25 april 2024

Administrator

måndag, 19 mars 2012 20:51

AMF hyr ut till Ramberg i MOOD

alt
Niclas Österberg, uthyrningschef kontor, AMF Fastigheter. Foto: AMF
alt
New Office bistod Ramberg. Fr v Ulrika Rosén och Tina Magnuson. Foto Cato Lein

 

Ramberg Advokater blir ny hyresgäst i kontorsdelen i det nyrenoverade

i MOOD Stockholm i kvarteret Norrlandsgatan/Regeringsgatan, ägt av AMF

Fastigheter. Inflyttning på 900 kvm sker i juli och det var New Office som

bistod Ramberg i arbetet med att hitta lokalen.


Redan nu på fredag den 23 mars öppnar handelsdelen i fastigheten med ett 60-tal

butiker på fyra våningsplan, några av Sveriges mest framgångsrika krögare och

nya servicekoncept.

 

– Kontorsdelen i MOOD Stockholm är nästan fullt uthyrd, men fortfarande finns

möjlighet att hyra 2 800 kvm sammanhängande yta, säger Niclas Österberg,

uthyrningschef kontor, AMF Fastigheter.

söndag, 18 mars 2012 19:19

Fastighetsaktien har en ny hemsida

Vi har nu en ny hemsida som kontinuerligt ska utvecklas med bland annat plustjänster för prenumeranter.

ny-hemsida-w


byggvesta gn

Måndagen den 19 mars, kl. 11.00, tar Byggvesta det första spadtaget för nybyggnation av 43 hyresrättslägenheter i kv. Klippern i Västra hamnen. Det är företagets tredje projekt i Västra Hamnen och det byggs enligt Byggvestas beprövade och lovordade Egenvärmehus-koncept.

 

Byggvestas Egenvärmehus är innovativa, beprövade lösningar som kombinerats på ett intelligent sätt i serieproduktion. Tre år i rad har konceptet belönats med Kundkristallen, en undersökning där mer än 500 000 hyresgäster själva utsett Sveriges bästa bostadsprodukt.

 

– Vi bygger vidare på goda erfarenheter där vi visat att det med metod- och processutveckling går att lösa kostnadsknuten utan att göra avkall på kvalitet eller omsorg om människor och natur, säger Gunnar Nordfeldt, vd på Byggvesta.

 

Ett Byggvesta Egenvärmehus sänker energiförbrukningen till 55 kWh/kvm och år, vilket är långt under Boverkets krav på nybyggda hus. Genom individuell mätning och debitering av el, värme och varmvatten reglerar hyresgästen sin egen boendekostnad. Bostäderna är radiatorlösa och ska värmas upp av instrålad solvärme, hushållsapparater, belysning och en begränsad tillskottsvärme via tilluft.

 


söndag, 18 mars 2012 16:04

HSB Malmö ska sälja Turning Torso

alt
Turning Torso. Foto: HSB Malmö



I lördags presenterade HSB Malmös styrelse sitt beslut att sälja Turning Torso. Genom en försäljning frigör HSB Malmö ekonomiska resurser att investera i 1 000 hyreslägenheter som antingen ska byggas eller förvärvas under de närmste åren. Med så många fler hyresrätter ökar bolaget medlemmarnas alternativ och möjlighet till nytt boende.

HSB Malmö vill stärka sin position som ansvarstagande aktör på fastighets- och bostadsmarknaden i verksamhetsområdet. Ambitionen att bygga eller förvärva 1 000 hyreslägenheter kräver ekonomiska resurser. För att kunna öka bostadsbeståndet snabbare har styrelsen för HSB Malmö beslutat att inleda försäljning av Turning Torso.


– Som samhällsbyggare vill vi medverka till att öka bostadsbeståndet i vårt verksamhetsområde, vilket är till nytta för våra medlemmar. Vi planerar därför att gå in i nya bostadsprojekt som kan bli möjliga att genomföra när resurser frigörs genom att vi säljer Turning Torso. Det är bakgrunden till att styrelsen nu tagit beslutet att inleda försäljningsprocessen, säger Michael Carlsson, vd för HSB Malmö.


