16 april 2024

Redaktionen

alt
Ikano och Ikea äger totalt 85 000 kvm handel i Matkus, söder om Kuopio i mellersta Finland.

 

I morgon invigs Matkus Shopping Center i Kuopio – Ikano Retail Centres första köpcentrum i Finland. Matkus Shopping Center ligger i ett expansivt område söder om Kuopio. Här har Ikano tillsammans med Ikea en total yta på cirka 85 000 kvm.

 

– I Kuopio kommer besökarna att hitta ett av Finlands största urval av modebutiker. Bland de runt 90 butikerna hittas förutom H&M och Clas Ohlson andra ledande kedjor som KappAhl, Stadium och Esprit, säger Tuire Nyberg, Country Manager Finland.

 

Enligt Jan Kristensson, vd Ikano Retail Centres, räknar bolaget med att få se omkring 4 miljoner besökare om året.

 

– Butiksmixen kompletterar Ikeas utbud och kommer att dra kunder såväl från östra som centrala Finland, säger han.

 

Flera nordiska städer står på tur för nya handelsplatser. Utöver Matkus Shopping Center bygger Ikano just nu i Kungens Kurva, Uddevalla och Borlänge. Dessutom pågår förberedelser för ett köpcentrum i Umeå och en volymhandelsplats i Älmhult.

alt
Kerstin Lindberg Göransson, vd Akademiska Hus.

 

Trots ett starkare driftöverskott om 2 765 Mkr (2 583), minskade Akademiska Hus vinsten för årets första nio månader till 1 776 Mkr (1 872). Orsaken till den något lägre vinsten var att finansnettot för perioden blev minus 561 Mkr (-363) och att värdeförändringar i fastighetsbeståndet sjönk till 256 Mkr (343).

 

Den totala finansieringskostnaden hade vid periodens slut ökat betydligt eller till 4,58 procent (3,14), i första hand beroende på att kostnaden för värdeförändringarna för finansiella derivatinstrument steg till 1,33 procent (-0,01).

 

Totalt ökade koncernens skulder till 35 557 Mkr (35 281) samtidigt som förvaltningsfastigheternas värde steg till 54 352 Mkr (51 481), liksom de totala tillgångarna som ökade 62 609 Mkr (61 321).

Bolaget har eftersträvat en lång genomsnittlig kapital- och räntebindningstid om 27,7 år för sin stora obligationsportfölj.

 

Den genomsnittliga kapitalbindningen i den totala skuldportföljen minskade till 6,8 år (7,2). Räntebindningen, exklusive innehavet i den långa obligationsportföljen, sjönk till 3,0 procent (3,5 procent vid årsskiftet).

 

I en utförlig kommentar i rapporten menar Akademiska Hus att utvecklingen av framtida kreditpåslag ter sig osäker på grund av den finansiella oron och de hårdare reglerna på de finansiella marknaderna som ska genomföras.

 

Hyresintäkterna ökade till 3 937 Mkr (3 837), i huvudsak beroende på fler driftsatta nybyggda fastigheter, framförallt i Stockholm och i Uppsala.

 

Vakansen i fastighetsbeståndet om 3,2 miljoner kvm blev oförändrat 2,6 procent, medan den genomsnittliga kontraktstiden minskade till 5,4 år (5,6).

 

Akademiska Hus har en rekordstor projektportfölj om 22 Mdr kr i beslutade och planerade projekt. Därutöver finns det idéprojekt om 4 Mdr kr.


Koncernen Akademiska Hus ska upplösas genom en fusion. Det betyder att bolaget inte framtiden inte ska äga enskilda dotterbolag, vilka är sex till antalet i dag. Motiven till fusionen sägs i rapporten vara: 1. En mer flexibel kapitalstruktur skapas. 2. Bättre förutsättningar för en mer effektiv organisationsstruktur. SF

tisdag, 30 oktober 2012 20:08

HSB begär hjälp av polisen i Solna

alt
HSB ska riva kolonistugorna i Pampas, Solna. Men i stugorna finns många hemlösa.

 

HSB Stockholm  har i skrivelse till ledningen av Solna stad begärt att staden snabbinkallar till ett möte mellan staden och berörda parter, HSB, Polisen och Stadsmissionen om hur man ska komma till rätta med de problem som uppstått vid ett kolonistugeområde vid Pampas, som ska rivas, men som nu ockuperats. Området ägs av HSB och där ska byggas bostäder.

 

I brevet skriver Anders Svensson, vd för HSB Stockholm, att man behöver hjälp med att hantera ett svårlöst socialt problem med hemlösa personer som ockuperat ett kolonistugeområde på ett markområde som tillhör HSB. Kolonistugorna ska rivas och de personer som vistas i området kommer inte ha någonstans att ta vägen. HSB har tagit kontakt med Stadsmissionen och behöver nu, tillsammans med Solna stad, hitta en bra lösning för dessa personer.

alt
Av Aspuddens 4 400 bostäder ägs drygt 1 100 av Stockholmshem.

