25 april 2024
måndag, 14 juni 2021 09:23

Skanska säljer vårdboende i Sollentuna för 280 Mkr

Skrivet av 

 

 

 

 

 


Skanska bygger vårdboendet Villa Tureberg, med cirka 4.500 kvm äldreboende samt 500 km gruppboende i fem våningar. Villa Tureberg är startskottet för stadsutvecklingen av det gamla mässområdet nära Sollentuna centrum. När hela området är utbyggt kommer det att bestå av cirka 700 nya bostäder och kommersiella lokaler.

 


Skanska har sålt ett vårdboende i Sollentuna för cirka 280 Mkr. Köpare är Altura och sedan tidigare är hyresavtal tecknade för driften av boendet med Nytida och Vardaga. Försäljningen kommer att bokföras av Skanska Kommersiell Fastighetsutveckling i det andra kvartalet 2021. Tillträdet sker i samband med färdigställande under det tredje kvartalet 2022.

Vårdboendet Villa Tureberg, med cirka 4.500 kvm äldreboende samt 500 km gruppboende i fem våningar, byggs med trygghet, hållbarhet och långsiktighet i fokus. Projektet är utvecklat av Skanska Sverige.

Med högt satta hållbarhetskrav avseende klimat, energiprestanda och materialval samt avfalls- och vattenhantering kommer huset ha en mycket låg miljöpåverkan. Huset kommer att förses med solceller på taket och byggas med material med låg klimatpåverkan såsom trä och återvunnet tegel i fasaden. Huset kommer att certifieras enligt LEED Gold.

Vårdboendet är under uppförande och ska vara färdigställt i det tredje kvartalet 2022.

Villa Tureberg är startskottet för stadsutvecklingen av det gamla mässområdet nära Sollentuna centrum. När hela området är utbyggt kommer det att bestå av cirka 700 nya bostäder och kommersiella lokaler.

Altura fortsätter att stärka sin närvaro i Storstockholm där bolaget tidigare har samhällsfastigheter under utveckling i kommunerna Huddinge, Ekerö, Norrtälje, Nacka, Täby och Upplands Väsby. Nu har Altura ingått avtal med utvecklaren Skanska om förvärv av ett grupp- och äldreboende i Sollentuna där Ambeas verksamheter blir hyresgäster.

 

– Denna fastighet utvecklas med de boendes behov i centrum, modern teknik och inte minst för att nå högt uppsatta målsättningar gällande hållbarhet. Sammantaget är det ett boende som vi är väldigt stolta och glada över att framgent få äga och förvalta med ett långsiktigt perspektiv. Samtidigt innebär förvärvet att vi fördjupar våra samarbeten med både Skanska och Ambea, två aktörer som delar våra värderingar kring hur morgondagens samhällsfastigheter ska utvecklas för att möta både nutida och framtida behov, säger Dorotea Stellmach, Sverigechef på Altura.

– I Villa Tureberg har en modern utformning och att minska fastighetens klimatpåverkan stått i fokus. Samarbetet med Altura som värdesätter den frågan lika högt som vi gör – gör oss ännu bättre. Vårdboendet blir ett så kallat netto-nollenergihus vilket innebär att det tillför lika mycket ny förnybar energi som fastigheten använder på årsbasis. Den här typen av energieffektiva och energigenererande projekt är ett steg på vägen mot klimatneutralitet, säger Joakim Åkesson, chef för kommersiell Projektutveckling i Skanska Sverige.

Äldreboendet Villa Tureberg får en hemtrevlig och funktionell miljö som inger lugn och trygghet för de boende. Utformningen av inredning är evidensbaserad och ska med hjälp av färger och inredningsdetaljer underlätta navigering för personer med demens. Maten kommer att tillagas på varje avdelning och totalt utvecklas 60 äldreboendelägenheter i anslutning till gemenskapsytor och en grönskande utomhusmiljö i form av både takterrass och innergård.