jätteviktigt, och tillsammans kan vi planera moment och störande arbeten så arbetsmiljön och patientsäkerheten blir så bra som möjligt.

– Det känns jättekul för oss att dra i gång det här projektet, och fortsätta vårt samarbete med Region Dalarna. Det är en komplex byggnation och vi kommer lägga väldigt mycket fokus på säkerhet för patienter, besökare och arbetsmiljön för personalen. Vår samverkansmodell bygger på dialog och öppenhet så vi är trygga med att kunna genomföra projektet på ett säkert och kvalitativt sätt, säger Michael Sundhäll, vd för ByggDialog.

– Bygget omfattar 11.000 kvadratmeter nybyggnation plus ombyggnation av befintligt hus, på cirka 2.000 kvadratmeter. Det är en stor investering för regionen men kommer samtidigt ge flera positiva effekter för Dalarnas invånare. Bland annat ska en ny magnetröntgenkamera installeras, något som kommer bidra till att kapa vårdköerna och ge exempelvis cancersjuka snabbare vård. Projektet genomförs i samverkansformen partnering. Redan i september startar projekteringen och cirka ett år senare, i september 2022, är byggproduktionen planerad att dra igång. Sjukhuset ska stå klart i maj 2025, säger Michael Sundhäll.  

 

 


Husherren Fastigheter AB köper Sparbanken Rekarne huvudkontor i centrala Eskilstuna.

 

 

 

 

 

Som ett led i målsättningen att fokusera på sin kärnverksamhet säljer Sparbanken Rekarne sina fastigheter i centrala Eskilstuna. Croisette Real Estate Partner var säljrådgivare till Sparbanken Rekarne. Köpare till fastigheterna, Vipan 18 & 19, är Husherren Fastigheter AB, ett familjeföretag som startades 1991 av Leif Carlsson. Idag är det andra generationen Carlsson som driver företaget vidare med Magnus Carlsson som vd. Kunderna kommer inte att märka någon skillnad då banken kommer att finnas kvar i samma lokaler men nu som hyresgäster. Köpeskillingen baseras på ett underliggande fastighetsvärde om 92,5 Mkr.

– Vi är övertygade om att vi i Husherren Fastigheter AB hittat en ansvarsfull och långsiktig ägare som kommer förvalta vårt huvudkontor väl. Det känns extra roligt att de väljer att köpa våra fastigheter som ett första insteg på fastighetsmarknaden i centrala Eskilstuna. Det visar att de, precis som vi tror på Eskilstuna som marknad och vi önskar dem lycka till med fortsatta investeringar, säger Sparbanken Rekarnes vd, Annika Helg.

– Vi tackar Sparbanken Rekarne för förtroendet att få förmedla deras fina och välskötta huvudkontor. Vi är nöjda med försäljningsprocessen där det varit ett stort intresse från både lokala, regionala och nationella investerare vilket är ett bevis på att Eskilstuna är en stark geografisk marknad, säger David Almqvist, Co-head of Transactions, Croisette Real Estate Partner.


  

 

 


Jonas Grandér, vd för och grundare av Nordika.

 

 

 

 

 

Nordika och Partners Group säljer två bilanläggningar i Sundsvall och Härnösand till Tvättbjörnen.
Fastigheterna är uthyrda på långa avtal till Berner Bil som är norra Sveriges ledande återförsäljare av Volkswagen, Skoda och Audi. Fastigheterna håller mycket gott skick och omfattar cirka 8.200 kvadratmeter uthyrbar area. Nordika har tillsammans med Berner Bil moderniserats och uppdaterat fastigheterna för att motsvara de höga krav som Audi och Volkswagen ställer på sina återförsäljare.

Jonas Grandér
, vd för Nordika, säger:
– Vi förvärvade fastigheterna för snart 10 år sedan och har haft en väldigt fin relation med Berner Bil. Tillsammans har vi utvecklat fastigheterna till fina fastigheter av hög kvalité som möjliggör för Berner Bil att fortsätta vara en ledande aktör inom sin nisch. Inför en avyttring har vi sökt en lokalt starkt förankrad fastighetsägare som förstår och värdesätter Berner Bil och deras verksamhet – och det har vi funnit i Tvättbjörnen och dess legendariska ägare – Stig Svedberg.

Stig Svedberg, vd och ägare av Tvättbjörnen kommenterar förvärvet:
– Det är, två fina fastigheter med hög kvalité som passar in väl med de övriga i Tvättbjörnens fastighetsbestånd.