 

En ny skola, 57 nya förskoleavdelningar och mellan 1 300 och 1 600 nya bostäder. Det är en del av förslaget till utveckling av stadsdelarna Aspudden och Midsommarkransen, strax utanför tullarna söder om Stockholm som nyss har gått ut på samråd, fram till den 28 december. Programmet bygger på intentionerna i Promenadstaden och följer strategin fortsätt att stärka centrala Stockholm, som bland annat innebär att flera närförorter förstärks.

 

Den nya skolan föreslås placeras centralt, vilket ger bra förutsättningar för elever från ett stort upptagningsområde. Av de 57 nya förskoleavdelningarna föreslås 37 etableras i fristående byggnader.

 

Flera förskolor i stadsdelarna har idag ett tidsbegränsat bygglov som går ut inom de närmaste åren. Förslaget innebär fler förskoleavdelningar än vad behovet beräknas till, vilket ger en god planberedskap för framtida barnkullar.

 

– Jag är glad över planerna för drygt 1 300 nya bostäder i Aspudden och Midsommarkransen. Dock är det viktigt att vi planerar utifrån en helhetslösning som gynnar så många människor som möjligt, till exempel genom upprustade grönområden och bättre gång- och cykelbanor samt utvecklad närservice som fler caféer och småbutiker, säger Regina Kevius (M) stadsbyggnadsborgarråd  i Stockholm.

tisdag, 30 oktober 2012 19:57

Logistic Contractor bygger stort i Halmstad

alt
Logistic Contractor har avtalat ett hyreskontrakt om 15 år i Halmstad med Tata Byggsystem AB

 

Logistic Contractor har signerat ett hyreskontrakt på 15 år med Tata Byggsystem AB för en nybyggnad av lager och kontor. Projektet har en uthyrningsbar yta om cirka 15 000 kvm, varav 950 kvm kontor, och ligger i Kårarp i norra Halmstad, nära norra avfarten från E20/E6.

 

Logistic Contractors vd Anders Bothén är mycket nöjd med detta kontrakt som dels är Logistic Contractors första uppdrag i Halmstad, dels är det första uppdraget för Tata Group. Byggstart sker  i vår och bygtiden är cirka ett år. Långsiktig ägare till projektet är inte klart ännu.

tisdag, 30 oktober 2012 19:52

Peab bygger Umeås högsta bostadshus

alt
Peab bygger Umeås högsta bostadshus om 52 meter åt HSB.

 

Peab och HSB bygger Umeås högsta bostadshus i den nya stadsdelen Sandåkern. Den första etappen består av 89 bostadsrättslägenheter fördelade i två punkthus. Det ena huset blir Umeås högsta bostadshus med 52 meter. Kontraktssumman uppgår till cirka 135 Mkr.

 

Bostadshusen blir 10 respektive 15 våningar höga. Lägenheterna kommer att ha en boendeyta på mellan 55 och 118 kvm och inflyttning kommer att ske under hösten 2013. Prefabmontaget är klart och taken är nyligen färdigställda.

alt
Det blev jätteköer när Hemlingby Retail, söder om Gävle, öppnade i torsdags.

 

alt

Jonas Grandér, vd Nordika Fastigheter.

 

Nordika förvärvar en nybyggd handelsfastighet i Hemlingby, söder om Gävle av TK Development för 110 Mkr. Fastigheten i Hemlingby handelsområde, södra Gävle, omfattar en uthyrningsbar area om cirka 8 300 kvm. Fastigheten är fullt uthyrd till ÖoB, Rusta, Jysk och Stadium Outlet på långa avtal.

 

Jonas Grandér – Nordikas vd kommenterar affären:

– Det är glädjande att förvärva en nybyggd handelsfastighet i ett attraktivt handelsområde med starka hyresgäster. Vi är positiva till Gävle som stad och Hemlingby som ett centrumnära handelsområde. Fastigheten kompletterar Nordikas övriga innehav väl och givet konjunkturen ser vi den defensiva hyresgästmixen som bland de bästa.

 

Dan Fæster, vd på TK Development Sweden Holding AB, säger:

– Vi är glada över att ha gjort vår första affär med Nordika Fastigheter och vi ser fram emot att göra fler affärer med dem i framtiden.

 

Det blev en jättekö när det nya köpcentrumet öppnade i torsdags, vilket en TV-sändning visade. Ullaredsstämning, sa någon i jättekön. Hemlingby är en av framtidens handelsplatser i Gävle, med god synlighet från E4:an, endast cirka 3 kilometer till centrala Gävle.

