23 april 2024
måndag, 23 januari 2012 16:01

Miljösmart plushus byggs i Växjö

Skrivet av 

ekomerVäxjö Energi bygger i samarbete med föreningen Miljösmarta Hus i Småland och Växjö kommun det första miljösmarta plushuset i Sverige. 

Läget är Östra Lugnet i Växjö. Huset blir både energieffektivt och får byggmaterial och teknik som gör husen koldioxidneutrala. På taket läggs aluminiumplåt framställt av returmaterial och väggarna isoleras med flis av tidningspapper och med fårull. Föreningen Miljösmarta Hus i Småland består av ett tiotal lokala och regionala företag med starkt miljöengagemang.

Plushus genererar mer energi än de gör av med. Projektet blir ett av de första husen i landet som kan avyttra energi från solen till el- och fjärrvärmenätet. Huset ska användas i utvecklingssyfte och bedrivas som ett projekt under minst två år.

Det miljösmarta plushuset kommer att bli ett mycket spännande demonstrationsprojekt, där vi samverkar med privat näringsliv kring energi och miljöfrågor, samt visar att vi verkligen är Europas grönaste stad, säger Ann-Mari Ståhlberg, vd på Växjö Energi.


Under projektperioden ska en familj bo i huset. De boende ska vara en aktiv del i projektet genom att rapportera/skriva dagbok, ta emot studiebesök, etc.

Huset kommer att vara anslutet till fjärrvärme, ha solfångare och solceller samt ha vitvaror som går på fjärrvärme. Det ska dessutom innehålla modern teknik som styr uppvärmning, luftcirkulation och elförbrukning. 

Projektet ligger i linje med Växjö kommuns profilering som Europas grönaste stad. Kommunen arbetar aktivt med att minska energipåverkan vid all nybyggnation och vid renoveringar.