24 april 2024

Redaktionen

onsdag, 06 februari 2013 22:59

Huge rekryterar Daniels

alt
Anders Daniels lämnar SFV.

 

alt

Åsa Hedenberg, vd för Huge Fastigheter.

 

Anders Daniels har tillträtt på en nyinrättad tjänst som chef för Huge Fastigheters nya affärsområde Boende. Han kommer närmast från Statens Fastighetsverk, där han arbetade med verksamhetsutveckling och förvaltning.

 

Sedan årsskiftet har Huge, helägt av Huddinge kommun, tre affärsområden som följer de tjänster företaget erbjuder, det vill säga boende, kommunal service och kommersiell service. Tidigare har de strategiska boendefrågorna legat i samma affärsområde som kommunal service.

 

– Jag är glad över att förstärka vår ledningsgrupp. Med Anders Daniels kommer vi att kunna ge boendet ett större fokus och ägna våra bostadshyresgäster ännu mera omtanke. Han fyller en viktig roll i vårt arbete med att skapa ett modernt och professionellt fastighetsbolag, säger Åsa Hedenberg, vd för Huge Fastigheter.

onsdag, 06 februari 2013 16:39

AMF vässar centrumhandeln

alt
Karolin Forsling, affärsområdeschef retail, AMF Fastigheter.

 

alt

Tobias Edberg. Bild: Vasakronan, fotograf: Gustav Kaiser

 

I ett samtal med Karolin Forsling, affärsområdeschef retail, AMF Fastigheter, förklarar hon att det är väsentligt att förtydliga och kontinuerligt stärka AMF Fastigheters fem innerstadsgallerior: Gallerian Hamngatan, Mood, Fältöversten, Västermalmsgallerian och Ringen. Kring dessa gallerian finns skilda gatumiljöer

och identiteter som fordrar specifika utbud och utveckling av butiker, service och restauranger.

 

Nu har AMF Fastigheter rekryterat Tobias Edberg till ny centrumchef för Gallerian på Hamngatan i Stockholm. Han ersätter Anders Pettersson som tillträder en nyinrättad tjänst som kommersiell chef för alla AMF Fastigheters innerstadsgallerior.

 

Den nye centrumchef för Gallerian på Hamngatan, Tobias Edberg, har lång och bred erfarenhet inom retail och han kommer närmast från Vasakronan där han har arbetet som fastighetschef och affärsutvecklare. Han börjar hos AMF Fastigheter i april 2013.

 

– Med Anders Pettersson som kommersiell chef för alla våra gallerior och Tobias Edberg som centrumchef för Gallerian på Hamngatan vässar vi handelskompetensen inom AMF Fastigheter ytterligare, säger Karolin Forsling i en kommentar.

 

– Jag ser fram emot att få vara en del av AMF Fastigheter och vidareutveckla Gallerians position som en av Sveriges mest framgångsrika handelsplatser, säger Tobias Edberg, tillträdande centrumchef, AMF Fastigheter.

tisdag, 05 februari 2013 20:24

Wihlborgs ökade vinsten till 823 Mkr

alt
Anders Jarl, vd Whilborgs.

 

År 2012 blev ett positivt år för Wihlborgs. Vinsten efter skatt steg till 823 Mkr (665), vilket motsvarade 10,71 kr (8,65) per aktie. Till ökningen bidrog den sänkta bolagsskatten, vilket gav en positiv engångsintäkt om 265 Mkr. I resultatet ingick värdeförändringar för fastigheter med 140 Mkr (515) och för derivat med -136 Mkr (-336).

 

Förvaltningsresultatet ökade med 4,4 procent till 685 Mkr (656), vilket skapade förutsättningar för en ökad utdelning och fortsatt tillväxt i bolaget. Föreslagen utdelning är 4,00 kr (3,75), motsvarande 307 Mkr.

 

Hyresintäkterna ökade med 4,2 procent till 1 505 Mkr (1 445). Uthyrningsgraden var oförändrat 92 procent. Nettouthyrningen var positiv för tjugonde kvartalet i rad. För helåret uppgick den till 34 Mkr (123). Driftsöverskottet steg med 5,5 procent till 1 099 Mkr (1 042).

