Skriv ut denna sida
tisdag, 17 januari 2012 18:16

Stora byggplaner i Hovås klara för samråd

Skrivet av 
hovas


I projektet Nya Hovås, cirka 15 km sydväst om Göteborgs centrum, planerar Göteborgs Stads Stadsbyggnadskontor för handel, service, kultur, kontor och cirka 900 bostäder. Nya Hovås är ett samverkansprojekt mellan Egnahemsbolaget, Familjebostäder, HSB, NCC, Next Step Group, Sverigehuset och Tornstaden. Företagen vill erbjuda både bostadsrätter, hyresrätter och äganderätter. 

Den 17 januari fattade byggnadsnämnden i Göteborgs Stad beslut om att detaljplanerna ”Norr om Uggledal” och ”Närcentrum Brottkärr” ska ställas ut för samråd. Planerna avser ett större område väster om Brottkärrsmotet, kring Origohuset, som kallas för nya Hovås. Sammanlagt gäller det cirka 900 bostäder och 30 000 kvm för handel, service och kontor.

Unikt för projektet är att det planeras med hjälp av mer än 7 000 önskemål från grannar och andra intresserade. Ur alla idéer har en vision växt fram. Här vill man skapa en mittpunkt för alla generationer, där fördelarna från den lilla och stora staden förenas med hav och natur.

  – Vi vill att nya Hovås ska bli en upplevelse för alla sinnen, något nytt som vi inte tidigare har sett i Sverige. Med inspiration bland annat från dansk och holländsk, nyskapande arkitektur tänker vi oss ett mångfacetterat uttryck med olika fasadstilar, höjder, material och färgsättningar. Det ska vara en både modern och mysig atmosfär där människor vill arbeta, bo, handla och umgås – en livfull blandning av kultur, kontor, handel och bostäder. Väldigt klimatklokt förstås och med mycket service, säger Lena Andersson, chef för mark- och projektutveckling på HSB Göteborg.

Dialogen med allmänheten startade i ett tidigt skede av planeringsprocessen. Nu ska samrådstiden pågå mellan den 8 februari och den 20 mars. Stadsbyggnadskontoret ska även kalla till ett samrådsmöte under februari månad då allmänheten ges möjlighet till ytterligare information och dialog.

 

Senaste från Redaktionen