Med sina 190 meter är Turning Torso det näst högsta bostadshuset i Europa. Konstruktionen bygger på nio kuber med fem våningsplan i varje. Mellanvåningarna medräknade är det totalt 54 våningar. Varje våningsplan har omkring 400 kvm boyta. Det finns 147 hyreslägenheter från kub tre till kub nio. I kub ett och två finns kontor. Hela konstruktionen vrider sig 90 grader på sin väg upp. Huset började byggas 2001 och invigdes hösten 2005. Arkitekt Santiago Calatrava utformade fastigheten i samarbete med Samark arkitektur & design.


HSB Malmö har beslutat att anlita CBRE till att genomföra försäljningen av Turning Torso.
aix_lugnet1
Lugnets skola i centrala Hammarby sjöstad.
Illustration: AIX

 

Den 20 mars kl 10.30 tas det första spadtaget på Lugnets skola i Hammarby sjöstad. Inflyttning beräknas till januari 2014.


Lugnets skola byggs för SISAB med avsikten att nå miljöklassningen ”Guld” enligt miljöklassningssystemet Miljöbyggnad. Den blir i så fall den första miljöklassade skolan i Stockholms stad.

Centralt i Hammarby Sjöstad med närhet till Ekbacken på Sickla Udde har AIX fått uppdraget att rita en ny kommunal skola och förskola för 540 elever. Arkitekterna informerar om att "fasaderna utförs i tegel med stora ljusinsläpp och varieras med fält av olika tegelskift. En avskild, skyddad förskolegård mot söder planeras på taket ovanpå idrottssalen. Skolan ska bli en framgångsrik solenergiproducent".

 

 

ingrid_gyllfors
Ingrid Gyllfors. Foto: Lennart Johansson, Stockholms stad

 

Den 19 mars tillträder Ingrid Gyllfors som ny förvaltningschef på Stadsbyggnadsförvaltningen i Solna. Hon kommer senast från tjänsten som fastighetschef i Stockholms stad, och får nu uppdraget att leda den omorganiserade förvaltningen.


Den nya Stadsbyggnadsförvaltningen började formas under hösten 2011 och har huvuduppdraget att säkerställa att staden kan möta det växande Solnas utmaningar. Inom förvaltningen har nya avdelningar skapats för att möta de särskilda behoven inom fastighetsförvaltnings- ochstadsmiljöområdet. Dessutom har en ny stabsenhet skapats för att utveckla styrning och uppföljning inom förvaltningens verksamhetsområden.


Gyllfors har tidigare haft ledande positioner inom Idrottsförvaltningen och Trafikkontoret i Stockholms stad. Hon har även erfarenheter från det privata näringslivet, bland annat från Skanska och Sweco.

 

 

bostadsf_-vd-lena_daag-w
Lena Daag, vd för Stockholms Bostadsförmedling.
Foto:
Stockholms Bostadsförmedling

 

Efterfrågan på hyreslägenheter var fortsatt stor under 2011, visar årsstatistik från bostadsförmedlingen i Stockholms stad. Av denna framgår även att andelen förmedlade lägenheter ökade med 25 procent, att nyproduktionen får en allt viktigare roll samt att private fastighetsägare i allt högre grad lämnar in lägenheter till bostadsförmedlingen.

Under året ökade antalet lägenheter som förmedlades åt privatvärdar med 7 procent. Dessa står nu för en tredjedel av alla förmedlade lägenheter.

Antalet tidigare uthyrda lägenheter, så kallade successionslägenheter, minskade något, medan ökade förmedlingen av nyproducerade hyreslägenheter med 25 procent. Stora utbyggnadsområden har varit Nordvästra Kungsholmen, Fruängen, Kista, Södra Hammarbyhamnen och Aspudden.

Vid årsskiftet stod 365 000 personer som kunder i bostadskön. Av dessa söker ungefär var femte bostad aktivt.

