26 april 2024
måndag, 07 juni 2021 13:49

Wästbygg och Nordfelt får markanvisning i Långbro

Skrivet av 

 

 

 

 

 


Aktuellt markområde vid Vantörsvägen, mittemot Långbro park, i Fruängen.

 

 

 

 


Ortofoto över Vantörsvägen och aktuellt anvisat markområde.

 










Exploateringsnämnden anvisar mark för bostäder inom fastigheterna Långbro 13:1 och Herrängen 1:1 i Herrängen till Wästbygg Projektutveckling AB och ger kontoret i uppdrag att träffa markanvisningsavtal enligt förslag i utlåtandet.

Nordfeldt Development AB och Wästbygg Projektutveckling AB, har i separata ansökningar till Stockholms stad ansökt om markanvisning inom fastigheterna Långbro 13:1 och Herrängen 1:1 i Herrängen. Ansökningarna innehåller önskemål om att uppföra flerbostadshus med upplåtelseform hyresrätt. Området ifråga är beläget längs Vantörsvägen.

Stadsbyggnadskontoret ska med start under hösten 2021 arbeta fram ett program eller förstudie vilket ska besvara hur marken kan komma att exploateras, utifrån hänsyn till befintlig terräng och vegetation med bevarandevärde. Utifrån detta klarläggs specifika platser för aktuella markanvisningar, som sedan överenskommes i tilläggsavtal. Det är sannolikt att kontoret efter avslutat program eller förstudie kommer att föreslå markanvisningar för ytterligare bostäder, inom det område som programmet kommer att omfatta. I samband med tilläggsavtal för specifik plats tecknas, bestäms hur många av dessa bostäder som ska avse lägenheter i enligt LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) och/eller SoL (Socialtjänstlagen) samt om förskola behövs inrymmas i exploateringen.

Marken avses upplåtas med tomträtt. När programmet eller förstudien för området är framtaget, inför start av detaljplanearbete, tas ett inriktningsbeslut som tydliggör stadens investeringsutgifter för projektet.

Föreslagen exploatering i Herrängen bidrar till och är en viktig del av stadens bostadsmål. Herrängen har ett stort bestånd av småhusbebyggelse varför tillskott av hyresrätter i flerbostadshus innebär mer varierade upplåtelseformer i stadsdelen.

Under de senaste åren har flertalet byggaktörer visat intresse för markområdet invid Vantörsvägen i Herrängen. Trots det relativt centralt liggande markområdet har platsen förblivit obebyggd.

Merparten av de byggaktörer som ansökt om markanvisning i området har inkommit med ospecificerade handlingar vilka ibland saknat ett samlat grepp om vad de önskar göra på platsen. De bolag staden avser markanvisa till har inkommit med ansökningar som haft ett intressant koncept eller bebyggelseförslag för området.

Exploateringskontoret har i samförstånd med Stadsbyggnadskontoret valt att gå vidare med två bolag för att göra en ospecificerad anvisning inom det kommande programområdet för Vantörsvägen. Valda bolag är Nordfeldt Development AB och Wästbygg Projektutveckling AB. Markanvisningen avser 100 hyreslägenheter till respektive bolag.

Nordfeldts ansökan tar ett större helhetsgrepp om området och Wästbygg uppvisar en något mer småskalig lösning. Sammantaget ansågs dessa två byggaktörer ha de bästa förslagen innefattande såväl arkitektoniska som stadsmässiga utvecklingsmöjligheter för platsen.

Wästbygg Projektutveckling AB har under de senaste åren genomfört en rad bostadsprojekt såväl i Stockholms län som på nationell nivå. Bland många projekt märks bland annat 103 bostadsrättslägenheter uppförda under år 2019 i Vegastaden, Haninge. I grannkommunen Huddinge slutförde Wästbygg år 2016 ett projekt med uppförande av 359 ungdoms- och studentlägenheter, vilka certifierades som miljöbyggnader, med särskilt låg energianvändning. I Älvsjö i Stockholm har Wästbygg uppfört och utvecklat 279 studentlägenheter när en tidigare kontorsfastighet byggdes om. Nämnda projekt avslutades under åren 2016-2017. Bolaget har flera pågående projekt runt om i landet.


Nordfeldt Development AB har liksom Wästbygg erfarenhet från bostadsutveckling på en rad platser runt om i landet. Under 2020 slutfördes ett projekt i Göteborg med 194 lägenheter varav 35 av dessa var så kallat trivselboende för åldersgruppen 70+ år. I projektet ingick också uppförande av 8 lägenheter för personer med funktionsnedsättning, samt en förskola för 100 barn.

Under 2020 slutförde Wästbygg ett projekt i Hökarängen i Stockholm med 107 hyreslägenheter varav 10 av dessa samplanerades med SHIS (Stiftelsen Hotellhem i Stockholm) Utöver detta bestod projektet av 10 ungdomslägenheter.

Nordfeldt har många pågående projekt, däribland ett projekt inom utvecklingsområdet Årstafältet i Stockholm.

För området gäller i dagsläget ”Stadsplan för del av fastigheten Herrängen 3417A” samt ”Stadsplan för delar av stadsdelarna Långsjö och Herrängen 3534”. Stadsplanerna är beslutade år 1947 samt år 1949. Området ifråga är planlagt som allmän plats park/natur.

