27 mars 2023
fredag, 09 juli 2021 11:49

Ikea öppnar varuhus om 8.000 kvm i Gallerian

Skrivet av 

  

 

 


Det nya cityvaruhuset i Stockholm blir 8.000 kvadratmeter stort och sträcker sig över totalt fyra våningsplan i Gallerian. Illustration: BSK ArkitekterIkea tar nu nästa steg i sin storsatsning på Stockholm genom att öppna ett 8.000 kvadratmeter stort cityvaruhus som sträcker sig över totalt fyra våningsplan i köpcentrumet Gallerian. Med satsningen kommer IKEA närmare människor i de mest centrala delarna av huvudstaden. Cityvaruhuset öppnar sommaren 2022.

Det nya cityvaruhuset, som öppnar sommaren 2022, är en del av Ikeas större satsning på Stockholm. Fram till 2025 planerar IKEA att öppna totalt fyra nya butiker i olika format och redan nästa vecka öppnar den första – en planeringsstudio i Bromma.

– Storstadsområdet växer. Därför vill vi komplettera våra två varuhus i Stockholm och vår e-handel med fler mötesplatser. Det ger våra kunder fler möjligheter att besöka oss där de bor, lever och arbetar. Oavsett var man är, vad man behöver och när man behöver det vill vi finnas där för att hjälpa till att skapa ett bättre liv hemma, säger Lena Herder, landschef på Ikea Sverige.

Under de senaste åren har Ikea öppnat centrala butiker i nya format i storstäder som Paris, New York och Tokyo. Cityvaruhuset i Stockholm blir 8.000 kvadratmeter stort och sträcka sig över totalt fyra våningsplan i Gallerian. Det är det första cityvaruhuset som Ikea  öppnar i Sverige. 

Här kommer kunderna kunna köpa med sig ett stort sortiment av heminredningsprodukter och få personlig service av heminredningsexperter. En grön tråd kommer att löpa genom butiken för att göra det lättare för kunder att hitta mer hållbara produkter och lösningar. I varhuset kommer det även att finnas en avdelning enbart för second hand-möbler. Genom det nya restaurangkonceptet Swedish Deli blir det också möjligt att ta del av matupplevelsen som många förknippar med Ikea.

– Med vårt nya cityvaruhus blir vi närvarande i stockholmarnas liv på ett helt annat sätt än tidigare. Vi vill skapa en plats där människor kan mötas och inspireras till att skapa ett bättre och mer hållbart liv hemma – till ett pris som de har råd med. Här kommer vi bjuda in till events med designers, släppa nya kollektioner och skapa kreativa workshops, säger Sara Vestberg, inredningschef på Ikea Sverige.   

Som del av expansionen i Stockholm investerar IKEA även i nuvarande varuhus i Kungens Kurva och Barkarby. Med satsningen i Stockholm kommer IKEA att rekrytera 500 nya medarbetare i Stockholm under de närmsta åren. I den nya citybutiken i Gallerian kommer det arbeta runt 120 personer.


Cityvaruhuset i Gallerian kommer att finnas på fyra våningar och ha en yta av drygt 8.000 kvadratmeter. Tre av våningarna är öppna för kunder, resten är lager och medarbetarytor. Cityvaruhuset innehåller inget tag-själv-lager, utan större artiklar kommer levereras direkt till kunder.


Ikea  i Stockholm

Ikea öppnade sitt första varuhus i Stockholm 1965 i Kungens Kurva. Byggnaden har blivit ett landmärke och har enligt Stockholms länsmuseum högt kulturhistoriskt värde. År 1993 öppnade varuhuset i Barkarby. År 2016 invigdes Ikeas första planeringsstudio i Sverige, Ikea Kök, på Regeringsgatan 65. Ikea Kök kommer att flytta in i cityvaruhuset i samband med att det öppnar under sommaren 2022.