 

 

lördag, 10 mars 2012 21:11

Reflex ritar skattekontor i Solna Strand

reflex-fabege-kv-noten-w

Skatteverkets nya kontor i Solna Strand ska ritas av Reflex Arkitekter. Huvudkontoret och Stockholmskontoret kommer att samlokaliseras i kvarteret Nöten, med arbetsplatser för totalt 2 200 personer. Fabege är byggherre. Inflyttning sker i etapper under åren 2012 och 2013.

– Det är en utmaning att utforma stora arbetsplatser. I Nöten samlar vi alla gemensamma funktioner kring tre ljusgårdar, sammanbundna av ett galleri. Här kommer det att finnas plats för informella möten, viktiga i en stor organisation. säger Anders Nordlund, ansvarig arkitekt på Reflex.

Projektet innebär att en förvaltningsbyggnad från 70-talet får nytt liv och en ny kostym, både exteriört och interiört. Entréer, trapphus och ljusgårdar omgestaltas så att de uppfyller dagens krav på en modern kontorsbyggnad.

Kontoren utformas som storrum med plats för 20 till 30 personer i varje rum. Alla installationer byts till nybyggnadsstandard. Projektet ska certifieras enligt Miljöbyggnad.

I grannkvarteret färdigställdes år 2010 en liknande ombyggnad för Verksamhetsstöd för Skatteverket och Kronofogden; även då ansvarade Reflex Arkitekter för utformningen.

 
torsdag, 08 mars 2012 21:11

Micasa hyr ut 41 studentlägenheter

micasa-kastanjen-w


I fastigheten Kastanjen i Midsommarkransen har Micasa Fastigheter renoverat 41 nya studentlägenheter – samtliga med eget kök och balkong. Lägenheterna kommer att hyras ut till Stockholms studenter med inflyttning från och med den första april.

Kontrakten är tidsbegränsade för att fastigheten ska kunna återgå till omsorgsboende när behovet av boende för äldre ökar.

– Det finns ett stort behov av studentlägenheter. Kan vi utnyttja lägenheter som står tomma i avvaktan på beslut, eller som av andra skäl inte används för äldres boende, är studentbostäder ett utmärkt alternativ, säger Anders Nordstrand, vd för Micasa Fastigheter.

 
joakim-larsson-m-web
Joakim Larsson (M), äldre- och ytterstadsborgarråd, Stockholms stad.



Analys: Stefan Fröjdendahl


I dag kom tre pressmeddelande om att Stockholms stad säljer 2 882 lägenheter. Svenska Bostäder säljer 1 172 bostäder till Ikano. Familjebostäder säljer 1 382 bostäder till Willhem, medan Stockholmshem säljer 328 bostäder till Wallfast. Samtidigt var det idag en stor samling och ett pressmöte i Stockholms stadshus där borgarrådet Joakim Larsson (M), Stockholmshems ordförande Björn Ljung (FP), Familjebostäders ordförande Jonas Nilsson (M) och Svenska Bostäders ordförande Berthold Gustavsson (M) talade under rubriken: Vi uppgraderar de kommunala bostadsbolagens roll.

En tydlig rubrik som kan ses som ett svar på bostadsminister Stefan Attefalls inlägg på DN debatt i dag hur enklare och tydligare regler ska ge Sverige fler bostäder. Fram till 2030 planerar Stockholms stad för minst 100 000 nya bostäder – såväl bostadsrätter som hyresrätter – för att möta det stora och snabbt växande intresset från människor att bo och verka i Sveriges absoluta tillväxtregion. Således säljer Stockholms stad fastigheter för att frigöra resurser till nybyggnation.

Larsson, Ljung, Nilsson och Gustavsson säger att nu intar Stockholm och de tre kommunägda bostadsbolagens en ny roll där de här bolagen ska bli mer aktiva för att påskynda byggnationen av fler hyresrätter.

