Skriv ut denna sida
fredag, 04 juni 2021 12:06

Betänkande om fri hyressättning vid nyproduktion

Skrivet av 

 

 

 

 

 


Förslaget kommer knappast att ha någon större effekt på bostadsbyggandet. Kraftigt ökande byggpriser under flera år har lett till att hyrorna i dagens nyproduktion är väldigt höga och det finns knappast någon betalningsvilja för ännu högre hyror, säger Anders Nordstrand, vd för Sveriges Allmännytta.

 

 

 

 

 


Under fredagen den 4 juni 2021, presenterade utredare Kazimir Åberg, tillika hovrättsråd i Svea hovrätt, sitt betänkande Fri hyressättning vid nyproduktion av bostäder.

Utredningens uppdrag har bestått i att lämna förslag på hur en modell med fri hyres­sättning för nyprodu­cerade bostads­lägen­heter kan utformas. Syftet har varit att skapa en modell som bidrar till en lång­siktigt väl­funge­rande hyres­marknad och ett effektivt utnytt­jande av det aktuella beståndet.

I uppdraget har ingått att lämna förslag på hur hyran ska bestämmas, justeras och omprövas enligt den nya modellen med fri hyres­sättning. Det har även ingått i uppdraget att, i syfte att stärka hyres­gästens informations­läge, föreslå en lösning där fastig­hets­ägarna åläggs att offentligt redo­visa de upp­gifter som behövs om hyres­läget.

Utred­ningen har också haft att över­väga hur upp­gifterna som lämnas ska kunna läggas till grund för en hel­täckande offentlig stati­stik över hyres­nivåerna i olika delar av beståndet och i olika delar av landet.

Vidare har i upp­draget ingått att ta ställ­ning till hur hyres­rätts­liga regler bör anpassas med anled­ning av den nya modellen, liksom om befintlig regle­ring i någon del inte bör tilläm­pas i fråga om nybyggda hyres­lägen­heter. Slutligen har utred­nings­upp­draget också omfattat att bedöma om reglerna om presum­tions­hyra bör fasas ut.

I ett pressmeddelande från Sveriges Allmänytta sägs att förslaget om en ny lag för fri hyressättning vid nyproduktion är kanske den största bostadspolitiska förändringen på 50 år. Men det kommer knappast leda till att det byggs fler bostäder. Kraftigt ökande byggpriser under flera år har lett till att hyrorna i dagens nyproduktion är väldigt höga och få kan betala mer för att hyra en lägenhet.


– Förslaget kommer knappast att ha någon större effekt på bostadsbyggandet. Kraftigt ökande byggpriser under flera år har lett till att hyrorna i dagens nyproduktion är väldigt höga och det finns knappast någon betalningsvilja för ännu högre hyror. Utredningen har ett för kraftigt storstadsfokus. Möjligen kan förslaget leda till att det byggs nytt på ett fåtal mycket attraktiva platser i storstäderna, men där finns sällan utrymme att bygga mer, säger Anders Nordstrand, vd för Sveriges Allmännytta.

– Det finns andra större hinder för bostadsbyggandet än hyressättningssystemet, som till exempel brist på byggbar mark, höga byggpriser, nedskrivningskrav och kollektiva hyresförhandlingar som inte fungerar effektivt, säger Anders Nordstrand.

Fastighetsägarna välkomnar förslagen som presenteras idag om att införa en fri hyressättning vid nyproduktion av hyresbostäder. Om reformen genomförs enligt utredarens förslag kommer våra medlemsföretag att kunna öka sina investeringar på den svenska bostadsmarknaden. Ett större och mer varierat utbud av bostäder är angeläget för samhället och till gagn för alla.


– Möjligheten till en friare hyressättning i nybyggda hyresrätter är värdefullt för en bättre fungerande bostadsmarknad. Det kommer att skapa ett större och mer varierat utbud av hyresrätter när den ekonomiska osäkerheten minskar i projekten och fler vill investera i ytterligare bostäder, säger Anders Holmestig, vd för Fastighetsägarna Sverige

 






Senaste från Redaktionen