Skriv ut denna sida
torsdag, 03 juni 2021 14:48

Norska Aurora köper fyra centrum för 4,8 Mdr

Skrivet av 

 

 

 

 

 


Ett av fyra köpcentrum som Aurora köper av Steen & Strøm är Amanda Storsenter i Haugesund.

 



En grupp bestående av några av Norges rikaste män investerar 4,8 miljarder norska kronor i det de hoppas kommer att bli en ny gigant med köpcentrum. Företaget, som kommer att heta Aurora Eiendom, strävar efter att bli en av Norges ledande ägare av köpcentrum. Bolaget har redan ingått ett bindande avtal om att ta över fyra köpcentrum från Steen & Strøm: Vinterbro Senter i Ås, Amanda Storsenter i Haugesund, Nerstranda i Tromsø och Nordbyen i Larvik.

– De som tror att fysisk handel tillhör det förflutna har fel, säger Aurora Eiendoms ordförande, Petter Stordalen, i ett pressmeddelande på torsdag morgon. Förutom Petter Stordalen finns bland investerarna miljardärerna Johan Johannson, Christian Ringnes, Marius Varner och Lars Lørseth.

Under år 2020 hade de nämnda köpcentumen en total omsättning på drygt 3,2 miljarder norska kronor. Aurora Eiendom meddelar även att bolaget har ingått en avsiktsförklaring om att köpa ett annat stort norskt köpcentrum för cirka 1,8 miljarder norska kronor.

– Det krävs mer än onlineshopping och corona för att matcha kraften som ligger i att erbjuda bra shoppingupplevelser, och vi har tro på att köpcentra med ett bra läge och en fin blandning av kvalitetshyresgäster kommer att göra det bra under många år framöver, fortsätter Petter Stordalen.


Miljardärerna Johannson, Stordalen, Varner, Ringnes och Løseth finns alla på Capitals lista över Norges 400 rikaste människor. Totalt har de en uppskattad förmögenhet på mer än 70 miljarder norska kronor, och nu investerar kvintetten ihop nära en miljard norska kronor i Aurora Eiendom. Den rika investerargruppen får också hjälp från Nordens största fastighetsfond, NREP.

– Här går vi mot vinden och investerar i något som många inte vågar. Aurora Eiendom blir en av de ledande aktörerna för köpcentrum köpcen i Norge och bolaget ska även i investera i andra nordiska länderckså att flytta till Norden. Detta är början på ett nytt äventyr, säger Lars Løseth, som redan har erfarenhet från Amfi-kedjan och Alti Forvaltning.

Som en del av avtalet kommer Aurora Eiendom att köpa 50 procent av aktierna i Alti Forvaltning. Alti, som redan förvaltar 26 köpcentrum i Norge, kommer att driva och utveckla centren.

Totalt har aktier till ett värde av 1,377 miljarder NOK tecknats i företaget i en nyemission till elva investerare. Ytterligare 623 miljoner norska kommer att samlas in i en nyemission för att finansiera köp av ett annat stort norskt köpcentrum.



Senaste från Redaktionen