Nu har alltså Stockholms tre kommunägda bostadsföretag fått pengar, uppskattningsvis 2,6 Mdr kr. För två av affärerna har vi hittills erhållit köpeskillingar. Familjebostäder försäljning om 1 382 bostäder till Willhem omfattar 22 fastigheter i Blackeberg, Bromsten, Hässelby strand,  Mariehäll och Ulvsunda. Fastigheter med sammantaget 91 000 kvm uthyrningsbar area, för en köpeskilling om 1,46 Mdr kr.  Således ett pris om 16 044 kr/kvm. Willhems tillträde sker tidigast 1 juni 2012. Stockholmshem, som säljer 328 bostäder i Hässelby, ska erhålla 261 Mkr av Wallfast samtidigt Stockholmshem köper en fastighet på Södermalm av Wallfast för 215 Mkr.

Köpeskillingen för Svenska Bostäders försäljning har ännu inte blivit publik, men försäljningen omfattar 11 fastigheter i Hagsätra. För dessa fastigheter har Ikano Bostad erlagt en köpeskilling om uppskattningsvis drygt 1 Mdr kr.

Stockholmshem har i uppdrag att starta nyproduktion av i genomsnitt 500 lägenheter per år. Under 2012 beräknas start av 650 lägenheter och totalt har bolaget planer för drygt  4 700 lägenheter i sin projektportfölj de kommande åren. Svenska Bostäder har som mål att bygga 830 lägenheter om året under åren 2008-2014. Slutligen har Familjebostäder ett mål att bygga cirka 650 lägenheter per år.

Således planerar Stockholms stads bostadsföretag en produktion om cirka 10 000 bostäder under de närmaste fem åren. Då vill det till att övriga bostadsaktörer bygger rejält mycket mer för att målet

100 000 bostäder till år 2030, eller 5 500 bostäder per år, ska uppnås.


Nu ökar de tre köparna sina innehav i Stockholm. Före förvärven ägde Willhem drygt 11 500 lägenheter fördelade på åtta orter i Sverige. Omkring 1 000 av dessa lägenheter finns i Stockholm; i Botkyrka, Järfälla, Vallentuna och i Österåker.


Ikano Bostad förvaltade innan förvärvet cirka 4 600 hyreslägenheter i Stockholm, Mälardalen och Öresundsregionen. För närvarande har Ikano omkring 650 lägenheter under produktion. Ikano Bostad har som målsättning att öka beståndet i de nämnda regionerna via förvärv och projektutveckling.

Wallfast ägde och förvaltade före förvärvet cirka 3 600 lägenheter och ett antal kommersiella fastigheter i Stockholm.


I en kommentar kan sägas att den borgerliga alliansen säger att den planerar 100 000 bostäder i Stockholms stad fram till år 2030. Fram till detta årtal är det cirka 18 år, vilket skulle betyda att staden räknar med att det ska nyproduceras cirka 5 500 nya bostäder varje år för Stockholm. Sverige har ett stort problem. I Sverige byggs det minst lägenheter i Norden samtidigt som vi har den starkaste befolkningstillväxten. Och för Stockholms läns del säger Länsstyrelsen i Stockholm att det behövs 15 000 – 20 000 nya bostäder varje år. År 2011 var en fullkomlig katastrof för det svenska bostadsbyggandet.                                     

 

Enligt SCB påbörjades under 2011 nybyggnation av småhus med cirka 6 700 lägenheter och nybyggnad av flerbostadshus med cirka 16 000 lägenheter. Detta innebar att antalet påbörjade bostadslägenheter minskade med cirka 14 procent jämfört med 2010. Påbörjandet i flerbostadshus minskade med 10 procent medan den för småhusen minskade med 23 procent.

Enligt SCB färdigställdes det endast 1 739 lägenheter i Stockholms län år 2010, varav 189 fanns i Stockholms stad. I denna produktion färdigställdes 0 lägenheter år 2010, enligt SCB, i Stockholms tre kommunala bostadsföretag.

När vi läser denna statistisk är det lätt att förstå varför JM vill starkt öka sin bostadsproduktion i Stockholm, samtidigt som JM:s bokade lägenheter i Stockholm i förhållande till pågående produktion sjönk från 82 till 68 procent under Q 4 år 2011. JM bygger således nu även för att bostadsföretagen ska köpa deras produktion.