Skriv ut denna sida
fredag, 04 juni 2021 15:26

155 nya lägenheter i Aspholmen, Vårberg

Skrivet av 

 

 

 

 

 


Flygbild planerade och befintliga hus i Aspholmen, Vårberg. Illustration: Ettelva arkitekter



Hus A, vy från Vårbergsvägen. Illustration: Ettelva arkitekter

 

Hus D, vy från Vårholmsbackarna. Illustration: Ettelva arkitekter

 

 


 

Nu är förslaget för Aspholmen på samråd fram till och med 31 augusti 2021. Projektet ingår i Fokus Skärholmen och innebär nya bostäder längs Vårbergsvägen och Vårholmsbackarna. Konsthallen Kummelholmen ingår också i förslaget. Tre nya hus med 120 bostäder planeras i ett kvarter, varav två ersätter befintliga radhus. Totalt 34 nya bostäder föreslås ovanpå befintliga byggnader.  Byggherre är Vårlöv KB och arkitekt är Ettelva.

I kvarteret finns idag en tidigare skola som är ombyggd till bostäder dels i form av två tegelbyggnader med lägenheter, dels i form av två träbyggnader med sammanlagt 12 radhus i båda. Planförslaget innehåller ett kvarter med tre nya lamellhus med fem till sju våningar. Befintliga radhuslängor föreslås rivas och befintliga byggnader byggas på med en våning. Fastighetsägaren har för avsikt att erbjuda hyresgästerna bostad inom det nya bostadsbeståndet.

I korsningen Vårbergsvägen och Vårholmsbackarna bildas en liten plats med möjlighet till lokaler i entréplanet. Under husen och del av gården runt husen anordnas garage med infart via ramp från Vårbergsvägen. Ambitionen är att spara så många träd som möjligt och utvalda ekar skyddas.

I förslaget ingår konsthallen Kummelholmen som tidigare var panncentral. Förslaget bekräftar användning för konsthall och möjliggör för en bostad/ateljéer ovanpå befintlig byggnad samt café. Entréer och förgårdsmark med planteringar placeras mot gatan för att bidra till ett tryggare gaturum.

I kvarteret finns idag en tidigare skola som är ombyggd till bostäder dels i form av två tegelbyggnader med lägenheter, dels i form av två träbyggnader med sammanlagt 12 radhus i båda.
Planförslaget innehåller ett kvarter med tre nya lamellhus i fem till sju våningar. Befintliga radhuslängor föreslås rivas och befintliga byggnader byggas på med en våning. Fastighetsägaren har för avsikt att erbjuda hyresgästerna bostad inom det nya bostadsbeståndet.

I korsningen Vårbergsvägen och Vårholmsbackarna bildas en liten plats med möjlighet till lokaler i entréplanet. Under husen och del av gården runt husen anordnas garage med infart via ramp från Vårbergsvägen. Ambitionen är att spara så många träd som möjligt och utvalda ekar skyddas.

Hus A-C består av en vinklad lamell som placeras längs korsningen Vårbergsvägen och Vårholmsbackarna. Hus B och C ersätter befintligt radhus som föreslås rivas. Hus A och B är i sex våningar men hus C som angränsar till befintlig byggnad är lägre, i fem våningar. Huskroppen består av tre trapphus och 45 bostäder i olika storlekar.

Hus D är en lamell som placeras med långsidan mot gång- och cykelvägen norr om planområdet och med kortsidan mot Vårholmsbackarna. Huset föreslås vara sju våningar mot gatan med en lägre del mot hus E i sex våningar och takterrass. Huset består av sex marklägenheter med radhuskaraktär och 27 bostäder i olika storlekar (totalt 33 bostäder). Entréer placeras mot gården och uteplatser mot gång- och cykelvägen i områdets norra sida. Närmast tunneln ligger privata trädgårdar på en terrass en bit upp. De tillför trygghet till miljön runt gångtunneln.

Hus E och F
består av en vinklad lamell. Norra fasaden av hus E vetter mot gång- och cykelvägen norr om planområdet och östra delen av fasaden till hus F vetter mot gång- och cykelvägen öster om planområdet. Byggnadskroppen uppförs i sex våningar. Hus E består av fyra radhus och 16 bostäder i olika storlekar (totalt 20 bostäder).

Hus F består av tre radhus och 19 bostäder (totalt 22 bostäder). Balkonger, uteplatser och genomgående entréer placeras mot gång- och cykelvägen för att bidra till ett tryggare stråk. Under huset ligger det norra garaget med infart från Vårholmsbackarna.


Tillkommande bostäder ska bidra till ett ökat stadsliv. Entréer och förgårdsmark med planteringar placeras mot gatan för att bidra till ett tryggare gaturum. I korsningen Vårbergsvägen och Vårholmsbackarna bildas en plats med möjlighet till lokaler i entréplanet. Två underjordiska garage möjliggörs liksom hanteringen av dagvatten. Parkeringsplatser anordnas i två underjordiska garage under hus A-C och E-F.


I förslaget ingår Kummelholmen som tidigare var panncentral. Förslaget bekräftar användning för konsthall och möjliggör för en bostad/ateljéer ovanpå befintlig byggnad samt café.

Samråd är mellan 1 juni och 31 augusti 2021. Granskning sker under första kvartalet 2022. Ett antagande av detaljplan beräknas till tredje kvartalet 2022.












 






Senaste från Redaktionen