Herrängen som stadsdel, består till övervägande del av privatägd småhusbebyggelse från åren 1930-1960.

Det tilltänkta markområdet vid Vantörsvägen är beläget en bit ifrån villabebyggelsen i söder, med ett mellanliggande skogsområde. På den norra sidan av Vantörsvägen finns nyare bebyggelse i flerfamiljshus, vilka står snedställt inskjutna gentemot Vantörsvägen. Ytterligare längre norrut bakom flerfamiljsbebyggelsen, skymtas Långbro park med dess både äldre och nyare bebyggelse. Sammantaget är området glest exploaterat och saknar delvis bebyggelse överhuvudtaget på den södra sidan av Vantörsvägen. Staden äger marken söder om Vantörsvägen, och staden äger även delar av marken på norra sidan.

I Fruängen, strax norr om markområdet, pågår sedan en tid ett programarbete. Stadsbyggnadskontoret avser att påbörja ett program alternativt förstudie för det aktuella området runt Vantörsvägen. Efter avslutat program kan kontoret komma att återkomma till nämnden med förslag till ytterligare markanvisningar till flera bolag.
olika bolag. Bolagen föreslår att lägenheterna ska upplåtas med hyresrätt.

Exploateringens innehåll och utformning kommer att prövas i program eller förstudie, och därefter i detaljplaneprocess.

Markanvisning sker enligt de principer som kommunfullmäktige beslutat om i stadens markanvisningspolicy. Markanvisningen gäller under två år från nämndens beslut. Marken avses upplåtas med tomträtt.

En planering för bebyggelse längs med Vantörsvägen överensstämmer med stadens målsättning om att årligen markanvisa 10.000 klimatsmarta bostäder med blandade upplåtelseformer. I budgeten för 2021 anges att 5.000 hyresrätter ska markanvisas. Projektet ingår också som en del i influensområdet för Sverigeförhandlingen.

Åtgärder för att kompensera ianspråktagen grönyta kommer att utredas under planprocessen.

Bolagen har förbundit sig att vid projektering och byggande inom fastigheten uppfylla krav samt eftersträva målet för ”hållbar energianvändning vid nyproduktion på stadens mark” med högst 55 kWh/kvm och år enligt Stockholms stads miljöprogram 2020-2023.

All planering av den yttre miljön ska ske med särskild hänsyn till behoven hos äldre och personer med funktionsnedsättning. Exploateringen ska genomföras inom ramen för Stockholm en stad för alla - Riktlinjer för att skapa en tillgänglig och användbar utemiljö.

 

Tillgänglighetsfrågorna kommer att utredas i samband med planprocessen. Vistelseytor intill de nya husen och entréer kommer att vara tillgängliga för personer med nedsatt rörelseförmåga. Den mark som föreslås anvisas är delvis kuperad och tillgänglighetsfrågorna behöver studeras under detaljplaneprocessen.

Barnperspektivet ska studeras vidare i kommande programarbete för området. Exploateringen ska genomföras inom ramen för Program för ett jämställt Stockholm 2018-2022. Trygghetsmätningen 2017 visar på skillnader mellan könen. I Älvsjö består andelen som i stor utsträckning upplever att det finns problem med mörka områden och dålig belysning i sitt bostadsområde eller anknytning till detta, av 20 procent  kvinnor och 13 procent män.

Planerad exploatering inom fastigheterna Långbro 13:1 och Herrängen 1:1 tillkommer i ett område med stor övervägande andel småhusbebyggelse. Det primära programområdet är dock glest bebyggt och kan i dagsläget te sig otryggt vid mörkrets inbrott. Längs Vantörsvägen finns det busshållplatser där trafikanter kan resa mellan bl.a. Fruängen och Älvsjö. Fler bostäder i området ökar antalet kollektivtrafikresenärer vilket bidra positivt ur ett trygghetsperspektiv. Utöver utökat underlag för kollektivtrafik kan fler boende, fotgängare och cyklister inom området bidra till ökad trygghet. Fler människor i rörelse gör området mer tryggt och är något som gagnar båda könen och alla ålderskategorier.

Jämställdhetsanalysen
kommer att ligga till grund för det fortsatta arbetet och fokus i projektet kommer att vara att skapa trygga och inkluderande miljöer, platser och kopplingar.

I detta projekt redovisas medel och konstnärlig gestaltning i genomförandebeslutet.

Projektet har en preliminär tidplan. Kontoret bedömer att ett program eller förstudiearbete kan påbörjas hos stadsbyggnadskontoret under hösten 2021. Efter avslutat arbete med program ska exploateringsnämnden fatta ett inriktningsbeslut för det område som omfattas av programmet. Berörda bolag kommer att få sina markanvisningar specificerade. I samband med avslutat program, kommer också en tidplan för projektet att presenteras.

Projektet omfattar ianspråktagande av naturmark, vilket kan vara en intressekonflikt mellan behovet av mark för bostäder i motsats till bevarande av naturmarken. Det planerade program som ska tas fram för platsen bör nogsamt belysa på vilket sätt marken kan exploateras samtidigt som olika identifierade naturvärden tas omhand och värnas.