Nordika är ett onoterat svenskt fastighetsbolag som ägs av nordiska institutioner. Fokus ligger på investeringar främst i Sverige och Finland. Nordika har sedan starten 2011 förvärvat och förvaltade fastigheter med ett värde av 7 miljarder kronor. Företaget har blivit uppmärksammat för sin förmåga att stabilisera komplexa tillgångar där Nordikas kreativa idéer och förmåga att genomföra förändring, ger väl fungerande och långsiktigt hållbara fastigheter.

Tvättbjörnen Förvaltning AB är ett väletablerat fastighetsbolag. Bolaget förvärvar, äger, utvecklar och förvaltar fastigheter främst i centrala Sundsvall. Tvättbjörnens målsättning är att kunna erbjuda bostäder och lokaler med hög service och kvalitet belägna i attraktiva områden. Tvättbjörnen Förvaltning AB startade 1984 med sin första fastighet och har under de följande åren vuxit sig allt större. Bolaget är måna om att fortsätta kännas som det lilla fastighetsbolaget som själva håller i förvaltning och fastighetsservice.  

 

 


De nya kvarteret i Knivsta som HMB Construction ska bygga består av två huskroppar som byggs kring en gemensam innergård. Visionsbild: Falugruppen

 

 

 

 

 

HMB Construction, dotterbolag i AF Gruppen, ska bygga ett nytt centralt bostadskvarter i Knivsta, söder om Uppsala på uppdrag av Genova och Redito.

Kvarteret består av 133 bostäder med hyresrätt och blir det första av tre kvarter i Segerdal, som ska bli den stadskärna som Knivsta saknar idag. Kontraktssumman är 210 Mkr, exklusive moms.

Projektet har utvecklats av Genova Property Group och Redito och projekterats av HMB, som nu även får totalentreprenaden.

Kvarteret består av två huskroppar som byggs kring en gemensam innergård. En blandning av små och större bostäder ska passa både ungdomar, familjer och seniorer. Entrévåningen består av både lokaler och bostäder med uteplatser och grönytor. Utöver bostäderna byggs torg, gågator och gröna stråk. Kvarteret planeras stå klart under 2023.

– Vi har samarbetat med Genova i två tidigare projekt, bland dem det uppmärksammade bostadshuset Balneum i Gröndal i Stockholm, och ser fram emot att bidra till ytterligare ett lyckat projekt, säger Krister Karlsson, vd för HMB Construction.

Till projekt Segerdal hör ytterligare två kvarter, där HMB idag är involverat i projekteringen.

Knivsta kommun är en av Sveriges snabbast växande kommuner med ambitionen att utveckla Knivsta från ett pendlarsamhälle till en småstad med en egen attraktionskraft. Kommunens vision är att Knivsta till 2025 ska växa från dagens drygt 18.000 till 25.000 invånare.

HMB Construction är ett av Sveriges 30 största byggföretag med kontor i Falun, Gävle, Eskilstuna, Örebro, Västerås, Uppsala och Stockholm. HMB har 330 medarbetare och omsätter 1,4 Mdr kr (2020). HMB är en del av AF Gruppen Sverige, en av de snabbast växande byggkoncernerna på den svenska marknaden. Koncernen omfattar sex bolag med cirka 800 medarbetare och en omsättning på 4 Mdr kr.


 

 


Styrelsen för John Mattson har utsett Per Nilsson till ny vd. Han efterträder Siv Malmgren som går i pension. Per Nilsson har en bred fastighetskompetens med flera års erfarenhet av utveckling och förvaltning och han kommer närmast från Klövern AB, Stockholm.


 


Per Nilsson blir vd för John Mattson senast den 10 januari 2022.Per Nilsson har sedan 2014 haft flera chefspositioner inom Akademiska Hus och Klövern, närmast i rollen som regionchef projektutveckling med ansvar för Klöverns projekt- och stadsutveckling i region Stockholm Norr och Väst. Han har även arbetat som managementkonsult med uppdrag för bland annat byggbranschen samt arbetat inom aluminiumindustrin i en global strategisk roll. Per Nilsson har en civilingenjörsutbildning inom industriell ekonomi från Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. 

– Efter en noggrann rekryteringsprocess är det glädjande att idag kunna presentera Per Nilsson som ny vd för John Mattson. Med sin breda erfarenhet från fastighetsbranschen och sin goda ledarskapskompetens är styrelsen övertygad om att Per är rätt person att ta vid det tillväxtarbete som Siv Malmgren så framgångsrikt har skapat en plattform för. Jag hälsar Per varmt välkommen till John Mattson och vill samtidigt tacka Siv Malmgren för mycket gott arbete under sina totalt 25 år i bolaget, varav 15 år som vd, säger John Mattsons styrelseordförande Johan Ljungberg.

