4 juni 2023
söndag, 08 januari 2012 23:11

Balder köper i Köpenhamn för 1,3 Mdr kr

Skrivet av 

sterflled-torv-wBalder har den 30 december 2011 tecknat avtal om förvärv av ett kvarter bostadsfastigheter med 523 lägenheter i Köpenhamn. Fastigheterna är belägna i Österbro, (Østerfælled Torv) ett av de mest attraktiva bostadslägen i centrala Köpenhamn. Catella har varit rådgivare till säljarna Amagerbanken och Nykredit.

Fastigheterna har tillsammans en uthyrningsbar yta om cirka 43 500 kvm, uppförda 1995, och har i affären, som sker i bolagsform, åsatts ett värde om 1 300 Mkr. Tillträde kommer att ske under första kvartalet 2012. Investeringarna är i linje med Balders strategi att dels äga bostadsfastigheter på orter som växer, dels att upprätthålla balansen mellan kommersiella fastigheter och bostadsfastigheter.

erikselin Spara– Det känns spännande att kunna komplettera vårt bostadsinnehav med ett attraktivt bostadsbestånd i bästa läge i Köpenhamn, till ett pris som jämfört med svenska förhållanden är mycket förmånligt. Fastigheterna har en stor långsiktig värdepotential, säger Balders vd Erik Selin (bilden).

I en kommentar kan sägas att detta är Balders andra fastighetsförvärv i Köpenhamn. I juli år 2010 köpte Balder en nyproducerad handelsfastighet i Greve, Köpenhamn. Denna fastighet var vid förvärvstillfället uthyrd till den tyska lastbilskoncernen MAN på ett tjugoårigt kontrakt.

Den andra stora affären i Köpenhamn som Balder gör är ett typexempel på hur bolaget är expert på att hantera risk. De 523 ägarlägenheterna som Balder köper motsvarar ett pris om låga
29 900 kr/kvm. Säljaren, Amagerbanken som lyder under Finansiell Stabilitet (danska motsvarigheten till bankstödsnämnden), har gjort en förlust om cirka 800 Mkr. Balder har nu friheten att sälja ägarlägenheterna eller hyra ut dem. Att det inte fanns någon dansk köpare visar på det instabila finansiella läget i Danmark.

Fastigheterna köptes år 2010 av bolaget Østerfælled Torv med Hans Henrik Palm, Henrik Ørbækker och Olov Damkiæer-Clasen för 1,5 miljarder danska kronor, cirka 1 781 Mkr. En trio som förlorade enorma belopp i Amagerlån efter misslyckade valutaspekulationer i schweizerfranc. Men nu köper således Balder Østerfælled Torv med en rabatt om drygt 480 Mkr. SF