Skriv ut denna sida
fredag, 11 juni 2021 08:54

Åtal mot Balders finansdirektörer

Skrivet av 

 

 

 

 

 


Från vänster: Marcus Hansson, finanschef i Balder och Magnus Björndahl, fd ekonomidirektör i Balder.

 

 

Åklagare vid Ekobrottsmyndighetens finansmarknadskammare väckte åtal under fredagen den 11 juni 2021 mot totalt 11 personer, i ett ärende som bland annat rör grova insiderbrott. Den misstänkta brottsligheten har skett inför Collectors vinstvarning den 21 januari 2020. De två ledningspersonerna i Balder, som är Marcus Hansson, finanschef och Magnus Björndahl, fd ekonomidirektör, åtalas dessutom för insiderbrott samt obehörigt röjande av insiderinformation vid andra tillfällen.

Enligt åtalet har Hansson och Björndahl i Balders ledning fått del av insiderinformation i samband med ett lunchmöte mellan vd:arna för Balder och Collector, ett bolag som Balder är delägare i, den 10 januari 2020. I omedelbar anslutning därefter har stora försäljningar av aktier i Collector skett och informationen ska även ha spridits till familj och vänner.


– Därutöver åtalas ledningspersonerna för insiderbrott samt obehörigt röjande av insiderinformation, det vill säga att man har gett råd till utomstående och föranlett köp och försäljningar, i samband med Collectors kvartalsrapporter vid fyra tillfällen under åren 2018-2020, säger Pontus Hamilton, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten.

– Vi kommer att yrka att tingsrätten förverkar totalt drygt två miljoner kronor som utbyte av brott, säger Pontus Hamilton.

Marcus Hansson, finanschef och Magnus Björndahl, fd CFO, blev frisläppta från häkte den 24 juni 2020 efter att ha suttit häktade från den 29 maj 2020. Se länk.


Den 3 juli 2020 meddelades att Balders ekonomidirektör Magnus Björndahl att han avslutar sin anställning under sommaren 2020. Orsaken är enligt ett pressmeddelande att han på grund av anhållandet och den långa häktningen, där åklagaren misstänker honom för grovt insiderbrott, känner trötthet och har svårigheter att tillhandahålla det engagemang som tjänsten som ekonomidirektör kräver. Se länk.

 


Senaste från Redaktionen