John Mattson Fastighetsföretagen AB noterades på börsen 2019, dessförinnan var bolaget familjeägt av arvtagare till byggmästare John Mattson. Bolaget är nu väl etablerat på börsen och en tillväxtresa pågår. John Mattson har det senaste året expanderat utanför Lidingö och finns nu även i Sollentuna, Stockholm, Nacka och Upplands Väsby.

– John Mattson är ett fint och välskött bolag med en spännande tillväxtstrategi. Jag ser mycket fram emot att tillträda som vd och tillsammans med medarbetare och styrelse vidareutveckla bolaget. Med mina erfarenheter från flera roller, inom både fastighetsbranschen och andra branscher, kan jag bidra med att bygga de viktiga strukturer som krävs för ett växande bolag, säger Per Nilsson, tillträdande vd.

Per Nilsson kommer att tillträda rollen som vd senast den 10 januari 2022.


  

 

 


NCC och Aros Bostad bygger 155 lägenheter i andra etappen av det nya bostadskvarteret Invernesshöjden i östra Mörbylund, Danderyd. Illustration: Aros Bostad

 

 

 

 

 

NCC ska i samverkan med Aros Bostad bygga cirka 155 lägenheter i andra etappen av det nya bostadskvarteret Invernesshöjden i östra Mörbylund, Danderyd. Projektet har ett ordervärde på cirka 320 Mkr.

– I och med entreprenadavtalet kan vi se fram emot ännu en projektstart i år. Aros Bostad har arbetat tillsammans med NCC i flera tidigare bostadsprojekt och vi har stor respekt för NCC:s kunnande inom entreprenad- och hållbarhetsfrågor, säger Magnus Andersson, vd för Aros Bostad.

NCC och Aros Bostad ingick ett samverkansavtal i december 2017 om att utveckla Invernesshöjden i södra Danderyd, ett nytt bostadskvarter med över 400 lägenheter och en förskola.

Den första etappen innefattade 86 bostadsrättslägenheter fördelade i två bostadshus. Inflyttningen har nu påbörjats i dessa. Nu inleds etapp två och NCC:s uppdrag omfattar nybyggnation av cirka 155 bostadsrättslägenheter. Bostadshuset uppförs som lamellhus med underliggande två våningar garage och bostadskomplement. Lägenheterna är välplanerade i storleken 1-6 rum och kök inklusive balkong eller uteplats.

– Sedan 2017 har vi ett mycket bra samarbete med Aros Bostad. Nu tar vi med oss alla goda erfarenheter till projektets andra etapp där vi kommer att bygga cirka 155 lägenheter i bostadskvarteret Invernesshöjden. I augusti påbörjas markarbetet och själva bostadsproduktionen i mitten av februari 2022, säger Annika Grönberg, avdelningschef för NCC Building Sweden.

Byggstart sker i augusti 2021 och första inflyttning beräknas ske i slutet av 2024. Affären uppgår till cirka 320 Mkr och orderregistreras i tredje kvartalet 2021 i affärsområde NCC Building Sweden. Entreprenaden utförs i samarbete med NCC Infrastructure.


  

 

 


Knut Pousette, vd för Fastator.

 

 

 

 

 

Fastator och dess innehavsbolag Företagsparken har genom ett flertal transaktioner ingått avtal om att förvärva fastigheter i Helsingborg, Östersund, Höganäs, Skövde, Vara, Ale, Vårgårda samt Pedersöre i Finland med ett totalt underliggande fastighetsvärde om 780 Mkr och att avyttra fastigheter i Helsingborg med ett totalt underliggande fastighetsvärde om 245 Mkr. Förvärven omfattar en total uthyrningsbar yta om cirka 108.000 kvm med hyresintäkter om 52 Mkr och avyttringarna omfattar en total uthyrningsbar yta om cirka 22.000 kvm med hyresintäkter om 12 Mkr.

Tillträden och frånträden har skett respektive kommer att ske vid ett antal olika tidpunkter mellan 30 juni och 1 oktober 2021.

Förvärven finansieras med eget kapital och banklån.

– Vi fortsätter att vara transaktionsintensiva och adderar högavkastande fastigheter med stabila hyresgäster till vårt innehavsbolag Företagsparken, och vi arbetar vidare med ett flertal ytterligare potentiella förvärv, kommenterar Knut Pousette, Fastators vd.