25 april 2024
tisdag, 17 januari 2012 22:57

Seán Quinn i konkurs på Irland

Skrivet av 

quinns-hotel-bed-breakjos_lond-I förra veckan lyckades IBRC (Irish Bank Resolution Corporation) få en tidigare konkurs mot Quinn på Northern Ireland ogiltigförklarad. Nu har The High Court i Dublin satt Quinn i konkurs, ett domslut som Quinn inte har bestridit.

I domslutet om konkursen i Dublin sägs att Quinn bedriver sin verksamhet på Irland och inte, som Quinn hävdar, på Northern Ireland.

I ett uttalande säger Quinn att IBRC för en vendetta mot honom och hans familj. För närvarande driver IBRC ett stort antal processer mot honom.

Forbes listade år 2006 Quinn som Irlands rikaste person, men nu kräver IBRC honom på ett lån om 2 miljarder euro som beviljades av Anglo Irish Bank. Nämnda bank, som grundades 1964, hade år 2008 ett så stort underskott att den blev tvångsnationaliserad år 2009 samtidigt som banken bytte namn till IBRC (Irish Bank Resolution Corporation). År 2009 var Anglo Bank samlade förluster otroliga 15,1 miljarder euro.

Quinns affärärer är komplexa. Hans stora aktieinnehav i Anglo Irish Bank gick inte att rädda efter Lehmans konkurs i september 2008. Därför likviderades Quinn Insurance, Irlands nästa största försäkringsbolag samt kedjan Quinn Hotels.

Intressant är att Quinn Investments Sweden AB avvecklades för först i juli 2011. I detta svenska fastighetsbolag fanns Quinns samtliga fastighetstillgångar i Ryssland, Ukraina och i Indien. Tillgångar, som var värderade som högst till cirka 6 Mdr kr, och som det fortfarande pågår rättsprocesser om. SF