22 juni 2021
måndag, 07 juni 2021 12:49

JV: Europa Capital/Ailon i danskt seniorboende

Skrivet av 

 

 

 

 

 


Ett JV mellan Europa Capital och Ailon kommer att utveckla cirka 14.200 kvm bostäder, omfattande 58 lägenheter uthyrda till Attendo samt även utveckla 108 byggrätter som kommer att anpassas specifikt för seniorer i ett före detta sjukhus i Helsingör.

 


Europa Capital och Ailon gör tillsammans en första investering för seniorboende genom ett köp av ett sjukhus i Helsingör för 45 MEUR, cirka 453 Mkr. Investeringen, som är i linje med Europa Capitals strategi att expandera till en bredare sektor, har gjorts via ett joint venture, JV, med Ailon Group.

Detta JV kommer att utveckla cirka 5.300 kvm bostäder, omfattande 58 lägenheter uthyrda till Attendo, en ledande nordisk vårdoperatör och därutöver 108 byggrätter som kommer att anpassas specifikt för seniorer. Även ett projekt med en kommersiell enhet för läkare kommer att byggas på en tomt. Det betyder att projektet är totalt  cirka 14.200 kvm, varav 8.900 kvm avser hyreslägenheter och 5.300 kvm avser avtalet med Attendo.


Projektet har byggstartats och det förväntas färdigställas under Q1 2023.  Seniorboendet ligger i Helsingör, norr om Stor-Köpenhamn som är nära kopplat till Köpenhamn och resten av regionen genom ett omfattande vägnät och kollektivtrafiknät. Som den fjärde största staden på Själland har Helsingör en växande och historisk stadskärna, i en grön miljö med flera pågående och planerade offentliga och privata investeringar.

Generellt finns ett behov av seniorbostäder i Danmark som har en växande åldrande befolkning samtidigt som det finns ett begränsat utbud av lämpliga bostäder.

Ett JV mellan Europa Capital och Ailon bygger på Europa Capitals meritlista inom bostadssektorn, där Europa Capital investerat 1 miljard euro i hyres- och studentbostäder, med totalt över 10.500 rum i Storbritannien, Spanien, Danmark och Tyskland.

Hugo Black, partner i Europa Capital, säger:
– Detta förvärv ger en utmärkt tillfälle att omvandla ett tidigare sjukhus till ett toppmodernt seniorboende

och det markerar en spännande milstolpe för Europa Capital när vi utökar vårt befintliga bostadsportfölj genom vår första investering i seniorsektorn. Vi har en betydande erfarenhet av bostadssektorn, med en stor portfölj av hyresrätter och studentbostäder sedan år 1995. Projektet med seniorbostäder stöds av ett starkt samarbete med vår pålitliga partners Keystone, som vi nu gör ett femte avtal tillsammans, och med Ailon, som har en stor erfarenhet av projekt med hyresrätter och studentbostäder. Vi ser vi fram emot leverera en stabil avkastning till våra investerare.

Lucy Jennings
, Director på Ailon Group, säger:
– Seniorboende är en växande tillgångsklass i Danmark med en stor efterfrågan till följd av starka demografiska trender. Det finns stora möjligheter för tillväxt och innovation inom sektorn. Det här är väldigt spännande projekt i en byggnad med en blivande karaktär i Helsingör.

Savills Operational Capital Markets Europe och Colliers Denmark har varit rådgivare i förvärvet.