 

I en kommentar kan sägas att Nordika, som samägs av Ericssons pensionsstiftelse, växer tryggt. Totalt har Nordika tagit in cirka 0,5 Mdr kr, vilket möjliggör ett förvärvsutrymme om cirka 2 Mdr kr.

 

I maj 2011 köpte Nordika tomträtten Aura 1 om 13 000 kvm i Kista av Diligentia. Fastigheten, som tidigare var Philips huvudkontor, hade vid förvärvet vakanser om 40 till 50 procent, men även en byggrätt om cirka 18 000 kvm.

 

I februari i år gjorde Nordika en sale-leaseback-affär med Berners vid ett förvärv av två handelsfastigheter om totalt 8 000 kvm i Birsta, Sundsvall respektive Härnösand. Säljaren Berners, en av norra Sveriges ledande bilhandlare, tecknade samtidigt för de två fastigheterna 15-åriga hyresavtal.

 

I affären med TK Development bedömer Fastighetsaktien Nordikas direktavkastning till nära 8 procent.

alt
Det nya köpcentrumet i Strömstad ska kosta 250 miljoner kr. Bild: Bunde Eiendom AS.

 

Norska BT Property Strömstad AB har lämnat in ansökan om bygglov för ett köpcentrum om 15 000 kvm på Lilla Oslovägen i Strömstad, skriver Strömstads Tidning. Bakom BT Property Strömstad står de tre norska företagen Lani Estate AS, Bunde Eiendom och Front Property AS. Lani Estate ägs av Block Watne-ägaren Lars Nilsen, medan Torstein Tvenge med familj äger Bunde Eiendom och Front Property AS.

 

Enligt bygglovsansökan ska gallerian byggas i två våningar ovan jord med ett parkeringsdäck under jord. Huvuddelen av ytorna blir för butiker, medan 4 000 kvm är för en matvaruaffär samt ytor för en food court. Totalt planeras 600 parkeringsplatser.

 

Kostnaden beräknas till 250 miljoner kr. Målet är att starta byggnationen i februari 2013.

 

Enligt ansökan kommer det nya köpcentrumet att byggas längs Lilla Oslovägen, nära det som i dag är Strömstads Köpcenter och ner mot en byggnad som inrymmer Kontorsvaruhuset, Quality Outlet och Åhlunds. I en första etapp ska flera byggnader som i dag finns i området rivas.

 

– Det är ett stort steg som tagits, en milstolpe, med vår bygglovsansökan. Vi jobbar på heltid för att få avtal med nya hyresgäster till det nya centret, säger Jörgen Fremstad, projektchef på Bunde Eiendom AS.

måndag, 29 oktober 2012 21:00

Nya Sats i Kista

alt
SATS öppnar snart 1 700 kvm nya lokaler i Kista Science Tower.

 

Nu i mitten av november öppnar SATS sina nya lokaler om 1 700 kvm i Kista Science Tower. De nya lokalerna finns på det andra planet i Kista Galleria, precis innanför dörrarna från Kista Science Tower och granne med Åhléns.        


Designen på centret kommer  att vara helt i enlighet med företagets nya profil. Den tidigare lokaliseringen i Kista Science Tower kände SATS som lite avsides, därför togs det ett beslut om att byta lokaler när möjligheten uppstod.

 

Nya SATS i Kista har en stor konditionsavdelning, stora öppna ytor för individuell träning, två inspirerande gruppträningssalar och en cykelsal. Därutöver finns generösa och öppna ytor för friviktsträning, styrketräning i maskin samt för personlig träning

 

Centret är handikappsvänligt.

måndag, 29 oktober 2012 20:58

1 229 nya bostäder i Stockholm

alt
Stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius (M).

 

Stadsbyggnadsnämnden har antagit detaljplaner för totalt 1 229 bostäder i Stockholms stad. Av dessa
 kommer 30 hyresrätter att byggas i Bagarmossen,

14 hyresrätter i Bandhagen, 80 hyresrätter i Blackeberg, 50 bostadsrätter på Ladugårdsgärdet och 55 bostadsrätter i Rågsved. Slutligen ska, vilket Dagens Fastighetsaktie tidigare rapporterat, cirka 1 000 studentlägenheter byggas i Albano.

 

Stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius (M) säger:
    – År 2024 bor en miljon människor i Stockholm och för att möta utvecklingen pågår och planeras hundratals små och stora byggprojekt. Vid stadsbyggnadsnämndens sammanträde den 25 oktober togs ett beslut om att anta flera olika detaljplaner som innehåller 1 229 nya bostäder. Detaljplanen för Albano har godkänts av kommunfullmäktige. Det är viktigt att vi håller en hög takt i bostadsbyggandet och därför är jag är glad att vi har gett klartecken för ytterligare 1 229 bostäder. Det finns en stor efterfrågan på hyresrätter och av 1 229 lägenheter är så många som 1 124 hyresrätter.