25 april 2024
torsdag, 27 maj 2021 16:35

Fler bostäder och radhus till Almgården i Malmö

Skrivet av 

 

 

 

 

 


Vy mot Ögårdsparken i Almgården i östra Malmö. Illustration: Fojab

 

 

 


Bostadsområdet Almgården i östra Malmö ska förtätas och förnyas med fler bostäder, centrumverksamhet och upprustning av områdets gröna, öppna bostadsgårdar. Planen är att bygga 650 bostäder och ett helt nytt centrum. Stadsbyggnadsnämnden har i dag fattat beslut om att göra detaljplanen tillgänglig för granskning.

Almgården består liksom många andra bostadsområden från miljonprogrammet av storskalig bebyggelse i upp till tio våningar. För att skapa en mer varierad och blandad bebyggelse planeras det för bostäder av olika storlek, radhus, förskola, nya stråk och ett nytt centrumområde med handels- och kontorslokaler.

De nya bostadshusen är tänkta att byggas utmed Agnesfridsvägen. I västra delen av området planeras det för 18 radhus i två våningar, och i den södra delen för ytterligare 19. Centralt i området planeras det för en förskola med 80 platser. Planerna innebär att delar av de gemensamma grönytorna kommer att användas till bostäder och gator, men också till trädgårdar. För att säkerställa områdets gröna värden kompenseras detta med upprustning av gårdar och plantering av nya träd i Ögårdsparken. I det arbetet ska det tas hänsyn till barnen i området. Utemiljön ska vara lekvänlig och lätt att nå för barn.

I områdets nya centrum, kallat Centrumpunkten och beläget vid Agnesfridsvägen norr om Derbyvägen, skapas det lokaler för handel, kontor och äldrevård, men också bostäder. Tanken är att göra plats för en dagligvaruhandel på 1500 kvadratmeter samt kommersiell service. I centrum ska det också anläggas ett torg.

– Malmö är i ett stort behov av bostäder och genom att förtäta i redan befintliga områden ser vi till att tillgodose behovet samtidigt som vi bevarar värdefull åkermark. När vi planerar för en mer blandad bebyggelse i Almgården ger vi förutsättningar för en mer levande stadsdel med mer rörelse och ett rikare folkliv, och med mindre avstånd mellan människor, säger Sofia Hedén (S), stadsbyggnadsnämndens ordförande.

– Genom planerna för Almgården kommer området successivt att få en annan karaktär än det klassiska miljonprogrammets – både genom mer varierad bebyggelse och att skapa fler mötesplatser för boende och besökare, säger Lars Hellström (L), stadsbyggnadsnämndens vice ordförande.