 

Under året investerade Wihlborgs för 1 827 Mkr, varav 1 076 i befintligt bestånd och 751 i nya fastigheter. Detta bidrog till att fastigheternas redovisade värde ökade till 19 876 Mkr (18 046).

 

Skulderna ökade till 11 786 Mkr (10 488) och finansierades till en medelränta om 3,57 procent (3,62). Det egna kapitalet steg till 6 138 Mkr (5 600), motsvarande en soliditet om 30,0 procent (30,1). LE

tisdag, 05 februari 2013 20:22

AF Gruppen bygger för 240 Mkr i Göteborg

alt
AF Gruppen uppför 12 700 kvm i centrala Älvstaden.

 

AF Gruppen har ingått avtal värt 240 Mkr med AF Fastighet 1380 AB om att uppföra Glasiären, en byggnad om 12 700 kvm i centrala Älvstaden, Göteborg. Byggnaden kommer att bestå av fem våningar med kontor, handel och fitnesscenter och garage. Färdigställandet beräknas ske i slutet av 2014. I angränsande tomter pågår utveckling av totalt cirka 2 000 lägenheter.

 

Byggnaden kommer att byggas på principerna om Miljöbyggnad Silver med höga krav på energieffektivitet och hållbarhet. Det gör en distinkt arkitektur och ligger i, som är den framtida navet i den nya Göteborg. AF Gruppen äger en tredjedel av AF Fastighet 1380 AB. Andra som deltar i investerargruppen är Brødrene Jensen och EKO Eiendom.

tisdag, 05 februari 2013 20:15

Beslut om 2 662 nya bostäder i Stockholm

alt
Finansborgarrådet Sten Nordin (M) och borgarrådet Joakim Larsson (M), ordförande i exploateringsnämnden.


På årets första sammanträde i morgon den 7 februari kommer Stockholms exploateringsnämnd att fatta beslut om markanvisningar för 2 662 nya bostäder. Av dessa är 757 bostadsrätter, 1 090 studentbostäder, 350 tillfälliga studentbostäder och 465 hyresrätter.
 

– Med den här nämnden rivstartar vi markanvisningsåret och visar att vi menar allvar med att det ska byggas mer i Stockholm, säger finansborgarrådet Sten Nordin (M).


Enligt borgarrådet Joakim Larsson (M), ordförande i exploateringsnämnden är  målsättningen att på stadens mark anvisa 4 000 nya bostäder varje år.

tisdag, 05 februari 2013 20:12

Newoffice hyr ut 1 300 kvm åt KLP

alt
Appelberg Publishing Group blir först in på de vakanta ytorna i Birger Jarlsgatan 43.

 

Appelberg Publishing Group blir först in på de vakanta ytorna i fastigheten på Birger Jarlsgatan 43 som förvärvades av KLP i somras. De hyr cirka 1 300 kvm och flyttar in 15 juni. Newoffice agerar uthyrningskonsult åt KLP och Cresnia AB har agerat hyresgästkonsult åt Appelberg.

 

Appelberg, som ingår i Stampen-koncernen, är en av Sveriges största leverantörer av redaktionell kommunikation. De övriga lediga ytorna i fastigheten om totalt ca 2 500 kvm är samtliga ute på offert.

 

– Vi har ett bra tryck på alla lediga lokaler säger Anette von Mentzer, fastighetsdirektör på KLP.

tisdag, 05 februari 2013 20:09

SFV renoverar för 690 Mkr

alt
Kv. Loen i Stockholms Klarakvarter får tre nya våningar.

 

Statens fastighetsverk (SFV) avslutar nu renoveringen av kvarteret Loen i Stockholms Klarakvarter. I samband med renoveringsarbetena har SFV adderat tre våningar om 3 400 kvm för att få fler kontorsarbetsplatser. SFVs budget för om- och tillbyggnaderna för kvarteren Loen är fastställd till 690 Mkr. Den slutliga kostnaden sammanställs när projektet är helt avslutat i juni 2013. Prognosen visar att budgeten inte kommer att överskridas.

