24 april 2024
fredag, 13 januari 2012 18:08

Cityhold gör sitt första köp i London

Skrivet av 
one-kingdom-st-300
One Kingdom Street 300 uppfördes år 2008.

cityhold_sjoberg_ny
Per Sjöberg, vd för Cityhold Properties.

rickard_backlund-w
Rickard Backlund, styrelseordförande i Cityhold.


Cityhold Properties AB, ägt av Första och Andra AP-fonden, har gjort sitt första förvärv i London. Säljare är Aviva Investors och Union Investment Real Estate GmbH som avyttrar One Kingdom Street 300, intill Paddington Station i centrala London. Fastigheten, som omfattar en uthyrbar yta om 24 330 kvm, köps kontant av Cityhold för 230 miljoner pund, cirka 2 458 Mkr. Kontorsfastigheten, med adress 1 Kingdom Street, Paddington, London, W2, som har en egen lagfart, uppfördes år 2008 efter ritningar av arkitektbyrån Sheppard Robson.

Således har Cityhold köpt en prime-fastighet med bästa läge i London till en direktavkastning om cirka 6 procent. Kassaflödet kommer från stora, stabila hyresgäster som Vodafone, Statoil och Misys Plc.

– Vi är glada att tillkännage vårt första förvärv i London. Vi köper en nyproducerad högkvalitativ fastighet, som avkastar en långsiktig stabil inkomst från stora IT-hyresgäster. Ett förvärv som passar utmärkt med Cityholds investeringsstrategi, säger Per Sjöberg, vd för Cityhold Properties.
– Fastigheten har utmärkta miljöegenskaper och vi tror att Paddington
och framtidens Crossrail link kommer att medföra att hyresnivåerna kommer att öka i framtiden. Vi är även mycket nöjda med den avkastning som denna fastighet genererar idag, fortsätter Rickard Backlund, styrelseordförande i Cityhold.

Neil McLeod, fondförvaltare på Aviva Investors tillägger i en kommentar:

– Kvalitén på fastighetens hyresgäster, vilka tecknade långa avtal år 2008, visar på styrkan i utvecklingen av Paddington där vi har varit en dominerande investerare sedan år 2000. En del av försäljningsintäkterna ska vi investera i nya projekt på de två återstående tomterna, 4 och 5 Kingdom Street, där vi erhöll bygglov tidigare i år.
Jones Lang LaSalle var Cityholds rådgivare i förvärvet, medan säljarna Aviva och Union representerades av CBRE och Savills.

I en kommentar kan sägas att Cityhold har gjort ett utmärkt förvärv. Nu förekommer rykten om att det fanns högre bud. Men säkerligen var det så med dessa bud att de inte fick någon bankfinansiering. Cityhold betalar kontant för att senare erhålla en bankfinansiering om cirka 60 procents belåning. Redan nu finns det banker som erbjuder Cityhold en finansiering säger Sjöberg i en telefonintervju.

Den ekonomiska historien visar att fastigheter belägna vid växande knutpunkter i huvudstäder växer långsiktigt och starkt i värde. Paddington kommer att växa starkt med Crossrail link, som är en ny dubbelspårig pendeltågstunnel som byggs under centrala London. Tunneln ska gå i öst-västlig riktning mot förorterna. Åren 2018-2019 kommer den att ersätta de pendeltåg som idag utgår ifrån Paddington och Liverpool Street, och istället förbinda dessa genom innerstaden. Tågen planeras bli 200 meter långa.

Vi ser fram emot fler starka förvärv av Cityhold i London eller Paris. Cityhold, som i en första etapp räknar med att förvärva en portfölj mellan 10 och 12 Mdr kr, har trumf på hand som kan betala kontant i dessa dagar med osedvanligt stor finansiell turbulens. SF