19 april 2024
onsdag, 16 juni 2021 11:05

Eastnine: Logistikfastigheter – ny strategi

Skrivet av 

 

 

 

 

 


Eastnines vd Kestutis Sasnauskas.

 

 

 

 


Eastnines styrelse har beslutat att bredda nuvarande strategi från kontor till att även omfatta förstklassiga logistikfastigheter i Baltikum. Diversifieringen innebär fortsatt hög avkastning, men till lägre risknivå. Ett bredare investeringsfokus stärker bolagets tillväxtmöjligheter ytterligare.

Eastnine befinner sig i en snabb tillväxtfas. De senaste fyra åren har bolaget etablerat sig som en ledande kontorsägare i Baltikum genom att bygga upp ett bestånd av moderna och centralt belägna kontorsfastigheter till ett värde av cirka 410 MEUR. I slutet av 2020 fastlades en ny affärsplan som bland annat inkluderade målet att fastighetsportföljen ska växa till 700 MEUR vid slutet av 2023.

– Logistik innebär ett bra komplement till vår kontorsportfölj. Logistiksegmentet har en attraktiv direktavkastning och starka kassaflöden, vilket kan ge ett positivt bidrag till både resultat och tillväxt, säger Eastnines vd Kestutis Sasnauskas.

Han fortsätter:

– Vi kommer i fortsättningen av fokusera på både de bästa kontors- och logistikfastigheterna. Den exakta timingen av förvärv inom respektive segment beror på vilka tillfällen som yppar sig och vilken affär som bedöms vara bäst vid varje enskild tidpunkt.

Ny affärsidé
Eastnine ska vara den ledande, långsiktiga leverantören av moderna och hållbara kontors- och logistiklokaler i förstklassiga lägen i Baltikum.

Tidigare affärsidé
Eastnine ska vara den ledande, långsiktiga leverantören av moderna och hållbara kontorslokaler i förstklassiga lägen i de baltiska huvudstäderna.

Breddningen av strategin mot ytterligare en attraktiv fastighetstyp, logistik, innebär att risknivån sjunker genom diversifiering. Förvärv av logistikfastigheter skulle också innebära att hyresgästkoncentrationen minskar. Efterfrågan på kontors- och logistiklokaler samt fastigheter i Baltikum följer samma trend som i Norden, det vill säga en successiv efterfrågeökning med efterföljande yieldkompression.