 

Regeringskansliet hyr knappt 20 000 kvm, varav cirka 16 000 kvm kontorsytor inklusive rum för ledning, möten, pentryn och hygienutrymmen. Totalt handlar det om 629 arbetsplatser. Övriga 4 100 kvm omfattar framför allt Regeringskansliets entré och bibliotek. Ny hyresgäst är Dansmuseet som hyr cirka 1 500 kvm med inflyttning i vår. Dessutom ska SFV, förvaltningsområde Regerings- och domstolsbyggnader hyra 667 kvm. Stor vikt har även lagts på att sänka energiförbrukningen för kvarteret.    

 

– Bland annat har vi installerat 250 kvm solpaneler på taket. Dessa genererar tillskottsvärme som på sommaren omvandlas till kyla. Andra energiåtgärder är effektiv värmeåtervinning i ventilationen, belysning som styrs av närvarogivare och energieffektiva fönster med samma utseende som de ursprungliga, säger Charlotta Andersson, fastighetschef vid Statens fastighetsverk.

tisdag, 05 februari 2013 00:00

Skanska rekryterar stabschef

alt
Christoffer Järkeborn.

 

För att stärka Skanskas roll som en modern och innovativ samhällsbyggare har bolaget tillsatt Christoffer Järkeborn som ansvarig för Public Affairs i Sverige. Han tillträder sin nya tjänst den 1 mars och kommer närmast från Justitiedepartementet, där han är stabschef.

 

– Rekryteringen av Christoffer Järkeborn är ett viktigt led i vårt arbete med att utveckla våra samhällskontakter och aktivt vara en del av samhällsutvecklingen. Hans erfarenhet från den publika sektorn är också värdefull för att stärka Skanskas position bland offentliga kunder på den svenska marknaden, säger Henrik Svanqvist, Head of Public Affairs Skanska AB.

måndag, 04 februari 2013 23:55

Eva Ellenfors lämnar Einar Mattsson

alt
Eva Ellenfors slutar efter tre år.

 

Eva Ellenfors lämnar sin tjänst som fastighetschef i Einar Mattsson Fastighets AB. Sedan 2009 har hon har lett förändringen av verksamheten för fastighetsbolaget, från ägarstyrning till målstyrning.

 

– Det har varit mycket intressant och inspirerande att bygga en modern fastighetsaffär åt Einar Mattsson, intensiva år med stort förändringsarbete. Arbetet går in i en förvaltande fas, och det känns naturligt att lämna över stafettpinnen nu, säger Eva Ellenfors.

måndag, 04 februari 2013 23:50

Stockholm miljardinvesterar på Kungsholmen

alt
En brandstation, en central för polis, ambulans och trafikledning ska uppföras i Lindhagen. Bild: White

 

I går presenterade Stockholms stad planerna för en ny unik byggnad på Kungsholmen som ska ligga på Lindhagensgatan, intill Essingeleden. Byggnaden ska rymma en ny brandstation, en samverkanscentral för polis, ambulans, brandkår och trafikledning, kontorslokaler samt restauranger, kaféer och andra mötesplatser. Totalt beräknas det handla om  1 200 nya arbetsplatser i byggnaden. Ovanpå byggnaden planeras för Stockholms första takpark, öppen för allmänheten.

 

Syftet med den nya samverkanscentralen är en närmare samordning av polis, ambulans, brandkår och trafikledning för att förbättra tryggheten för regionens invånare. Stockholms stad ansvarar för byggnaden, men projektet som helhet bygger på ett nära samarbete med ett antal samhällsaktörer, däribland Länsstyrelsen, Stockholms läns landsting och ett tiotal kommuner i länet.

 

Genom den här satsningen bidrar Stockholms stad ytterligare till den fortsatta utvecklingen av västra Kungsholmen, som just nu är en de snabbast växande delarna av innerstaden. Beslut om bygget förväntas tas i Stadsbyggnadsnämnden i slutet av 2013, följt av beslut i kommunfullmäktige i början av 2014. Inflyttning beräknas kunna ske tidigast under 2016.